Bıldırcın yumurtası gençleştiriyor

Son güncelleme: 23.01.2008 18:52
  • Yakında eczanelerden bıldırcın yumurtası almaya hazır olun. Çünkü bu yumurtalar gençleştiriyor! İşte formül...

    Bilim adamları araştırdı, gençlik yumurtası üretti. Günde 2 adet olmak üzere 10 hafta süreyle tüketimde etkili oluyor.

    Özel olarak hazırlanan yemle beslenen bıldırcınlardan, insanlarda doku yıkımlanmasını azaltan yumurta elde edildi.

    Araştırmaya Atatürk ve Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri ile ABD'deki Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Küçük imza attı.

    Bilim adamları insanlarda stres, hava kirliliği, radyasyon, sigara ve benzeri zararlıların meydana getirdiği, yaşlanma ile artan doku yıkımlanmasını azaltacak bıldırcın yumurtası ürettiler.

    LİKOPENLİ YEM

    Araştırma kapsamında Elazığ'daki bir çiftlikte, antioksidan özelliğine sahip ve domatese kırmızı rengini veren likopen maddesi karışımıyla özel bıldırcın yemi hazırlandı. Bu yemlerle beslenen bıldırcınların yumurta sarısında 22,47 mikrogram likopen çıktı.

    HER GÜN 2 YUMURTA

    Yumurtaların insanlarda yaşlanmayı yavaşlattığı deneylerle tespit edildi. Bu yumurtaları 10 hafta süreyle günde 2 adet yiyen insanların kanındaki likopen oranı artarken, yaşlanma göstergesi olan MDA düzeyi azaldı.

    Araştırmada yer alan Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Armağan Hayırlı, "likopen madde içeren bıldırcın yumurtasının insanlarda etkisini gösterdiğini gözlemledik" dedi.

    CİLDİ GENÇLEŞTİRİYOR

    Likopenli bıldırcın yumurtasını gençlik aşısı olarak tanımlayan Doç. Dr. Hayırlı, "özelikle sigara tiryakileri, maden ve taş kırma işçileri, yol asfaltlamada çalışanlar gibi yoğun dumana ve radyasyona maruz kalan kişilerde doku hasarının azaltılması, bu bıldırcın yumurtası sayesinde mümkün hale geldi" dedi.

    Bu araştırma ile artık eczanelerde ilaç olarak satılan likopeni almaya gerek kalmadı. Onun yerine likopenli bıldırcın yumurtaları tüketilecek. Doç Hayırlı, "Artık insanların cilt sağlığı, bağışıklık sistemin güçlendirilmesi, hastalıklara direncin ve yaşam kalitesinin ve süresinin artırılması; uygun büyüme ve gelişmenin devam ettirilmesi likopenli bıldırcın yumurtasıyla mümkün olabilecek" dedi.

    Türk bilim adamlarının imza attığı bu araştırma, ABD'de yayınlanan uluslararası indeksli A kategorisindeki dergi Food Resarch International'ın şubat sayısında yayınlanacak.

    Hayırlı, "bu araştırma sonuçlarından tüm bıldırcın yetiştiricileri yararlanmalı. Bundan sonra yapılması gereken, çiftliklerde bıldırcın yemlerine likopen katarak likopence zengin bıldırcın yumurtaları pazara sunmak olacak" dedi.
#23.01.2008 08:48 0 0 0
  • güzel bir haber yalnız cig olarakmı içilecek.
#23.01.2008 16:22 0 0 0
  • Evet çiğ olarak içiliyor hiç denemedim ama gördüm
#23.01.2008 17:24 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#23.01.2008 17:39 0 0 0
  • tadı nasıl ki bu bıldırcın yumurtasının
#23.01.2008 18:52 0 0 0