diş telleri

Son güncelleme: 02.04.2010 08:32
  • böyle bi hizmetin sitede verilmesi çok güzel.

    doktorlara teşekkür etmek lazım ilgilerinden dolayı.

    ben diş telleri hakkında bilgi almak istiyordum kaç yaşına kadar uygulanabilir bunun belli bi yaşı var mıdır?
#06.10.2008 13:20 0 0 0
  • Çene ile alakalı genel bir problem olmadığı müddetçe
    üst çene ileride ya da alt çene ileride
    veya daha küçük olduğu durumlar hariç
    sadece dişsel ve çapraşıklık probleminin olduğu hastalarda yaş önemli değildir
    istediğiniz yaşta tedavi düşünebilirsiniz
    geçmiş olsun
#09.10.2008 13:26 0 0 0
  • Ortodonti tedavisi ve diş telleri - ağız ve diş sağlığını korumak için - diş eti telleri - diş telleri ne zaman takılır - renkli diş telleri - diş tellerinin kullanımı
    noimage
    Tıpta, ortodonti tedavisi olarak kullanılan diş telleri, ağız ve diş sağlığında problem yaşayan çocuklar için büyük önem taşıyor.
    Ortodonti tedavisi ve diş telleri
    Çocukların takmak istemediği diş telleri, ileri yaşlarda estetik diş bozuklukları yaşamalarına neden olabiliyor. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, diş tellerinin kullanımını ve tellerin diş sağlığındaki önemini anlatıyor.


    Ortodonti Nedir?
    Ortodonti tam olarak dişlerdeki bozuklukları düzeltmek amacıyla kullanılıyor. Bu tedavi yöntemi ile estetik olarak sorunlar ortadan kalkıyor ve çocuklar sağlıklı bir diş yapısına kavuşuyor.


    Çocuklarda sorunlu diş belirtileri
    Çocuğun ağız ve diş yapısındaki bozukluklar onu sağlık açısından tehdit edebildiği gibi, görünüm olarak da zamanla rahatsız eder. Bu nedenle tedavi gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir;

    -Önde konumlanmış çapraşık dişler,

    -Süt dişlerin erken ve geç kayıpları,

    -Dengeli durmayan ağız ve çene yapısı,

    -Çiğneme ve konuşma gibi işlevlerde ağzı kapama zorlukları,

    -Çene yapısın geride veya çok önde olması,

    -Alt ve üst dişlerin birbirine doğru şekilde temas etmemesi gibi durumlarda Ortodonti tedavisine başvurulur."


    İlk tedavi yaşı
    Dişler, kemik ve diş etleri sağlıklı ise hemen her yaşta tedaviye olumlu yanıt alınabilir. Ancak ilk ortodonti kontrolünün yedi yaşından geç olmamasında yarar var. Bu yaşta dişler düzgün sıralanmış görünse de gizli bir kapanış problemi söz konusu olabilir. Eğer problem saptanırsa, diş hekimi tedaviye başlamak için en uygun zaman konusunda sizi yönlendirir. Bu yaşlarda uygulanacak ortodontik tedaviler önleyici ve koruyucu ortodontik tedavi olarak adlandırılıyor. Çocuk 7 yaşını geçse bile, ortodontik muayenesinin yapılması çok önemli. Çoğu çocukta ortodontik tedaviye 9-12 yaşları arasında başlanıyor. Bu tedavi yönteminde erken teşhis, diş kaybını ve çene yapısındaki bozukluklarını önlemek adına gerekli.


    Diş telleri kullanımı
    Ortodonti tedavisinde çocuklar da diş tellerinden yararlanır. Hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği hareketli teller çoğunlukla erken dönemde ve çok karışık olmayan ortodonti problemlerde kullanılır. Büyüme ve gelişim döneminde, iskelet yapısının belirli bir yöne doğru gelişmesine yardımcı olmak için fonksiyonel tellerden faydalanılır.

    Çocuklar için hem kolay hem de pratik bir obje olan teller, kullanım açısından rahat olduğu için tercih edilir. Rahatlıkla çıkarabildiği içinde temizlemesi de oldukça basittir.


    Renkli diş telleri
    Çocukların bir çoğu bu telleri kullanmak istemiyor. Görüntüsünden rahatsızlık duyan çocuk hastalar için seramik diş renginde teller ve görünmeyen tellerde kullanılabilir. Dişlerin ön yüzeyine değil de arka yüzünden uygulanabilen teller de, bu sorunu yaşayan hastalar için önerilebilir. Kullanmak istemeyen çocuklar için renkli teller ile bu tedavi yöntemi daha sevimli bir hale getirilebilir.


    Ortodonti tedavisi uygulamazsa neler yaşanır?
    Çocuk yaşlarda tedavi edilmeyen ortodontik problemler ileri yaşlarda estetik görünüm bozuklukları ve buna bağlı psikolojik sorunlar, diş kanamaları, diş eti rahatsızlıkları ve konuşma zorluğu, ağız kokusu, diş kayıpları ve de dişleri temizleme zorluğu yaratabilir.

