Çocuklarda korku duygusunu anlayabilmenin bir yolu, korku yaratan nesne ya da duruma çocuğun gözüyle bakmaktır. Çocuk için korkuya yol açan bir nesne , canlı, büyükler için korkutucu olmayabilir. Benzer biçimde, büyükleri korkutan bir nesne ya da durum da çocuğu etkilemeyebilir.
Eğer bir korku, çocuğun yaşamının normal akışını engelleyecek boyutta ise, durumun uzman tarafından ele alınması uygun olabilir. Tersi durumda, anne-babaya çocuktaki korku duygusunun bir düzeye kadar olağan olduğunu açıklamak ve onları rahatlatmak yeterli olabilir.
Okulöncesi yaştaki çocuk, yeni nesneler ve olaylar karşısında kendini küçük ve zayıf hisseder. Çevresindeki ol aylan, gerçeklen tam olarak 'algılayamadığından, gerçekte neden korkulması gerektiğini anlayamaz Ancak bu yaşlarda oluşan korkuların çoğu zamanla kaybolur. Az oranda da olsa bazı korkular ise kalıcı hale gelebilirler.
Tedavi
Korku; temelde insanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli bir duygudur. Korku, mantık çerçevesinde denetim altına alınabilir. Çocuğun bir konuda yetişkinin desteğine ve güven vermesine gereksinimi vardır.
Çocuğu, ona korku veren durum ya da nesneyle zorla yüzyüze getirmek yerine, ona güven vererek, yavaş yavaş alıştırmak daha iyi sonuç verebilir.