Yeni seriyle kişi başına gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 9 bin 333 dolara yükselen Türkiye, 64'üncü sıradan 54'üncü sıraya çıktı. Türkiye hangi ülkeleri geride bıraktı? İşte liste:
AA muhabirinin IMF'nin Ekim 2007 tahmini verilerinden yaptığı derlemeye göre, bugün açıklanan 1998 bazlı yeni seriyle 2007 yılı GSYH rakamlarıyla Türkiye, kişi başına GSYH'de 10 basamak birden yükseldi. Eski seriyle 2007 için IMF tarafından 6 bin 548 dolar olarak tahmin edilen kişi başına GSYH rakamıyla Türkiye, Lübnan'ın önünde, Uruguay'ın ardında 64'üncü sıradaydı.
Yeni açıklanan kişi başına GSYH rakamıyla Türkiye, Uruguay, Gabon, Botswana, Ekvator Ginesi, Şeyşeller'in yanı sıra 6 bin 842 dolar kişi başına GSYH'si olan dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi Brezilya'yı, 7 bin 352 dolarlık Avrupa Birliği (AB) üyesi Romanya'yı, 8 bin 252 dolarlık petrol zengini Venezuela'yı, 8 bin 426 dolarlık dünyanın 15'inci büyük ekonomisi Meksika'yı, 8 bin 612 dolarlık, petrol, doğal gaz zengini, dünyanın 11'inci büyük ekonomisi olan Rusya'yı geride bıraktı.
Türkiye'nin hemen üstünde 9 bin 698 dolarlık kişi başına GSYH ile Şili yer aldı. 10 bin-15 bin dolar bandında yer alan Barbados, Macaristan, Slovakya, Antigua ve Barbuda, St. Kitts ve Nevis, Letonya, Hırvatistan, Polonya, Libya ve Litvanya gibi ülkeler de Türkiye'nin önünde bulunuyorlar.
Bu arada Lüksemburg, 102 bin 284 dolarlık kişi başına GSYH ile açık ara birinciliği alırken, bu ülkeyi 79 bin 154 dolarla Norveç, 70 bin 754 dolarla Katar, 62 bin 976 dolarla İzlanda, 58 bin 883 dolarla İrlanda, 57 bin 35 dolarla Danimarka, 56 bin 711 dolarla İsviçre, 47 bin 69 dolarla İsveç, 45 bin 594 dolarla ABD, 45 bin 429 dolarla Hollanda izliyor.
Sıralamada İngiltere 11., Kanada 14., Avustralya 15., Fransa 18., Almanya 19., İtalya 20., Japonya 22., İspanya 26. sırada yer alırken, komşumuz Yunanistan 32 bin 10 dolarlık kişi başına GSYH ile Kuveyt'in ardından 25. sırada bulunuyor.
-GSYH'DE 17'İNCİLİK DEĞİŞMEDİ AMA HOLLANDA İLE ARA KAPANDI-
2007 yılında 482,0 milyar dolar olan GSYH'sini yeni seriyle 658,8 milyar dolara çıkaran Türkiye'nin 17'cilikteki sıralaması değişmedi. Fakat, Türkiye'nin üzerinde yer alan Hollanda ile ara 176,8 milyar dolar kapanarak 100 milyar doların altına (96,1 milyar dolara) indi.
Mevcut eğilimin devam etmesi halinde, kurlarda çok büyük bir dalgalanma olmazsa Türkiye'nin 2010-2011 yıllarında Hollanda'yı geçerek, 16'ıncı sıraya çıkması mümkün görünüyor.
IMF tahminlerine göre, kişi başına GSYH verileri şöyle:
milli gelir hesaplanırken dünyanın en zenginleri sıralamasına girmiş türk dolar milyarderleriyle bizim gibi sıradan vatandaşlar aynı kefeye konuluyor ve servetler nüfus oranına bölünüyor.sonrada kişi başına düşen milli gelir 9.333 dolar çıktı deniliyor.
soruyorum burdan hangi sıradan vatandaşın cebinde 9.333 dolar var merak ediyorum.bu hesaplama apaçık bir düzmecedir,fiyaskodur...
che sana yürekten katılıyorum...
bir kaç basamak daha atlarsak kömür yiyecek paketleri yerine
vatandaşımıza doğalgaz kamyonla yiyecek verebiliriz...
gülmek isterdim ama vicdanım el vermiyor...
