Diyette mola olur mu

Son güncelleme: 22.06.2008 17:14
  • Olur! Aşkta, yolculukta, sporda, banka kredilerinde nasıl oluyorsa diyet yaparken de mola her zaman mümkündür.

    Hatta kısa molalar uzun süreli diyetlerde bir zorunluluktur. Diyetin başarısını artırır. Performansını yükseltir. Hastayı ve kilo yönetimi uzmanlarını rahatlatır. Biz kliniğimizde, diyet molalarından uzun süredir faydalanıyoruz. "Diyet molaları neden gerekli?" sorusunun yanıtını öğrenmek istiyorsanız bu yazıyı dikkatle okuyun!

    Siz diyete başlayınca vücudunuzun bazı sistemleri bundan hoşlanırken, bazıları hoşlanmaz. Özellikle, yağlanmanızı kolaylaştıran metabolik ve hormonal sistemler sizin kilo verme çabanızı kuşku ile karşılar. Bu sistemlerin yönetildiği genetik kodlarda yazılı olan bilgi kayıtlarına göre kilo kaybı, vücudunuz için hiç de iyi bir şey değildir.

    Çünkü kilo kaybı besin yokluğu, enerji eksikliği, yani "kıtlık-yokluk" anlamına gelmektedir. Siz kilo vermeyi sürdürdükçe vücudunuzun yağ kaybına direnen sistemleri harekete geçecektir. Örneğin, tiroid hormonu salgılaması azalacak, stres hormonlarının (örneğin kortizonun) üretimi artacaktır.

    (Diyet yaparken girdiğiniz streslerin de kortizon üretiminin artışına katkıda bulunacağını hatırlatalım). Bu ve benzeri süreçlerin etkisiyle kilo kaybınız matematiksel bir artışla sürüp gitmez. Bir süre sonra durur. Hatta bazen birkaç yüz gram yağ geri alınabilir.

    UYUMU KOLAYLAŞTIRIR

    Diyet molaları kilo programlarına uyumu da kolaylaştırır. Özellikle, 10 kilodan fazla kilo kaybının hedeflendiği durumlarda ortalama ayda en fazla 4 kilo kaybedilebileceği göz önüne alınırsa programlar bir süre sonra sıkıcı hale gelebilir.

    Bu durumlarda katılımcının sıkılmaması, strese girmemesi, sosyal katılımlara yeniden başlayabilmesi için diyete birkaç kez mola vermek faydalı bile olabilir. Bizim gözlemlerimiz, diyet molalarının kiloyu koruma bakımından da faydalı olacağını gösteriyor.

    Tekrarlanan molalar diyete uyumu kolaylaştırdığı gibi beslenme tarzının bir yaşam biçimi haline gelmesine de yardımcı oluyor. Birçok merkezde yapılan araştırmalar uzun süreli kilo verme programlarının başarılı olabilmesinde "diyet molaları"nın çok önemli olabileceğinin altını çiziyor. "Diyet" sözcüğünün sıkıcı ve keyifsiz anlamına "mola" gibi iyilik hissi veren şeylerin eklenmesinde fayda var!

    DİYET GÜNLÜĞÜ

    Sebzeleri mikrodalga fırında pişirmek içindeki vitaminlere zarar verir mi, sebzenin besleyiciliği kaybolur mu?

    Sebze pişirirken

    Bütün pişirme yöntemleri sebzelerdeki besin öğelerini (vitamin, mineral vb.) çeşitli derecelerde azaltabilir. Vitaminlerin çoğu ısıya duyarlıdır. Aynı zamanda pişirme için kullanılan su vitaminlerin suda erimesine ve bu vitaminlerin suya geçerek atılmasına neden olmaktadır.

    Mikrodalgada pişirme sebzelerdeki besin öğelerinin korunması için iyi bir yöntem olabilir çünkü pişirme sırasında çok su gerektirmez ve pişirme süresi kısadır.

    Mikrodalgada pişirme yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç ipucu;

    Pişirmeyi sağlayacak kadar az su kullanın.

    Sebzeleri yüksek ısıdan korumak ve yapısındaki suyu tamamen kaybetmemesi için pişirme kabının üzerini kaplayın, aynı zamanda pişirme süresini de azaltmış olursunuz.

    Sebzelere ön pişirme işlemi uygulamayın. Taze ve yeni doğranmış şekilde pişirmeye özen gösterin.

    Sebze kabuğu ile tüketilebiliyorsa soymayın. Kabuğu ile birlikte doğramadan önce bol su ile yıkayın, daha sonra doğrama işlemini yapın. Unutmayın besin öğelerinin büyük bir kısmı kabuğun altına en yakın kısımda bulunmaktadır.

    Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
#26.03.2008 08:55 0 0 0
  • Faydalı bilgiler için teşekkürler sindy.
#26.03.2008 14:40 0 0 0
  • tabikide olmalı:D
#26.03.2008 16:03 0 0 0
  • olmalı tabiii yaaa
#24.05.2008 22:36 0 0 0
  • olmali ama abartmadan...
#01.06.2008 12:05 0 0 0
  • Teşekkürler paylaşım için
#22.06.2008 17:14 0 0 0