YALOVA MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARI

Son güncelleme: 24.12.2008 19:04
  • KAYMAKAM HULİSİ BEY
    1921 yılının Ocak ayında Yalova'ya kaymakam olarak atandı.Yalova'nın birkaç köyü hariç tüm bölge işgal altındaydı. Bu yüzden Demir Hulusi Bey Kabaklı köyünü ilçe merkezi yaptı. Kocaeli Grup Komutanlığının emrinde mücadelesini sürdürdü. İstanbul'da vefat etti.

    ŞEYH ŞERAFETTİN (ŞERAFETTİN BİNGÖL)
    Milli Mücadele döneminde, Yalova çevresindeki dağınık kuvvetlerin Kuvay-ı Milli'ye katılmasını halka telkin etmiştir. Şeyh Şerafettin Efendi ağır bir katliam altındaki yöre halkını, müfrezelerin koruyuculuğunda Güneyköy'e aldırtmış, oradan da daha içlerde, güvenli bir yerde korumalarını sağlamış. Kabri Yalova- Güneyköy'de bulunmaktadır.

    YÜZBAŞI HACI İSMAİL KEMAL AYDIN
    İstanbul'da hukuk tahsili görmüş ve 1. Dünya savaşında yedek subay, Kurtuluş savaşında ise yüzbaşı olarak görev yapmıştır. Yalova'da Demir Hulusi Bey ile birlikte savaşmıştır. İstiklal madalyası sahibi yüzbaşı 1971 yılında vefat etmiştir.

    YÜZBAŞI KAZIM BEY
    Demir Hulusi Bey'le savaşa katılmış, dağınık olarak bulunan vatanseverleri toplamış ve komutanın bir merkezden verilmesini sağlamıştır. Kocaeli Grup Komutanlığının emirleri doğrultusunda Yalova Müstakil Bölüğünün kuruluşunu ve komutanlığını yapmıştır.

    RASİM EFENDİ (RASİM KOÇAL)
    1.Dünya Savaşı sırasında pilot okulunda okurken, imzalanan Mondros Mütarekesi ile birlikte, köyüne (Burhaniye Köyü) döndü. Bulundukları yerin korunmasını kurdukları Burhaniye Müfrezesi ile yaptı. Yalova Müstakil Bölüğünde komutan olarak görev yaptı. Kurtuluş Savaşından sonra,17 Mart 1926 tarihinde İstiklal Madalyası aldı. 9 kasım 1982 tarihinde öldü.

    AKKÖYLÜ İBO (İBRAHİM ETHEM ÇELİKYÜREK)
    Dünya savaşı sırasında işgale uğrayan Yalova'da bir müfreze kurarak, yörenin savunmasında etkili rol oynadı. Çevredeki Rum ve Ermeni çetelerinin faaliyetlerine engel oldu. Yunan işgali sırasında hile ile esir alındı. Atina'ya götürüldü. Daha sonra geri gönderildi. İstiklal mahkemesinde yargılandı ve beraat etti.1929 yılında, Yalova Hükümet Konağının önünde silahlı bir saldırı sonucu öldürüldü.

    ZABİT ABDULKADİR EFENDİ (ÜSTEĞMEN ABDULKADİR EFENDİ)
    1.Dünya savaşı sırasında 3 yıl Bağdat cephesinde görev aldı. Daha sonra Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasıyla köyüne (Burhaniye köyü) döndü. Arkadaş Rasim Efendi ile Burhaniye Müfrezesini kurarak, Yunan işgaline karşı ilk direnişi başlattı.14 Eylül 1921 tarihinde 897 rakımlı tepeyi savunurken şehit olmuştur.

    ÖĞRETMEN YUSUF ZİYA BEY
    1919 yılında Yalova Merkez Okulu başöğretmenliğine atanmıştır. Yunan işgalinden sonra kabaklı köyünde Kaymakam Demir Hulusi Bey yönetimindeki orduya ve muharebelere katılmıştır. 20 Mart 1923 yılında Kabaklı Köyü öğretmenliğine atanmıştır. 12 Mayıs 1923 yılında tekrar silah altına alınmıştır. El-Cezire hattına gönderilmiş ve burada gösterdiği başarı sonucu İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır.1923 yılının Haziran ayında Yalova-Fevziye köyüne öğretmen olarak atanmış, daha sonra kendi isteğiyle Çınarcık öğretmenliğine atanmıştır. Daha sonra işgal sırasında yanan Merkez okulun inşası üzerine Yalova Merkez Okulu öğretmenliğine tayin edildi. Başarılı çalışmaları sonucu Yalova Maarif memurluğuna atandı. 1935 yılına kadar Yalova'da hizmet yapmış ve daha sonra kendi isteğiyle İstanbul 22. İlkokul öğretmenliğine atandı. 3 Haziran 1938 yılında görevi başında vefat etti.