    Diş -Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu
#21.03.2010 22:58 0 0 0
  • mrb 26 yaşındayım azı dişimin yanındaki dişim çürüdü ve çektirmek zorunda kaldım dişlerimde çarpıklık var tel taktırabilirmiyim teşekkür ederim
#02.04.2010 08:29 0 0 0
  • Dişlerdeki çapraşıklıkların nedenleri nelerdir?

    Çocukluk döneminde süt dişlerin değişip, kalıcı dişlerin gelmeye başlamasıyla pek çok çocukta çapraşıklıklar gözlenir. "Çocuğumun dişleri eğri geldi" sözleriyle anne babalar büyük bir endişeyle bize başvururlar. Bu durumun en büyük nedeni kalıtımdır. Ancak zamanında alınmayan bazı önlemler de çapraşıklara yol açmaktadır. Dişlerdeki çapraşıkların nedenleri ve alınması gereken önlemler kısaca şöyledir;

    Genetik olarak çocukta çene boyutuyla dişlerin genişlikleri arasında uyumsuzluk olması ya da çenelerin gelişmesini olumsuz yönde etkileyen solunum yolu problemleri gibi faktörlerin bulunmasıdır. Çocuğunuzun burun yollarındaki solunumu engelleyen faktörler öncelikle üst çenenin daha sonrada alt çenenin normal büyümesini etkileyerek dişlerin düzgün sıralanmasına engel olurlar. Bu durumda mutlaka uzman bir dişhekiminin (Ortodontist) müdahalesi gerekir.
    Dişlerdeki çapraşıklığın bir diğer nedeni de süt dişlerin normal değişme zamanı gelmeden çekilmesidir."Nasıl olsa yerine yenisi gelecek" düşüncesiyle tedavi edilebilir düzeydeki süt dişlerinin çekimi son derece hatalıdır. Çünkü bu dişler altlarından gelecek kalıcı dişlerin yerini koruyarak çapraşıklıkları önlerler. Bir süt dişi zamanından önce çekilirse yandaki dişler çekilen dişin boşluğuna doğru kayar. Alttan gelecek kalıcı dişin süreceği yeri kapatır, kalıcı diş bulabildiği boşluktan sürmeye çalışır yada gömülü kalır. Her iki durumda da diş sisteminin dengesi bozulur ve çapraşıklıklar gözlenir.

    Süt dişlerinin ara yüzlerinde görülen çürükler zamanında tedavi edilmezse yandaki dişler çürüyen, kayıp diş dokusu kadar boşluğa kayar. Çapraşıklıkların bir diğer nedeni de budur. İşte bu nedenlerden dolayı süt dişlerinde görülen çürüklerin tedavisi son derece önemlidir.

    Bir diğer çapraşıklık yaratan etken bebeklik dönemi sırasında verilen yalancı memeler ve takip eden dönemde çocuğun parmağını emmesidir. Tam gelişim dönemine denk gelen bu tür alışkanlıklar, dişler sürerken dişlerin yön değiştirmesine ve çarpılmasına sebep olur.

    Dişlerdeki çapraşıklıklar sadece estetik sorun mu yaratır?

    Dişlerin düzgün sıralanması sadece estetik açıdan önemli değildir. Dişlerdeki çapraşıklıklar fırçalama esnasında fırçanın kıllarının bu bölgelerde iyi temizleme yapmasını engeller. Fırçanın ulaşamadığı yüzeylerde çürükler oluşmasına sebep olur. Dolayısıyla çürük oluşan bu bölgelerde zamanla diş eti rahatsızlıkları ve diş eti çekilmeleri oluşur. Aynı zamanda oluşan çapraşıklıklar sebebiyle çene eklemlerinde uzun zamanda rahatsızlıklara sebep vermektedir.

    Dişlerdeki çapraşıklıkları tedavi ettirmenin yolu var mıdır?

    Çapraşıklıklar Ortodontist olarak adlandırılan uzman dişhekimi tarafından tedavi edilir. Uzun zahmetli bir tedavi yöntemi vardır. Kalıcı bir tedavi iki ile üç sene kadar sürer. Bu tedavi boyunca çocuğun ve ailenin işbirliği çok önemlidir. Tedavi olmak istemeyen bir çocuğu tedavi etmek çok zor hatta imkansızdır. Sabırlı olmak gerekir. Aile de çocuğa destek olmalıdır.

    Bu tür bir tedavide başlangıçta karar veren aile olmalıdır. Çünkü yapılması gereken tedavinin zorunlu olduğu konusunda küçük yaşta bir çocuğun karar vermesi zordur. İlk tedavi başlangıcı 8-10 yaşlarında olabilir. Öndeki kesici dişlerin değişiminden sonra oluşan bir çapraşıklık ufak bir damak aparey yardımıyla düzeltilir.

    Aileden gelen kemiksel bir bozukluk olması durumunda (alt çenenin önde ve üst çene geride veya tam tersi) tedavinin uygun olan en kısa zamanda mümkünse 12 yaşından önce başlamasında yarar vardır. Çünkü bu yaştan sonra çene kemiklerinde ve dişlerdeki gelişim tamamlanacak ve apareyler ile yapılacak tedavi sonuç vermeyecektir. Bu tip geç kalınmış hastalarda 18 yaşından sonra cerrahi müdahale ile kemiksel bozukluklar düzeltilebilmektedir.
#02.04.2010 08:32 0 0 0