Kişisel kalit

Son güncelleme: 16.10.2022 13:32
  • Insanoglunun varolusundan bu yana, iyi-kötü, güzel-çirkin, aci-tatli, siyah-beyaz, ileri-geri vs. zit kavramlar vardir. Bu zit kavramlar arasindaki galip gelme düsüncesi de bunlarla birlikte devam edegelmistir. Ama önemli olanin zitlar arasindaki uyumu yakalamak oldugundan hareketle, insanlarin yer aldigi her türlü etkinliklerde çok eski zamanlardan beri kalite diye bir degerle karsilasmaktayiz. Sanayii devrimiyle birlikte bilinçli olarak arta gelen ve her yerde, her iste ve her kosulda en uygun kaliteyi yakalamak toplam kaliteye ulasma anlamina gelmektedir. Kalite zaman içinde ihtiyaçlarin karsilanmasi ve ihtiyaç sahibinin tatmin edilmesi diye de tanimlanmistir.
    Kalite kavrami gün geçtikçe o kadar hayatimizin içine girdi ki, adeta bir hayat tarzi haline geldi. Geçmis yillara bakildiginda sanayii agirlikli bir kavram olarak kabul edilirken, bugün her alanda kaliteyi yakalama yarisi basladi. Devlet yönetiminden, tasraya oradan kamu ve özel sektörde yer alan küçük isletmelere kadar girmesi gereken kalite kavraminin önemi giderek artmaktadir. Hatta kimi zaman toplumsal gelismede de kalite önemli bir unsur olarak önümüze çikmaktadir. Durum böyleyken bu yazimda özellikle üzerinde durmaya çalisacagim ''KISISEL KALITEYI YÜKSELTME'' konusunda, toplumu olusturan her bir ferde önemli sorumluluklar düsmektedir. Kalite kavraminin her alanda kendini göstermesiyle kisisel kaliteyi yükseltmenin de önemi gün geçtikçe daha iyi anlasilacaktir.
    Kalite ile ilgili çalismalar çok eski yillara dayanmakla birlikte AB sürecine giren Türkiye'mizde istenen seviye yakalanabilmis degildir. Ama isin sevindirici yani bu konunun bir çok sektörde gündeme alinmis ve gerekli çalismalarin da büyük özverilerle ve profesyonellik düsüncesiyle yapiliyor olmasidir. Toplam Kalite Uygulamalari çalismalarinin en önemli ayagini olusturdugunu düsündügüm, ''KISISEL KALITEYI YÜKSELTME'' konusunda düsüncelerimi sizlerle paylasmak istedim. Kaldi ki, is dünyasinda yer alan her çalisanin yöneticileri gözünde bir degeri, yöneticinin çalisanina verdigi not vardir. Bu not açikça belirtilmez çogu kez ama bu notun düsük ya da yüksek olmasi kisisel kalitenin yeterligi ya da kisisel kalitenin yetersizligi olarak degerlendirilebilir. Bu baglamda; ben bu yazimda daha ziyade kalite kavraminin kisiye (insana) bakan boyutuyla alakali düsüncelerime yer verecegim. Umarim en üst kademeden en alt kademeye kadar kamu ve özel sektör çalisanlarina basariya giden yolda yeni ufuklar açar...
    Kalite; bir seyin iyi veya kötü olma özelligi olarak tanimlanmaktadir. Ancak, kisisel kaliteyi artirmanin yollarinin çesitlendigi ve bir o kadar da kisisel kalite de gereksinim duyulan alanlarin arttigi, 21.yy gerçeklerinden biridir.
    Bir meslegin kalite standardini olusturan unsurlar nelerdir? diye soracak olursaniz. Her sektör için düsünülebilecek bir gerçek var ki, %100 standartlar belirlemek oldukça zordur. Insani baz alan kaliteyi yükseltme konusunu isleyecegimizden; kisisel kaliteyi bu çerçeveden degerlendirmek, ancak sinirlandirmamak gerektigini özellikle vurgulamak isterim. Konuyla ilgili olarak standartlarin en önemli ayagi, çalisanlarin kalitesini artirmaktir. Toplam Kaliteye de; toplumsal boyutta ferdin, sirketler boyutunda her bir çalisanin, kamu sektöründe her bir memurun kisisel kalitesini bilimsel manada yükseltmekle ulasilabilecegini kabul etmemiz gerekmektedir. Her çalisanin kisisel kalitesini artirarak; yaptigi iste kaliteyi yakalamasi demek toplam kaliteye ulasmak anlamina gelmez mi? Zincirleme bir yapiya sahip olan toplam kalite kendiliginden olusmaz, kisilerin, milletlerin, ülkelerin ve nihayetinde evrensel dünyamizin kaliteye kavusmasinin temeli kisisel kaliteyi yükseltmekten geçmektedir.