    KARA AHMET (AHMET KARA)
    1920 yılında Kabaklı köyünde kurulan Milli Teşkilata katılmış, Milli mücadelenin sonuna kadar Bursa, Gemlik ve Mudanya cephesinde savaşmıştır. Daha sonra İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır.

    İSMAİL ÜSTÜN
    Osmanlı döneminde Kapı Karakolu görevinde iken, Yalova'ya gelmiş ve bir daha geri dönmemiştir. Kaymakam Demir Hulusi Bey'in komutasındaki orduya girip savaşlarda görev almış ve daha sonra Kaymakam Demir Hulusi Bey tarafından komutanlığına getirilmiştir.

    YEMENİCİ İSMAİL BEY
    Savaş sırasında Kabaklı Burhaniye ve Merde gözünde çatışmalara katılmıştır. Kendisi Yalova Müstakil Bölüğünde yer almıştır

    YALOVA JANDARMA BAŞÇAVUŞU NACİ BEY
    Esadiye'den Abdulhadi Yılmaz, Zula Mehmet, Abbas Cent ve beraberindeki milislerle, Orhangazi- Yalova arasındaki geçiş noktasını savunmuşlardır. Ermeni ve Rum çeteleriyle sıkı mücadeleye girmiş ve Çengiler köyündeki çeteleri yok eden baskını arkadaşlarıyla birlikte düzenlemişlerdir. Yalova yöresindeki bir çok katliamı gerçekleştiren Paşa Yohan çetesini imha etmiştir. 1946 yılında vefat etmiştir.

    ESİR MEHMET/GOCA MEHMET (MEHMET EFENDİ)
    Kurtuluş Savaşı sırasında Müdafaa-i Milliye'ye katılmış, daha sonra Güneyköyde'de kurulan Şeyh Şamil bölüğünü oluşturarak, burada düşmanla savaşmıştır. Yunanlılara esir düşmüş ve birkaç ay sonra ellerinden kurtulmuştur.

    YAZARLAR - ŞAİRLER - SPORCULAR - HABERCİLER
    Nevin SUNGUR (NTV MUHABİRİ)
    Yalovalı. Yalova Lisesi ve ardından Boğaziçi Psikoloji mezunu dergilerde çalışmaya başlayarak medya sektörüne girmiş ilk yıllarında A takımında çalışıp daha sonra istifa etmiş. Daha sonra Habercide çalışmış ardından muhabirliğe başlamış başarılı ve mütevazi işini severek yapan kişi bu işe atılması cesur olduğunun da bir kanıtı. Konuk olarak katıldığı yerlerde sıcak ve rahat tavırları açık anlatımıyla herkesin sevgisini toplayan iyi bir muhabir.

    Sırrı ACAR (Dünya ve Avrupa Şampiyonu Güreşçisi)
    1943 yılında Yalova, Termal İlçesinde Gökçedere'de dünyaya geldi. Fenerbahçe kulübünde yetişti. 1967 yılında Greko-Romen Güreşte Avrupa ve Dünya Şampiyonu oldu. Acar unutmadığı anısını şöyle anlatır: "1967 yılında Rusya'da finalde Rus güreşçisi ile güreşiyordum. Güreşimiz berabere bitmek üzere iken minder kenarından Tevfik Kış 'Haydi 25 saniye kaldı, ne yaparsan yap' dedi. O anda Allah yardım etti, rakibime göğüs çaprazı ile saltoyu vurdum ve güreşi kazandım."

    Sırrı Acar Milli Takımlar baş antrenörü iken istifa edip, 1994 yılında politikaya atıldı ve iki dönem Termal Belediye Başkanı oldu. Acar'ın meşhur sözü; "Dünyayı yendim, mikrofonu yenemedim.."

    Tuğrul ŞENER (Beşiktaşlı Milli Futbolcu)
    1949 Yalova doğumlu olan Tuğrul Şener, Yalovaspor'un kurucularından ve eski Başkanlarından Merhum Ali Şener'in oğludur. Futbola 12-13 yaşlarında Esnafspor Kulübü'nün alt yapısında başlayan ve 15 yaşında aynı camianın genç takımında oynayan Tuğrul Şener, 16-17 yaşlarında aynı sezon Yalovaspor'da top koşturduktan sonra, 18 yaşında Bandırmaspor'a transfer oldu.