yillardir turkiye hortumcularin elindeydi.sana bana gelecek devlete gidecek paralar cebe gidiyordu! eeee bunca senenin birikimi kolay mi degil anca toparliyor devlet kendini
önce işsizliği çözsünler,maaşlardaki dengesizliği gidersinler,milletin cebindeki para artsın milli gelir isterse 100 bin dolar olsun benim cebimde olmadıktan sonra ne gereği var...
milli geliri artırdık diye hava atıp seçim yatırımı yapacaklarına,dediklerimi yapsınlar millet kalkınsın.
maalesef öyle kardeş,sırf parti sempatizanlığı insanı kör yapabiliyor,herşey güllük gülüstanlık geliyor insana
madem bu millete kişi başı 9.333 dolar düşüyor,neden akp seçim yatırımı olsun diye kapı kapı dolaşıp temmuz aylarında kömür,beyaz eşya,yiyecek içecek dağıtıyor devletin kesesinden.kimin cebinde 9.333 dolar var durumu iyi olanları saymassak sorarım sana bu nasıl bir hesaptırki bu şekilde çıkıyor.
- Dünya'nın 17. büyük ekonomisi haline geldik. Dün itibari ile açıklanan bir oran kamu net borç stoku yüzde 29.1'e düştü. Bu rakamlar Türkiye'nin büyüdüğünü gösteren rakamlardır. Türkiye kim nereye çekmeye çalışırsa çalışsın bizim önceliğimiz bu rakamlar bizim önceliğimiz ekonomi, reformlarla insanımızın mutluluğudur.
- Bulgaristan ile ekonomik işbirliğimiz 4 milyar dolara ulaştı.
Balkanlarla ilişkileri artırma hedefindeyiz. Türkiye'nin ihracat 36 milyar seviyesinde iken 110 milar dolara ulaştı.
İşte bunlar bu yoğun temasla oldu. Bu kazınımlar AK Parti ile yapıldı.
- Mutlulukla söylüyoruz. Türkiye herzamankinden daha zengin, dahe demokratiktir. AB ile tam üyelik müzakerelirin yürüten bir ülke olarak evrensel normlara daha yakın olan partiyiz. Çoğunlaşan, çoğulculaşan demokrasi ile birlikte ekonomisi büyüyen Türkiye'de devlet ile toplumu ayrı kimlik olarak görmek yanlıştır. Türkiye demokraside ciddi bir uyum yakaladı. siyasetin müdafa edilmesi çözüm kapasitesinin artıılması önemlidir. Siyaseti zayıflatma sadece millete değil devlete de zarar verir. Devletin ve milletin bekası birbirine bağlı hususlardır.
- Bazılarının iddia ettiği gibi milletin çıkarlarının dışında devlet çıkarı olmaz. Bundan sonra da bu çizgide yürüyeceğiz. Türkiye'yi kısa zamanda ayağa kaldıran AK Parti milletimizin rızasını kazanmaya odaklanan bir siyaset ortaya koydu. Emeklerimizin alınterimizin karşılığı milletimizin devletimizle güçlenmesidir.
kardeş benim yazdıklarım gereksiz şeyler değil.senin benim yazdıklarımı gereksiz bulmaya hakkın yok seninde dediğin gibi görüş ayrılıgımız var ama yinede saygılı ol. BURADA BİR TEK SİZİN DÜŞÜNCENİZ DEĞİL GEREKLİ OLAN...
ben gerektiği kadar siyaset ve ekonomi takip eden bir adamım,senin hoşuna gitmeyeceğini bilsemde yazarım.
çıksın bir kişi benim yazdıklarımın bir tanesine yalan desinde görelim şurada.
ve bu arada benim yazdıklarıma cevap vermek istersen saygı çercevesi içinde doğru bildiklerini anlat bize.
çıkıpta parti sempatizanlığı içinde ne yapsak doğru yapmışızdır biz aklıyla "anlamayana bişey anlatmak kadar zor bişey yoktur" diye yazıp çıkma işin içinden ... saygılı ol edepli bir şekilde tartışalım olsun bitsin...
ailemizin buyuk bir bolumu urfada yasiyor
akp bu devleti aldigi zaman cok gerilerdedik simdi ilerliyoruz tam yol ilerliyoruz
siz diyorsunuzki hemen bir parti basa geldiyse her sey yoluna girsin daha eveline bakmadan
ben herhangi bir parti sempatizanı değilim ama gidişatı hiçte iyi görmeyenlerdenim çünkü küçük esnaf kalmadı gibi bişi, halkın alım gücü yok,işsizlik dizboyu üniversite öğrencileri iş bulamıyor,iş yok herkes oturuyor sen buna iyi diyosan eh bilemiyorum gerisini