ORUÇLA DİYET YAPILMAZ

Son güncelleme: 02.02.2006 17:22
  • Zayıflama diyetlerinde uzun süre aç kalmak önerilmediğinden, oruç diyet yerine geçmez. Uzun süre aç kalan kişi daha çok yemek yeme durumunda kalıyor. Bu nedenle insanlar oruç tutarken kilo vermez, tam tersine kilo alırlar. Bunun temel nedeni de uzun süre aç kalmanın ardından daha fazla yemek yenilmesidir. Yani zayıflamak için oruç tutulmaz.

    Kronik hastalığı bulunan ve oruç tutmak isteyen kişilerse Ramazan'dan hemen önce değil, çok daha önce doktora gitmelidir. Bunun nedeni ise, hastanın yıl boyu tedaviye devam etmesi halinde bir sonraki Ramazan'da oruç tutmasının mümkün olması. Örneğin; yüksek tansiyonu olan biri, bir yıl düzenli tedavi görüp, kilosunu ve kan şekerini normal sınırlarda tutmayı başarmışsa, oruç tutması sakınca teşkil etmiyor. Ancak aynı kişi Ramazan'dan hemen önce doktora başvurursa, aynı şey mümkün olmuyor.

    Şeker, tansiyon ve kalp hastalıkları rahatsızlıkları olanların oruç tutma konusunda mutlaka bir doktora danışmaları gerekiyor. Şeker hastaları kan şekerini kontrol etmekte zorlandıkları için, gün boyu yaşanan açlıktan ötürü, ani yükselme ve düşmeler meydana gelebilir. Dolayısıyla şeker hastalarının sık yemek yemesi lazım. Bu nedenle şeker hastalarının büyük kısmı oruç tutamaz. Tutmaya kalkarlarsa da, kötüleşip komaya girerler. Ancak hastalığın başlangıç evresinde olup, ilaç kullanmayan hastalar, doktor kontrolünde olmak şartıyla oruç tutabilirler. Tansiyon hastaları da sürekli ilaç kullanmak zorunda olduklarından doktor kontrolünde oruç tutmalıdırlar.

    Esas sorun iftar
    Uzmanlar, oruç tutup tutamayacağını danışmak üzere doktora koşan hastalara yanıt verirken, iftarı açarken dikkatli olmalarını öneriyorlar.

    Çoğu kimse, gün boyu aç kalmanın verdiği iştahla, sevdiği tüm yemekleri iftar sofrasında görmek istiyor. Sıcacık pideler, zengin kahvaltılık seçenekleri, çorba ve en az bir veya iki çeşit başka yemekle, tatlıyı da sayarsak, normalde yenmeyecek kadar zengin bir öğün akşam bir oturuşta tüketiliyor. Böylece gün boyu aç kalan bir vücutta bütün dengeleri bozacak bir iftar oluyor.

    Aç kalmanın tetiklediği çok fazla hastalık yok. Ancak sürekli tok kalarak, çok yemek yiyerek hasta olmak mümkün. Bu nedenle oruç tutan insanların iftarda çok fazla yemek yememeleri, hafif bir şeyler yedikten sonra ara öğünlerle beslenmelerine devam etmeleri gerekmektedir. Ramazan'da yapılan en önemli yanlış ise sahura kalkmamaktır. İster kısa, ister uzun günlerde olsun insanlar mutlaka Ramazan'da sahur yapmalı. Çünkü sahur yapılmadığı zaman daha uzun süre aç kalınmış olunuyor ve bu, insan fizyolojisine uygun olmayan bir durum. Birtakım rahatsızlıklar da bundan kaynaklanıyor. Sahur yapılmadığında, vücuttaki glikojen depoları yaklaşık 10 saat yetiyor ve bu saat 3-4'ten sonra tükeniyor. Bu durumda vücut şeker dengesini sağlamak için amino asit ve yağları yakmaya başlıyor. Bu işlem için de birtakım hormonlar salgılanıyor. Bu hormonlar insanda sinirlilik yapan hormonlar olduğu için, kişiler durumun farkına varmıyor ve tatsız olaylara sebep olabiliyorlar
#06.11.2004 10:26 0 0 0
  • ßiLgi İçin Te$ekkürler...........
#06.12.2004 12:15 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 04:16 0 0 0
  • teşekkürler


    eline sağlık


#02.02.2006 15:17 0 0 0
  • teşekkürler
#02.02.2006 15:19 0 0 0
  • teşekkürler,
#02.02.2006 15:29 0 0 0
  • oruçta vücut açlığa alışıyor,uzun süre aç kalınıp öğün atlandığı içinde ilk mideye inen lokma yağa dönüşmeye başlıyor.
#02.02.2006 17:17 0 0 0
  • paylaşımından için cok tşk ederim kardesim
#02.02.2006 17:22 0 0 0