    İki sezon 2.ligin bu güçlü takımında forma giyen ve Beşiktaş'lı yöneticilerin ilgisini çeken Tuğrul Şener, 20 yaşında Kara-Kartal'a transfer oldu ve tam 7 sezon Beşiktaş formasını giydi. İki kez A Milli (İran, Pakistan maçları) ve 1 kez de Ümit Milli (İngiltere maçı) olan Tuğrul Şener, Beşiktaş'ta başarılarla dolu futbol yaşamının ardından bir yıl Mersin'de kiralık olarak futbol oynadı.

    Ardından İskenderunspor'a transfer olan ve 1979-80 sezonunda Kocaelispor'la anlaşan Tuğrul Şener, 1980-81 sezonunda amatör yetiştiği camiasına, Yalovaspor'a geldi. Aynı sezon Levent'i yenerek (2-1) şampiyon olan Yeşil-Kırmızılı Takıma büyük katkı sağlayan Şener, bir süre sonra aktif futbolculuk yaşamını sona erdirdi. Son yıllarda belli aralıklarla Yalovaspor'da değişik görevler alan Tuğrul Şener yaşamını Yalova'da sürdürmektedir.

    Mehmet OKUR (Basketbolcu)
    26 Mayıs 1979'da Yalova'da doğan Mehmet Okur Abdullah ve Nimet Okur'un çocuklarıdır. Mehmet doğduğunda 63 cm.dir Bu nedenle de boyu hayli uzun olup, ona Basket hayatında büyük avantaj sağlamıştır.

    Mehmet Okur ilk olarak Orhan Gazi Döktaş fabrikası basketbol antrenörü Ahmet Bey'in dikkatini çekmiş ve onların çalışmalarına katılmıştır. Sonra Bursa Oyak Renault kulübüne katılarak basket hayatı resmen başlamış oldu. Tofaş'a oradan Efes Pilsen'e Detroit Pistons'a transfer olan Mehmet Okur, halen NBA takımlarından Utah Jazz'da oynamaktadır.

    Hayrettin KARACA (Tema Vakfı Başkanı)
    1922 Bandırma'da doğdu. 1940'da İstanbul'a, Boğaziçi Lisesi'ni bitirdi. 1949'da, ilerde Karaca Holding'e dönüşen Karaca Örme Sanayii'ni kurdu. 1965'de, beş kıtaya sanayi ürünü dış satımını gerçekleştiren ilk Türk işadamı oldu. 1980'de Yalova'da, içinde on beş bin ayrı ağaç türünün bulunduğu, Türkiye'nin ilk özel "Ağaç Müzesi (Arboretum)"ni kurdu. 1992'de, kuruluşunu sağladığı, TEMA' (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Vakfı)'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapmaktadır. Radyo, televizyon ve gazetelerde çevre sorunlarına ilişkin aydınlatıcı bilgiler veren Karaca, özellikle çevre sorunları konusunda çeşitli ulusal ve uluslararası ödülün sahibidir.

    Aydın AKAN (Yazar)
    1951 yılında Üvezpınar Köyü'nde doğdu. 1965 yılında Termal Otel'de komi olarak işe başladı. Çeşitli işlerde çalıştı. 1990 yılında emekli oldu. Bir müddet yurt dışında çalıştı. Orada gördüklerini, yaşadıklarını ve yurt içindeki kırsal alan sorunlarını, sevdalarını, kavgalarını, İnsanın süreç içindeki değişmelerini 'Umuttaki Dünya' Adlı kitabında öyküler halinde anlattı. Halen Yalova Haberci Gazetesi'nde serbest yazar olarak çalışmaktadır.

    Eserleri:
    1- Her Yönüyle Termal ilçesi Gökçedere -Kaplıcalar-Üvezpınar(1990)
    2- Umutdaki Dünya (1990)
    3- Antrenman Bilgisi(1991)

    Faruk KIRTAY (Yazar)
    1960 Yalova doğumlu. Gazeteciliğe 1985 yılında Cumhuriyet Gazetesinde başladı.1991/99 yılları arasında DİSK Genel Merkez Basın Bürosunda ve DİSK/Lastik -İş Sendikasının çıkardığı 'Lastik-İş' Dergisinde Yayın Kurul Üyeliği görevlerinde bulundu.

