Bu alan, tamamı ile lastik veya plastik ham maddeden yapılanlar hariç olmak üzere, terlik, botlar, çocuk ayakkabıları, kadın ayakkabıları, erkek ayakkabıları ve spor ayakkabıları gibi her türlü ayakkabının üretimini kapsamaktadır.
Ayakkabıcılık alanı; deri, tekstil, metal, plastik gibi birçok alanla ilişkilidir. Bu alanlarla yapılan alışverişler her iki tarafa da iş olanağı ve kazanç sağlamaktadır.
Ayakkabı üreten işletmeler üretim teknolojileri açısından; tamamen makineleşmiş işletmeler, yarı makineleşmiş işletmeler ve el aletleriyle üretim yapan işletmeler olarak üç grupta sınıflandırılabilir.
Yakın tarihe kadar ayakkabı üretimi küçük atölyelerde babadan oğula geçen bir el sanatı olarak ve usta çırak ilişkisi içerisinde varlığını sürdürmüştür. Ülkemizdeki ayakkabıcılık sektörü, diğer sanayi dallarında olduğu gibi son 25 yılda teknolojik açıdan hızla gelişmiştir. İşletmeler üretimde kullandıkları makinelerin sayısını arttırmış ve üretim koşullarını iyileştirmiştir. Günümüzde, eski yöntemlerle üretim yapan atölyeler varlığını sürdürmektedir. Öte yandan, makineleşmiş ve yarı makineleşmiş üretim yapan işletmelerin sayısı da hızla artmaktadır.
Teknolojinin hızla ilerlediği bu dönemde meslekî eğitimin önemi de artmıştır. Artık, yeni sistemleri kullanmayan, makinelerin dilinden anlamayan elemanların iş olanakları kısıtlıdır. Alandaki olumlu gelişmeler ayakkabıcılık ile ilgili mesleklerin gelecekte daha iyi koşullara kavuşacağının göstergesidir.
Ayakkabı sanayisi iç ve dış ticaret hacmi ile birçok kişiye iş imkânı sağlayan bir alandır. Bu alan, mevcut kapasitesi ile ülkemiz ihtiyacını tamamıyla karşılayabilecek ve ihracat yapabilecek düzeydedir.
Ülkemizde ayakkabıcılık alanında çok büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Ancak; İspanya, Portekiz gibi Avrupa'daki üreticilerle rekabet edebilecek kapasiteye sahip olmasına rağmen sektörün ihracatı mevcut üretim potansiyeline göre oldukça yetersizdir.
Ayakkabıcılık alanı esas olarak İstanbul, İzmir, Konya, Adana, Gaziantep, Bursa olmak üzere altı ilde yoğunlaşmıştır. Pilot bölgeler ise Gaziantep, İzmir ve İstanbul'dur. Adana, Konya ve Bursa ise ayakkabı üretimi açısından hızla gelişen ve büyümeye yatkın illerimizdir.
Alanın altında yer alan başlıca meslekler, tasarım ve şablon kesimciliği ile ayakkabı montajcılığıdır.