Hangi iL Hangi Yemeği iLe Meşhur

Son güncelleme: 01.04.2012 12:25
  • İL İL LEZZETLER

    İllerin seçilmiş yemekleri şöyle:

    Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı.

    Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap.

    Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta, ağzı açık, pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize, yanıyarma ve cücü kadayı.

    Ağrı: Abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa.

    Aksaray: Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme.

    Amasya: Çatal çorbası, sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç.

    Ankara: Ankara Tavası, alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran.

    Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli.

    Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama).

    Artvin: Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası.

    Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.

    Balıkesir: Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi.

    Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.
    Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı.

    Bayburt: Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.

    Bilecik: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası.

    Bingöl: Dut pekmezi.

    Bitlis: Büryan kebabı, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav.

    Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı, uğut tatlısı.

    Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi.

    Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegöl köftesi, yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet köşkü, dilber dudağı, Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur bamyası, asude, dızmana.

    Çanakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kaçamak, lakerda, erik macunu, ahlat suyu.

    Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç, yumurta tatlısı.

    Çorum: Leblebi, yanıç, cızlak, kömbe, hingal, borhani, helise, çullama, İskilip dolması, kara çuval helvası, teltel.

    Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.

    Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.

    Düzce: Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj.

    Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı.

    Elazığ: Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah.

    Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi.

    Erzurum: Çağ kebabı, den çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır.

    Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası.

    Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu.

    Giresun: Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu.

    Gümüşhane: Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı börek, siron.

    Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik.

    Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kereviç, semirsek, kuş gözü.

    Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli.

    Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu, samsa, tosmankara, derdimi alan.

    İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uykuluk, badem ezmesi, beyinli Beykoz kebabı.

    İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.

    Kahramanmaraş: Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda.

    Karabük: Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak.

    Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte.

    Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un çorbası), hangel, haşıl, feselli, tandırda kaz çekmesi, piti.

    Kastamonu: Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra

    Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside.

    Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma.
    Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, kaymakçına, külür, plaska, ısırgan otu çorbası, bıldırcın kağıt kebabı,

    Kırşehir: Keykef, temal.

    Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası.

    Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı, çiğceli kavurma.

    Konya: Düğün yemeği, etli ekmek.

    Kütahya: Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı.
    Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi.

    Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

    Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye

    Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter.

    Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.

    Muş: Muş köftesi, çorti aşı.

    Nevşehir: Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt.

    Niğde: Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası.

    Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması,galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye.

    Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.

    Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura.

    Sakarya: Pekmez, yoğurt.

    Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı.

    Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı.

    Sinop: Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika.

    Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu.

    Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı.

    Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz.

    Tekirdağ: Tekirdağ köftesi.

    Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba.

    Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi.

    Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila.

    Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur.

    Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger.

    Yalova: Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi.

    Yozgat: Testi kebabı, arabaşı.

    Zonguldak: Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma.
#15.04.2008 09:23 0 0 0
  • paylaşım için teşekürler.

    izmire gelirseniz izmir köftesi yada gaziantep'e gelecek olursanız baklavalar benden
#15.04.2008 09:26 0 0 0
  • otur fatma tatlısı..
    ilk kez duyuyorum. öğrenmiş oldum :)
#15.04.2008 09:35 0 0 0
  • paylaşım için tşkürler arkadaşlar :)
#30.05.2008 11:28 0 0 0
  • Enterasan yemek çeşitleri var.. her şeyi, her yeri güzel memleket..
#30.05.2008 14:38 0 0 0


  • Paylaşımın için teşekkür ederim

#02.05.2010 16:15 0 0 0
  • çok güğzel olmuş ama tatlılarıda olsa daha iyi olurdu bana o lazım
#01.04.2012 12:20 0 0 0
  • İllerin Meşhur Tatlıları


    Bayramların en güzel geleneklerinden biri de misafirlerimizi tatlı ile ağırlamak. İşin kolayına kaçıp pastaneden baklava almak çok yaygın bir âdet haline gelse de, 'tatlısız bayram olmaz' diyen ev hanımları bütün hünerlerini göstermeye çalışıyor.

    Bayramın coşkusuna kendi renk ve tatlarını katan ev hanımları birbirinden ilginç lezzetlerle adeta yarışıyor. Hangi yörede hangi tatlılar yapılıyor, hangi il hangi farklı lezzetleri tadıyor? İşte Türkiye'nin her bayram yapılan yöresel tatlıları. Tatlı okuyup, tatlı konuşalım...

    Bayram deyince ilk aklımıza gelen şeylerden biri de herhalde tatlılardır. Günler öncesinden tatlı bir telaşla ev hanımları tarafından açılan baklavalar, fırına gönderilen özel lezzetler Türkiye'nin her yıl yaşadığı bayram rutinlerinden. Daha çok baklava ile özdeşleştirdiğimiz bayram lezzetleri arasında ismini-cismini, tadını-lezzetini bilmediğimiz o kadar çok lezzet var ki... Türkiye'nin çeşitli yörelerinden derlediğimiz özel lezzetleri ağzınız tatlansın diye sizinle paylaşıyoruz.

