Böceklerin hareket sistemi

Son güncelleme: 22.03.2008 16:27
  • arkadaslar merhaba.. ben yenı üye oldum ve böceklerı araştrıorum.. biyoloji 4. sınıf ögrencısıyım.. ve bı ödev için böceklerin hareket sistemı ile alakalı genıs ayrıntılı bi bilgiye ihtıyacım var..(havada karada ve sudaki hareketleri) şimdiden teşekkürler..
#19.03.2008 14:11 0 0 0
  • Böcek, taksonomide Arthropoda (eklembacaklılar) şubesinin böcekler (Insecta) sınıfından canlılara verilen ad. Böcekler, dünyada en çok çeşitliliğe (tür sayısına) sahip olan hayvanlar olarak da bilinmektedirler; 800 binin uzerinde tür şu ana kadar tanımlanmış olmakla birlikte halihazırda bu listeye yeni türler eklenmektedir. Kutuplardan okyanuslara kadar hemen her ekosistemde ayakta kalmayı başarabilmiş canlılardır. Canlılar aleminin belki de en kalabalık sınıfıdır. Yaklaşık olarak 30'un üzerinde takım içerir. Tanımlanmış olan hayvanların yaklaşık 4/5'i böceklerdir.

    Vücutları cephalo (baş), thorax (göğüs) ve abdomen (kuyruk) olmak üzere 3 bölümden oluşur. Bazı gruplarda bu vücut bölümlerinde kaynaşmalar görülebilir. Baş bölgesinde bir çift anten ve bir çift bileşik göz bulunur. Sınıf özelliği olarak göğüsleri 3 segmentlidir ve her segmentten bir çift bacak çıkar. Çoğunda 2. ve 3. göğüs segmentlerinden birer çift kanat çıkar. Hayvanlar aleminde "uçma" ilk defa bu grupta ortaya çıkmıştır, ancak böceklerin kanatları, kuşların kanatlarından farklı yapıdadır. Abdomen (göğüs) 11 segmentlidir ve hiçbir segmentte üye bulunmaz. Son segmentlerde yapısal değişiklikler sonucu oluşmuş kavuşma organı, cercus uzantıları veya yumurta yerleştirme borusu gibi yapılar görülebilir.

    Dış iskelet bulunur. Büyüme esnasında dış iskeletin neden olduğu kısıtlama, deri değişimi ile telafi edilir. Vücutlarında sadece çizgili kas bulunur.bu yüzden çok hızlı hareket ederler. Solunum trake sistemiyledir. Açık dolaşım sistemi görülür. Vücutta dolaşan solunum sıvısı "hemolenf" adını alır ve çoğunlukla renksiz, bazen de soluk yeşil-sarı renktedir. Vücutları bez bakımından zengindir. Çekici veya itici koku, mum, zehir, ipek, yağ, tükürük, antikoagülan madde gibi birçok maddeyi salgılamak üzere özelleşmiş çok sayıda bez taşırlar. Duyu organları ve sinir sistemleri iyi gelişmiştir. Birçok grupta, özel görevleri olan duyu organlarına rastlanır (yeri geldikçe açıklanacaktır). Avlanmak veya avcılarından korunmak için son derece başarılı uyumlar kazanmışlardır. Renklenmeleri büyük çeşitlilik gösterir. Bazılarında ışık çıkarma özelliği görülür.

    Kural olarak yumurta ile çoğalırlar ve gelişmelerinde çoğunlukla bir metamorfoz görülür.

    Bazı gruplarda koloni hâlinde sosyal yaşam örnekleri görülür. Yaşam ve beslenme şekillerine göre, ağız parçaları, anten ve bacak yapıları farklılık gösterir.
#19.03.2008 14:39 0 0 0
  • sınıflandırma

    Alt sınıf: Apterygota

    Takımlar
    Archaeognatha
    Thysanura
    Monura
    Protura
    Alt sınıf: Pterygota

    İnfra sınıf: "Paleoptera"
    Takımlar
    Ephemeroptera
    Palaeodictyoptera
    Megasecoptera
    Archodonata
    Diaphanopterodea
    Protodonata
    Odonata
    İnfra sınıf: Neoptera
    Üst takım: Exopterygota
    Takımlar
    Caloneurodea
    Titanoptera
    Protorthoptera
    Polyneoptera
    Grylloblattodea
    Mantophasmatodea
    Plecoptera
    Embioptera
    Zoraptera
    Dermaptera
    Orthopteroidea
    Orthoptera
    Phasmatodea
    Dictyoptera
    Blattodea
    Isoptera
    Mantodea
    Paraneoptera
    Psocoptera
    Thysanoptera
    Phthiraptera
    Hemiptera
    Üst takım: Endopterygota
    Takımlar
    Hymenoptera
    Coleoptera
    Strepsiptera
    Neuropteroidea
    Raphidioptera
    Megaloptera
    Neuroptera
    Mecopteroidea
    Mecoptera
    Siphonaptera
    Diptera
    Protodiptera
    Amphiesmenoptera
    Trichoptera
    Lepidoptera
    Konumu Belirsiz Olanlar
    Glosselytrodea
    Miomoptera
#19.03.2008 14:42 0 0 0
  • benim elimden gelen bu kadar :)
#19.03.2008 14:44 0 0 0
  • teşekkür ederim..
#21.03.2008 13:45 0 0 0
  • arkadaşlar bu kadarmı.. benım ayrıntılı bılgıye ıhtıyacım warrrr
#22.03.2008 16:27 0 0 0