Müshillerin alınması hiçbir olumsuz yan etkiye yol açmaz mı? Vakaların çoğunluğunda, ara sıra meydana gelen ve kronik kabızlığı gidermek için müshillerin alınması emniyetlidir. Ancak bu devamlı müshil almanın emniyetli olduğu anlamına gelmez.
Hangi hallerde müshil alınmamalıdır?
a. Şiddetli karın ağrıları olduğu zamanlar.
b. Müshillere cevap vermeyen ve devamlı artış göstermekte olan kabızlık hallerinde.
c. Bağırsaklarla ilgili olmayan göğüs ağrıları, baş ağrıları ve bağırsaklarla ilişkisi olamayacak rahatsızlık durumlarında.
d. Dışkı kanlı olduğu veya kapkara bir renkte olduğu zamanlarda ya da bağırsaklarda herhangi bir kanama hali görüldüğü hallerde.
Müshil almak için ne gibi hallerde doktora danışılması gerekmektedir?
a. Bütün yukarıda sayılı durumlarda veya müshil almanın zararlı olabileceğine dair en ufak bir şüphe duyulduğu zamanlarda.
b. Devamlı olarak müshil almadan dışarı çıkılamadığı görüldüğü zaman.
Müshil almak alışkanlık haline gelebilir mi? Muhakkak ki evet.
Aylarca, hatta yıllarca sürekli olarak alındıkları takdirde müshiller tesirlerini kaybederler mi?
Evet.
Devamlı müshil almakla bağırsaklarda sürekli hasar meydana gelebilir mi?
Evet. Bağırsaklar kısmen normal fonksiyonlarını yapamaz hale gelebilirler. Başka hallerde, müshillerin fazla alınması bağırsakların zarını tahriş ederek bazı tip kolitlerin gelişmesine neden olabilir.
Müshil alışkanlığından nasıl kurtulabilinir?
Bu çok zordur ve müshillerin tedrici şekilde azaltılması ve onların yerine yeni ve zararsız alışkanlıkların getirilmesi gerekecektir. Fazla miktarda ve bol selülozlu gıda maddesi alınmalıdır. En önemli olan yön, söz konusu kişinin, her gün dışarı çıkacağı saatleri tespit etmesi ve bu saatlere riayet etmesidir. Kronik kabızlığın başka bir hastalıktan ileri gelmediğini tespit etmek için doktora başvurulması gerekmektedir.
Müshillerin yerine geçebilecek uygun başka ilaçlar var mıdır? Evet. Aslında müshil olmayan fakat bağırsaklarda genişleme ve nemlik yapan birçok yararlı ilaç vardır.
Fazla dozajda müshil almak tehlikeli olabilir mi? Evet. Müshillerin bazılarında bulunan maddeler ciddi zehirlenme tepkilerine neden olabilirler.
Müshil ilaçlarını zorunlu olmadıktan sonra almamalı alışkanlık haline getirmemeli,bunun yerini tutacak gıdalarla giderilmeli.paylaşımın için teşekkürler.