    Adana: Karakuş tatlısı, halka tatlısı, ev baklavası ve taş kadayıf.

    Adıyaman: Burma tatlısı

    Afyon:Kaymaklı elma tatlısı.

    Antalya: Kabak tatlısı, lezzet çıkısı, saray lokması, kadın göbeği ve helvalar.

    Ankara: Vişneli ekmek tatlısı.

    Artvin: Burma tatlısı, laz böreği, mekik tatlısı.

    Aydın: Kabak tatlısı.

    Balıkesir: Lor sarması.

    Bartın: Kabak burması.

    Bilecik: Büzme tatlısı.

    Bursa: Kemalpaşa tatlısı, kestane şekeri, cennet köşkü, dilber dudağı, ramazan helvası, cevizli baklava, incir dolması, zerde, cendere ve sütlü kabak.

    Çanakkale: Peynir helvası: özellikle yağlı, tuzsuz, taze koyun peynirinden yapılan helva eritilerek süt haline getirilen peynire un, irmik ve toz şeker karıştırılarak yapılıyor.

    Çorum: Gül baklavası.

    Denizli: Davas tatlısı, baklava yufkasında tel kadayıf.

    Diyarbakır: Nuriye tatlısı, zingil, sargı burma, kabak burması.

    Edirne: Gaziler helvası, sepet hurması, bademli baklava, cevizli oturtma, keşkül, dilber dudağı, un helvası, pelte.

    Elazığ: Gömme.

    Erzincan: Kete, kaysefe, su böreği.

    Erzurum: Kadayıf dolması.

    Eskişehir: Met helvası; yoğurt tatlısı.

    Gaziantep: Birçok ilin aksine Gaziantepliler, baklavayı ustasından alıyor. Fıstık ve tereyağı ile süslenen yufkalar, bıçakla kesildikten sonra taş fırında odunla pişiriliyor. Bayramda misafirlerine baklava ikram etmek isteyenler baklavacılara siparişleri verdiler bile.

    Giresun: Tatlı papara; fındıklı kabak tatlısı, samatsa.

    Hatay: Kömbe tatlısı, kahke.

    Iğdır: Balık çöreği, dilber dudağı, revani ve baklava.

    İstanbul: Yonca tatlısı, ayva tatlısı, cevizli güllaç ve kabak tatlısı, revani, kalburabastı.

    İzmir: Kalburabastı tatlısı, sakızlı muhallebi, ekmek dolması.

    Kahramanmaraş: Tuzlu-şekerli maraş çöreği, kömbe

    Karabük: Safranlı zerde, höşmerim, haluşka.

    Kastamonu: Cırık tatlısı, ballı güllaç.

    Kayseri: Nevzine tatlısı, oklavadan çekme baklavası.

    Konya: Sac arası, höşmerim.

    Kütahya: Cevizli yufka tatlısı.

    Malatya: Ev baklavası, kömbe.

    Mardin: Zerdaç tatlısı, zerde, zingil, hedik, mahlep tatlısı, hel hel hedik.

    Mersin: Kerebiç: kreması çöğen bitkisinden yapılan içliköfte şeklindeki bayramlık tatlının dışında irmik, yağ, karbonat ve su karışımı var. Tercihe göre fıstık veya ceviz konuluyor.

    Sakarya: Kabak tatlısı, incir uyutma tatlısı, dartılı keşkek, kıvrım baklava, üre, vezirparmağı, kemalpaşa, uhut, kuşburnu ve tel kadayıf tatlıları.

    Samsun: Nokul: Samsun'un bafra ve alaçam ilçesinde bayramlara özel (nokul) yapılıyor. Cevizli, fındıklı ve üzümlü evde açılan hamurla yapılan, poğaça türü şerbetsiz bir tatlı.Kıvratma: Çarşamba ilçesinde ise evlerde açılan yufka içerisine fındık, ceviz, kuru üzüm konularak yapılan az şekerli bir tatlı.

    Sivas: Hurma tatlısı, ev baklavası.

    Tekirdağ: Ev baklavası, zerde, peynir tatlısı, kadayıf, revani.

    Trabzon: Ev baklavası; tahin helvası.

    Rize: Pepecura tatlısı: (kokulu kara üzümden yapılıyor)

    Uşak: Cendere tatlısı, demir tatlısı.

    Zonguldak: Kaymaklı
#01.04.2012 12:25 0 0 0
  • alıntıdır
#01.04.2012 12:25 0 0 0