    1999 Haziran ayında bu görevinden ayrılarak, Cumhuriyet Gazetesi Yalova Bölge Temsilciliği görevini sürdürdü. Bu süreler içerisinde İstanbul'da haftalık olarak yayımlanan Express mizah dergisinde köşe yazarlığı ve Yalova'da günlük olarak çıkan YALOVA ve HABERCİ Gazetesinde 'TERS KÖŞE' adıyla günlük köşe yazıları yazdı. Sendikal alanda değişik konularda çalışma raporu hazırlayan yazara ait eserler;

    1- Dünden Bugüne Şiirlerle Yalova (1988)
    2- Araplar Bizim Eve Ne Zaman Gelecek (1999)
    3- Prefabrikkitap (2000)
    4- Sesinizi Duyuyoruz (2001)

    Ahmet BAĞCI (Yazar)
    1945 yılında Yalova'nın Dereköyü'nde doğdu. Şiire lise yıllarında başladı. Çeşitli yerel gazetelerde şiirleri yayımlandı.
    - İlk şiir kitabı 1968 yılında Esinlendikçe adını taşımaktadır.
    - İkinci kitabı 'Biraz Buruk Biraz Acı' adlı kitabı yayımlandı.
    Sanat ve şiirle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Evli, iki kız ve bir erkek çocuk babasıdır.

    AHMET AKYOL (Yazar)
    1 Mart 1946'da İstanbul-Ortaköy'de doğdu. İlkokulu babasının görevinden dolayı çeşitli şehirlerde okudu. Selimiye Askeri Orta Okulu'nu ve Kuleli Askeri Lisesi'ni takiben 1965 yılında Kara Harp Okulu'nu, 1967 yılında Ulaştırma Okulu'nda (Trafik Kontrol Kursu)gördükten sonra aynı yıl Dağcılık ve Kayak Okulu'nu 1973'te İstihbarat ve Dil Okulu'nu 1981'de Kara Harp Akademisi'ni 1984'de Silahlı kuvvetler ve Milli Güvenlik Akademisi'ni bitirdi.Çeşitli kıt'a ve karargahlarda ve iki kez yurt dışında görev yaptıktan sonra Kurmay Başkanlığı görevinin 4 ncü yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

    Eserleri:
    Kurtuluş Savaşında Yalova (1996)
    Atatürk ve Yalova(1998)
    Zaman Tünelinde Yalova (2003)
    Atatürk'ün Kenti Yalova (2003)
    Tarihi Yalakabad (Yalova) Kağıthanesi (2004)

    Nuri TANER (Yazar)
    1952 doğumlu olan Nuri Taner, Öğretmen ve yönetici olarak yurdun değişik yörelerinde görev yaptı. 1997 yılında kendi isteğiyle emekli oldu.
    1970 yılında Öğretmen Okulları arasında açılan bir öykü yarışmasında kazandığı birincilikle yazı yaşamına başladı.
    Halk Kültürü araştırmalarına yöneldi. Görev yaptığı yörelerin Halk Kültürü örneklerini derledi. Yazılarını Bizden Size, Türk Folklor Araştırmaları, Türk Folkloru, Halkbilimi, Folklor, Halay Kültürü, Folklor ve Etnografya Araştırmaları 1985, Varlık, Damar, İnsalcıl, Bakış, Çağdaş Türk Dili, Cem, Erciyes, Cumhuriyet, Sabah, Günaydın, Yalova Ekspres, Haberci, Hakimiyet, Yalova, Folklor ve Edebiyat, Motif, Masal Araştırmaları, Folklor Araştırmaları gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.

    Kaya ZENGİN (Yazar -Sanat Tarihçisi)
    23 Mart 1948 yılında Yalova'da doğan Kaya Zengin, ilk ve ortaokulu Yalova'da lise öğrenimine ise Askeri Hava Lisesi'nde başlamış Yalova Lisesi'nde tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun olan Kaya Zengin önce Karamürsel Türk-Amerikan Ortak Savunma Tesisleri'nde yaklaşık dört yıl çalışmıştır. 1979-2002 yılları arasında Yalova Lisesi, Fatih Sultan Mehmet Lisesi, Çınarcık Firuzan Kınal Lisesi'nde öğretmenlik yaptığı yaklaşık 24 yıl boyunca Sanat Tarihi dersinin yanı sıra uzun yıllar Turizm ve T.C. İnkılâp Tarihi dersleri de vermiştir. 2005-2006 öğretim yılında Uludağ Üniversitesi Yalova Meslek Yüksek Okulu'nda İnkılâp Tarihi derslerine girmiştir. 1965 yılından beri kesintisiz ve aktif olarak turizm konusunda çalışmalara katılmış, Yalova'da o dönemlerde kurulmuş olan Turizm Derneğinde ve 1975'te ilçede Turizm Bakanlığı'nca kurulan Turizm Tanıtma Bürosu'nda fahri olarak, zaman zaman da tedviren müdürlük görevinde bulunmuştur.

