Bayramların en güzel geleneklerinden biri de misafirlerimizi tatlı ile ağırlamak. İşin kolayına kaçıp pastaneden baklava almak çok yaygın bir âdet haline gelse de, 'tatlısız bayram olmaz' diyen ev hanımları bütün hünerlerini göstermeye çalışıyor.
Bayramın coşkusuna kendi renk ve tatlarını katan ev hanımları birbirinden ilginç lezzetlerle adeta yarışıyor. Hangi yörede hangi tatlılar yapılıyor, hangi il hangi farklı lezzetleri tadıyor? İşte Türkiye'nin her bayram yapılan yöresel tatlıları. Tatlı okuyup, tatlı konuşalım...
Bayram deyince ilk aklımıza gelen şeylerden biri de herhalde tatlılardır. Günler öncesinden tatlı bir telaşla ev hanımları tarafından açılan baklavalar, fırına gönderilen özel lezzetler Türkiye'nin her yıl yaşadığı bayram rutinlerinden. Daha çok baklava ile özdeşleştirdiğimiz bayram lezzetleri arasında ismini-cismini, tadını-lezzetini bilmediğimiz o kadar çok lezzet var ki... Türkiye'nin çeşitli yörelerinden derlediğimiz özel lezzetleri ağzınız tatlansın diye sizinle paylaşıyoruz.
Adana: Karakuş tatlısı, halka tatlısı, ev baklavası ve taş kadayıf.
Adıyaman: Burma tatlısı
Afyon:Kaymaklı elma tatlısı.
Antalya: Kabak tatlısı, lezzet çıkısı, saray lokması, kadın göbeği ve helvalar.
Ankara: Vişneli ekmek tatlısı.
Artvin: Burma tatlısı, laz böreği, mekik tatlısı.
Aydın: Kabak tatlısı.
Balıkesir: Lor sarması.
Bartın: Kabak burması.
Bilecik: Büzme tatlısı.
Bursa: Kemalpaşa tatlısı, kestane şekeri, cennet köşkü, dilber dudağı, ramazan helvası, cevizli baklava, incir dolması, zerde, cendere ve sütlü kabak.
Çanakkale: Peynir helvası: özellikle yağlı, tuzsuz, taze koyun peynirinden yapılan helva eritilerek süt haline getirilen peynire un, irmik ve toz şeker karıştırılarak yapılıyor.
Çorum: Gül baklavası.
Denizli: Davas tatlısı, baklava yufkasında tel kadayıf.
Gaziantep: Birçok ilin aksine Gaziantepliler, baklavayı ustasından alıyor. Fıstık ve tereyağı ile süslenen yufkalar, bıçakla kesildikten sonra taş fırında odunla pişiriliyor. Bayramda misafirlerine baklava ikram etmek isteyenler baklavacılara siparişleri verdiler bile.
Giresun: Tatlı papara; fındıklı kabak tatlısı, samatsa.
Hatay: Kömbe tatlısı, kahke.
Iğdır: Balık çöreği, dilber dudağı, revani ve baklava.
Mersin: Kerebiç: kreması çöğen bitkisinden yapılan içliköfte şeklindeki bayramlık tatlının dışında irmik, yağ, karbonat ve su karışımı var. Tercihe göre fıstık veya ceviz konuluyor.
Sakarya: Kabak tatlısı, incir uyutma tatlısı, dartılı keşkek, kıvrım baklava, üre, vezirparmağı, kemalpaşa, uhut, kuşburnu ve tel kadayıf tatlıları.
Samsun: Nokul: Samsun'un bafra ve alaçam ilçesinde bayramlara özel (nokul) yapılıyor. Cevizli, fındıklı ve üzümlü evde açılan hamurla yapılan, poğaça türü şerbetsiz bir tatlı.Kıvratma: Çarşamba ilçesinde ise evlerde açılan yufka içerisine fındık, ceviz, kuru üzüm konularak yapılan az şekerli bir tatlı.
Sivas: Hurma tatlısı, ev baklavası.
Tekirdağ: Ev baklavası, zerde, peynir tatlısı, kadayıf, revani.
Trabzon: Ev baklavası; tahin helvası.
Rize: Pepecura tatlısı: (kokulu kara üzümden yapılıyor)