malzeme:
3-4 adet yerelmasi
1 adet yumurta
1 çay bardagi yogurt
1 kahve fincani un
1/2 çorba kasigi tereyag 1 çorba kasigi siviyag
Kuru nane
Kirmizibiber
Tuz
Yapilisi:
Yerelmalarinin kabuklarini soyun ve kararmamalari için suda bekletin. Sonra küp küp dograyin ve bir tencereye sivi yag koyarak yerelmalarini yumusayana kadar sote edip atesten alin.
Bir kasede yumurta ve yogurdu çirpin. Unu ve suyuda ekleyerek topaksiz bir kivam elde edene kadar çipmaya devam edin. Sonra yerelmalarinin tenceresine ilave ederek pisirin.
Atesten almadan 1 dakika önce tuzunu koyun. Tereyagini eritip, kirmizibiber ve nane ekleyerek çorbanin üzerinde gezdirin ve sicak olarak servis yapin.
malzeme:
2 çorba kasigi sivi yag
1 küçük sogan (küçük dogranmis)
500 gr. ispanak
1/2 litre tavuk suyu 3/4 su bardagi krema
1 çay kasigi rendelenmis hindistancevizi
Karabiber
Tuz
Yapilisi:
Sivi yagi tencereye koyun. Küçük dogranmis soganlari ekleyin ve pembelesene kadar kavurun. Kökleri temizlenmis, yikanmis ve küçük parçalar halinde kesilmis ispanak yapraklarini ekleyin ve yumusayincaya kadar pisirin.
1 çorba kasigi kremayi bir kenarda bekletin. Kalan kremayi tencereye aktarin.1-2 dakika daha pisirin. Sonra bu karisimi blendirdan geçirin. Hindistancevizi, tuz ve karabiberi de ekleyerek püre kivamina gelinceye kadar karistirin.
Servis tabagina aldiginiz çorbayi ayirdiginiz kremayla süsleyin ve sicak olarak servis yapin.
malzeme:
600 gr. koyun iskembesi
5 dis sarimsak
1 limon kabugu
1 limon suyu
1/3 çorba kasigi un 1 1/2 çorba kasigi margarin
3 yumurta sarisi
3/4 bardak süt
1/2 bardak sirke
Tuz
Yapilisi:
Iskembeyi kaynatip suda iyice yikayarak temizleyin. Bir tencereye 16 bardak su, sarimsak, tuz, limon kabugu ve temizlenmis iskembeyi koyun ve atese birakin. Su kaynayincaya kadar tencerenin kapagini kapatmayip, suyun üzerindeki köpükleri delikli kepçeyle alin. Köpükler kesilince tencerenin kapagini kapatip iskembe pisinceye kadar 5-6 saat kaynatin.
Pisme süresi sonunda tencerede 8 bardak su kalir. Iskembeleri çikartip küçük parçalara dograyin ve tekrar tencereye koyup, atesi kisin. Bir tencereye margarin koyun ve ateste eritin. Atesten alip buna sicak süt ve un katin ve devamli karistirin. Bu karisim biraz soguyunca buna yumurta sarilarini ve biraz tuz atin ve yine karistirin.
Bu arada atesteki iskembe suyundan kasik kasik alip bu karisima dökün. Terbiye iyice isininca, tenceredeki iskembenin üzerine karisimi dökün ve biraz ateste tutup, tencereyi atesten indirin. Tenceredeki sarimsak ve limon kabuklarini delikli kepçeyle çikardiktan sonra kaselere servis yapin.
Sos kasesinde dövülmüs sarimsakla karistirilmis sirkeyi de sofraya götürüp servis sirasinda herkesin diledigi kadar kaselere ekleyin.
malzeme:
2-3 büyük havuç
6 bardak su veya et suyu
2 çorba kasigi margarin
1 kahve fincani patates nisastasi 2 adet yumurta
Yarim demet maydonoz
3 adet yesil biber
Tuz
Yapilisi:
Havuçlarin üzerlerini iyice kaziyip yikadiktan sonra küçük küpler halinde dograyin ve havuçlari iyice yumusayana kadar haslayin. Suyunu saklayip, kevgirle havuçlari alip, iyice ezin. Sakladiginiz suyun içine ezilmis havuçlari ekleyin.
Diger yandan bir tavada margarini eritin. Içine boza kivaminda sulandirdiginiz patates nisastasini dökün. Karistirarak pisirin. Pisirdiginiz nisastayi çorbanin üzerine yavas yavas ilave edin. Tuzunu, biberini ilave edip agir ateste kaynamaya birakin. Servis yapmadan önce yumurtalari çirpip terbiyesini yapin ve servise sunun. Dilerseniz üzerine maydanoz serpin.
Soguk domates corbasi
malzeme:
1/2 kg. domates
1 adet kuru sogan
4 adet dolmalik biber
4 adet kirmizi biber
2 adet salatalik
6 dis sarimsak 250 gr. domates suyu
1/2 su bardagi sizma zeytinyagi
1 kahve fincani sirke
Beyaz biber
Tuz
Yapilisi:
Domateslerin ve soganlarin kabuklarini soyun ve iri parçalar halinde dograyin. Biberlerin içini temizleyin, salataliklarin kabuklarini soyun ve hepsini dograyin. Soyulmus sarimsaklari da ekleyerek tüm malzemeyi blendirdan geçirin. Sonra da süzgeçten geçirin.
Üzerine domates suyu, sizma zeytinyagi, sirke, tuz, beyaz biberi ve istege bagli olarak da birkaç damla aci sos koyarak karistirin. Kizartilmis ve küp seklinde kesilmis ekmeklerle birlikte servis yapin