    Uzmanlık alanı Bizans Sanatı olan Kaya Zengin'in katıldığı çalışmalar şunlardır:

    - 1980-1999 yılları arasında İznik-Roma Tiyatrosu Kazısı
    - Yalova Kongresi Kültür Komisyonu
    - Yalova Kongresi Turizm Komisyonu
    - Yalova Valiliği Yalova ve Deprem Dosyası Komisyonu
    - Atatürk Dönemi Yalova Araştırmaları Komisyonu Kurucu üyesi
    - Yalova Kültür Envanteri Komisyon üyesi (Çalışmalar halen sürüyor)
    - Yalova Prestij Kitabı Komisyonu üyesi (Çalışmalar halen sürüyor)
    - Yeşil-Mavi Yol Projesi Komisyonu üyesi (Çalışmalar halen sürüyor)

    Yazarın kitap çalışmaları;
    1. Sümela Manastırı (1978 Mezuniyet Tezi)
    2. Yalova (1987)
    3. Sanat Tarihi I (1994)
    4. Yalova 2 (1995)
    5. Sanat Tarihi II (1998)
    6. Sanat Tarihi I (2001)
    7. Sanat Tarihi II (Milli Eğitim Bakanlığınca incelenmekte)
    8. Uygarlıkların Beşiği İznik (Baskıya hazır)
    9. Tarih ve Doğa Kenti Yalova (Baskıya hazır)

    Çalışmaları süren kitapları ise;

    1. Türk Süsleme Sanatları
    2. Resim Sanatının Tarihi

    Mehmet GÜLER (Yazar)
    Öykü, roman, deneme, şiir yazıyor.

    1944 yılında Sivas'ın Çepni Kasabasında doğdu. Pamukpınar İ.Ö. Okulunu (1962), Necati Eğitim Enstitüsü'nün edebiyat bölümünü bitirdi. (1964) Yirmi sekiz yıl Türkçe ve yazın dersleri öğretmenliği yaptıktan sonra Çınarcık Füruzan Kınal Lisesi'nden emekli oldu. Bir süre özel okullarda çalıştı. Şimdilerde tamamen yazım dünyası ile ilgilenmektedir.

    İlk öyküsünü "Yeni a" dergisinde yayımladı (1970) Öykü, deneme, eleştiri türünde yazdığı yazılar pek çok gazete ve dergilerde yayımlandı. Bunlardan bazıları Yeni Ortam, Politika, Cumhuriyet, Yeni a, İmece, Yeni Toplum, Yeni Adımlar, Yansıma, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili, Edebiyat Cephesi, Somut, Yazıt, Yaba Öykü, Varlık, Damar, Kıyı, Evrensel Kültür, İnsancıl, Gerçek Sanat, Yeni Biçem, Littera, Gündoğan Edebiyat, Milliyet Çocuk, Kumbara, Doğan Kardeş, Yaşasın Edebiyat, Adam Öykü, Üçüncü Öyküler, agora, Güzel Yazılar, Kum, Berfin, Bahar

    Mustafa TANER (Yazar)
    1954 yılında doğdu ilk ve orta öğrenimini babasının görevi gereği çeşitli il ve ilçelerde tamamladı. Balıkesir Necati Bey Eğitim Fakültesini bitirdi

    Halen Yalova'da kitapçılık ve yayıncılık işleriyle uğraşmakta . Evli ve dört çocuk babası

    Mizah ve hiciv konusunda yapıtlar verdi. Yayımlanmış kitapları; Ağrı-Erzurum fıkraları (1996), Hor Hor Beyin Oğlu (1996), Kim Takar Yalova Kaymakamını (1999)



    Bu bilgiler Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi İşlem ve Otomasyon Koordinatörlüğü tarafından hazırlanmıştır.
#08.04.2008 13:13 0 0 0
  • sarı menekşe çok tşk ederim verdiğin bu bilgileri okulumda paylaşacam nasıl olsa doğup büyüdüğüm ve burdaki fen lisesinde öğrenime devam ettiğim ilin kahramanları ellerine sağlık
#12.04.2008 18:09 0 0 0
  • bana da milli mucadele yıllarındaki kahramanları söyler misiniz
#24.12.2008 19:04 0 0 0