    Bir çok meslekte kisisel kalitenin göstergeleri olduguna inandigim birkaç unsuru burada belirtmekte fayda görüyorum. Ancak asagida söylenenlerin önüne ya da sonuna sizin kalitenizi yükseltmenize vesile olacak durumlari ekleyebilirsiniz. Size göre önemli olan etkenleri yazabilirsiniz:
    " ...
    " Yaptigi isi severek yapmak,
    " Karsilikli güveni tesis etmek. (Isçi-isveren, amir-memur vs)
    " Bu güveni azamî derecede korumaya özen göstermek,
    " Kurumu temsil düsüncesini ve yetenegini gelistirmek,
    " Iletisim araçlarini azamî kullanmayi bilmek,
    " Fizigine dikkat etmek, saglikli yasam konusunda gerekli hassasiyeti göstermek, (zira is yasamini etkileyen en önemli unsurdur saglikli yasam)
    " Zaman kavramini iyi yönetme becerisini gelistirmek,
    " Organizasyon yetenegini üst seviyeye çikarmanin çabasi içinde olmak, basarili bir is organizasyonunun kisisel kaliteyi artiran ve çalisma hayatinda stresten uzaklastiran önemli iyi bir faktör oldugu unutulmamalidir.
    " Kendini gelistirmek adina yapilmasi gerekenleri ertelememesi,
    " ...
    Yukarida genel olarak bir kaçini saymaya çalistigim kisisel kalitenin göstergelerine sizler is
    basarinizi ve kariyerinizi gelistirecek olan faktörleri de rahatlikla ekleyebilirsiniz.
    Takdir edersiniz ki, is dünyasinda basariya götüren, kâr amacina katki saglayan, müsteri memnu-
    niyetiyle ilgili çitayi yükselten unsurlar kisisel kalitenin arttigini ve bu kaliteye sahip çalisanlarin da yöneticilerce ayri öneme sahip olduklarini rahatlikla söyleyebiliriz.
    Kalite kavraminin is dünyasindaki yerinin evrensel boyutuyla degerlendirilmesi sonucunda olumlu ya da olumsuz durumlarin birbirinden rahatlikla ayrildigini ve bunun neticesinde kaliteyle ilgili standartlarin olusturuldugu da düsünülürse çalisanlarin kisisel kalitenin çitasini yükseltme bilinciyle ve sorumluluguyla hareket etme zorunlulugu açikça görülecektir.
    Kalitenizle paralel degerlendirilirsiniz, kisisel degerinizi ne kadar yükseltirseniz islerinizde
    o derece kolay olacaktir...
    Kalitenin yükseltilmesine mukabil, dostlariniz çogalacak is yasaminizda...
    Sizi destekleyenler artacak, sevileceksiniz...
    Aranir biri olacaksiniz...
    Kazanacaksiniz... Kaybettiginiz düsüncesine kapildiginizda bile bilinç dünyanizin zenginligini kesfetmekle kazanacaksiniz... Zira, kalite kavraminin her zaman kendini yenileyen bir yapiya sahip oldugunu düsünüyorum.
    Dogru zamanda, dogru kisilerle ve dogru yolda kendinizi bulacaksiniz...
    Yanlislarinizdan arinacaksiniz...
    Kisisel kalitenin yükseltilmesi, güzel neticeler veriyor degil mi?
    Yetmez mi dersiniz!

    Selehaddin KOZAN
#18.12.2004 16:05 1 0 0
  • ellerine emeklerine saglik
    alperen abi
#18.12.2004 23:54 0 0 0
  • eline saglık dostum
#21.12.2004 15:45 0 0 0
  • Paylaşımlarıız için teşekkürler..
#22.12.2004 17:58 0 0 0
  • Cok sagolasin abi
#29.12.2004 22:48 0 0 0
  • güzel bir yazi...ama kanimca mlsf ülkemiz kisisel kaliteyi yükseltmek icin ilk önce düsünce tarzini biraz degisitirip, bazi seyleri benimsemelei...su yeni yila saatler kala, 2005'de ülkemizde kisisel kalitemizin yüksek oldugu günlerin bizi bekliyor olmasini dilerim...
#30.12.2004 14:29 0 0 0
  • Paylaşımlar için teşekkürler.
#16.10.2022 13:32 0 0 0