TDK’nin Genel Ağ’daki Onuncu Sözlüğü Kullanımda

Son güncelleme: 23.08.2009 11:26
  • Ata Sözleri ve Deyimler Sözlüğü - Yeni Ata Sözleri ve Deyimler Sözlüğü

    Ata Sözleri ve Deyimler Sözlüğüne burdan ulaşabilirsiniz

    Çalışmalarını teknolojinin tüm imkânlarından faydalanarak sürdüren ve çalışmalarının herkese, her ortamdan, en kolay bir biçimde ulaşmasını amaç edinen Türk Dil Kurumu, Genel Ağ'da yer alan sözlüklerine bir yenisini ekledi: Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü.

    Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü aracılığıyla, binlerce yıllık tarihî süreç içerisinde atalarımızın dilimizin söz varlığına kazandırdığı bu kültür değerlerimiz, 2.396 atasözü ve 11.209 deyim içeren veri tabanıyla 21 Mayıs günü Genel Ağ ortamında kullanıma açıldı. Açılış, Kars'ta düzenlenen II. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı'nda Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Kars Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Çiçek'in katılımıyla gerçekleştirildi. Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden sözlükte "tıngır" kelimesini aratarak ulaştığı, Kars yöresinde kullanılan "tıngır elek tıngır saç, elim hamur karnım aç" atasözünü okudu. Yapılan bu ilk arama ile kullanıma açılan Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, Türk Dil Kurumunun Genel Ağ'da kullanıma sunduğu onuncu sözlüğü oldu.

    Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Prof. Dr. Recep Toparlı ve Uzman Belgin Tezcan Aksu tarafından hazırlanan Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, Prof. Dr. Recep Toparlı başkanlığında Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, Dr. Yücel Dağlı, Seyit Ali Kahraman ve Ş. Bilâl Çavuşoğlu'ndan oluşan Türk Dil Kurumu Elektronik Dil Yayımcılığı Araştırma ve Uygulama Çalışma Grubu tarafından Genel Ağ ortamına aktarıldı.

    Sözlük iki tür aramaya imkân veriyor; atasözü/deyimde ve anlamda arama. Atasözü/deyimde aramasında kullanıcı, anlamını öğrenmek istediği atasözünün tamamını yazarak arama yapabileceği gibi atasözü veya deyimin bir bölümünü hatta içinde geçen herhangi bir sözcüğü yazarak da arama yapabilecek. Yazılım, yalın sözcükle yapılan aramalarda sözcüğün ek almış biçimlerini de kullanıcıya sunma özelliğine sahip. Kullanıcı "bilmek" sözünü yazdığında "Abanın kadri yağmurda bilinir" gibi bilmek fiilinin ek almış biçimlerinin yer aldığı atasözü ve deyimlere de ulaşabilecek.

    Anlamda arama ise belirli bir anlamda veya konuda hangi atasözlerimizin, deyimlerimizin olduğunu öğrenmek isteyen kullanıcıya, arama kutusuna bu anlam veya konu ile ilgili bir ya da birkaç sözcük yazarak arama imkânını sunuyor. Bu durumda yazılım, anlamında, aranan sözcükler bulunan bütün atasözlerini ve deyimleri sıralamakta. Sözlük bu özelliğiyle atasözlerimizi deyimlerimizi kullanmak isteyenlere önemli bir kaynak olacak.

    Yazılımda, bulunan atasözü ve deyimin anlamından sonra edebiyatımızın tanınmış yazarlarından alınma örnek cümleler, örneklerin ardından da hangi sözün atasözü hangi sözün deyim olduğu bilgisi yer alıyor.

    Sözlüğe Türk Dil Kurumunun Genel Ağ sayfasından (http://tdk.gov.tr) ulaşılabiliyor. Sözlük, kullanıcıların katkılarıyla geliştirilip zenginleştirilecek. Bu anlamda Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü veri tabanı ve yazılımıyla ilgili görüş, öneri ve eleştiriler [email]katki@tdk.gov.tr[/email] adresine bildirebilir.
#23.08.2009 11:26 0 0 0