Bilgisayar Ağları (Network)

Son güncelleme: 10.11.2008 23:54

  • LÜTFEN BAŞKA SİTELERDE YAYINLAMAYIN BOARDUMUZ İÇİN



    Bilgisayar Ağları (Network)

    Veri iletmek ve bilgisayar kaynaklarını ortak kullanmak amacıyla birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasına ağ denir. Bu bağlantı kablolu veya kablosuz olabilir.bilgisayarlar veri işlemenin yanında veri iletiminde de kullanılır. Bilgisayarların birbirine bağlanmasında temel gösterge verilerin iletilmesi ve verilerin bir yerde toplanmasını sağlamaktır. Bu amaçla bürolar , işletmeler, ofisler bilgisayar ağlarından yararlanırlar.bilgisayarların ağ yardımıyla birbirlerine bağlanmalarının temel amacı, bilgi ve yan ünite kaynaklarından yararlanmaktır.

    1-Yerel ve Ulusal Ağlar

    1.a) Yerel ağlar (Local Area Networks-Lan)
    Kısa mesafelerde (aynı bina içerisinde)bulunan bilgisayarların birbirleriyle iletişimini sağlamak amacıyla kullanılmaktadırlar. Yerel ağ yapısındaki bilgisayarlarda faks, teleks ve yazıcı gibi yan üniteler yer alır. Örneğin; X bankasının Ankara-Kızılay şubesinin bilgisayar yapısını incelediğimizde , bankada çalışan memurların her birinin önünde bir bilgisayar ve yazıcı bulunmaktadır. Bazen 2 memur aynı yazıcıyı kullanabilmektedir. Buradaki bilgisayar ve yazıcılar, veri aktarımını yapabilmek amacıyla kablo ile sağlanan yerel ağ bağlantılarını kullanırlar.
    noimage

    Ana (server) bilgisayar:
    Bu bilgisayar, çok kullanıcılı olarak adlandırılan ağ ortamında kendisine bağlı bilgisayarları yöneten , izleyen ve veri paylaşımını düzenleyen bilgisayardır.
    Terminal
    Ağ ortamında ana bilgisayara bağlı olarak çalışan bilgisayarları ifade eder. Ağ yapısı; yıldız, halka, ağaç ve seri (bus) şeklinde olabilmektedir. Yıldız ağ yapısının daha yaygın kullanımı olduğu söylenebilir.



    1.b) Geniş (ulusal) Ağlar (Wide Area Networks- Wan)
    Fiziki olarak uzakta bulunan bilgisayarların birbirlerine bağlanması işlemidir. Modem kullanılarak, yerel ağların birbirine bağlanmaları olarak da ifade edilir. Bağlantılar değişik şekillerde olabilmektedir. Bu bağlantıların gerçekleştirilmesi için modeme ihtiyaç vardır.
    Modem bilgisayarlardan gelen sayısal verileri telefon sinyallerine (Anolog), telefon sinyallerini de sayısal veri haline dönüştürür. Örneğin X bankasının tüm şubeleri banka bilgi işlem merkezine bağlıdır. Bankanın tüm şubelerinde yapılan işlemler bu merkeze ulaştırılır. Banka şubelerinde bulunan yerel ağların modemler kullanılarak merkeze bilgi aktarması, geniş ağlara en güzel örnektir.
    Ağların birbirine bağlantısı esnasında kullanılan iletişim hattı, genel olarak iki şekilde yapılabilir.
    " Kiralık Hatlar(Leased Lines)
    Sadece kullanıcıya tahsis edilen hatlardır. Bu hat sürekli olarak açık bulunmaktadır.
    " Çevirmeli Telefon Hatları(Dial Lines)
    İki nokta arasında sürekli bir bağlantı yoktur. Sadece bağlantı kurulmak istendiğinde karşı tarafın telefon numarası çevrilir ve kullanılan süre kadar ücret ödenir.
    noimage
    (Geniş ağların yapısına bir örnek)

    2. Internet ve Intranet

    İnternet
    Dünya üzerindeki bilgisayar kullanıcılarının birbirlerine bağlanmasını sağlayan geniş ağa İnternet adı verilir.ağların ağı olarak nitelendirilen internet, binlerce bilgisayar ve milyonlarca kullanıcıdan oluşur. İlk başta askeri amaçlarla kurulan internet; kısa sürede yaygınlaşmış ve tasarlayanların bile düşünerek ulaşamayacağı bir boyuta erişmiştir. İnternet bağımsız bir yapıya sahiptir. Ancak internet üzerinde gelebilecek sorunlara karşı bunları düzenleyen bazı kurumlar vardır. Bu kuruluşlar adresleme ve standartlarla uğraşırlar. Bu kuruluşların dışında internete hiçbir kurum veya ülke hakim değildir. Bu ağın sahibi; kullanıcılar, servis ve bilgi sağlayıcılardır.
    Dünya üzerinde öncelikle üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, özel kurumlar ve kullanıcılar belirli kurallara uyarak bilgilerini kullanıma sunmuşlardır. İnternet üzerinde yer alan bilgilere ulaşmak amacıyla ağın içerisinde belirli adresleme kurallarına uyulması gerekir.bu kurallara uyarak dünyanın her hangi bir yerinde, internete aktarılmış bilgileri kendi bilgisayarımıza aktarabiliriz.

    İntranet
    Bir işletme içerisinde interneti kullanarak yapılan işlemlere İntranet denir. Bir diğer ifadeyle intranet, kurum içerisinde kullanıcıların bilgi alış verişi gibi işlemleri internetin kaynaklarını ve gücünü kullanarak yapmasıdır. Son zamanlara da bir çok kurum ve kuruluş, işlemlerini yerel ağları kullanarak internet üzerinde yapmaya başlamıştır. Örneğin; internete bağlı olarak çalışan bir X gazetesinin kendi birimleri arasında elektronik mektup, mesaj ve bilgi alış verişi, ağ üzerinden terminalleri kullanarak gerçekleştirilmesidir.




    3-Ağ Güvenliği

    Ağlarda güvenlik sorunu vardır. Bunu çözmek için her kullanıcıya Ağ Yöneticisi tarafından kullanıcı adı (login name) verilir. Kullanıcı adından başka sadece kullanıcı tarafından bilinen, gerektiğinde kullanıcı tarafından değiştirilen, başka kişilerin bilmemesine dikkat edilen şifre (password) kullanılır. Ağ yöneticisi ağ güvenliğinin tesisinden sorumludur. Ancak kullanıcılar da kendi parolalarının güvenliğinden sorumludur. Kullanıcılar parolalarını başkalarına bilerek ya da yanlışlıkla verdiği zaman, iyi bir güvenlik sistemi bile geçilir. Kullanıcıların parolalarını ezberlemeleri beklenir, ama monitörün yanında yapışkan bir not kağıdında ya da Rolodex kart dosyasında P harfinin altında kullanıcının parolalarını görmek de sürpriz değildir. Birçok kurumda kullanıcıların parolalarını belirli periyodik aralıklarda; her ayın ya da üç ayın ilk günü değiştirmesi teşvik edilir, hatta gereklidir.
    noimage
#12.02.2005 20:18 0 0 0
#05.03.2005 16:07 0 0 0
  • bravo sag ol arkadasim iste gercek hizmet
#05.03.2005 23:18 0 0 0
  • Teşekkürler Dostum
    Bizlerle Paylaştığın İçin Sağ Ol
#08.03.2005 10:46 0 0 0
  • noimage
#15.03.2005 12:32 0 0 0
  • sağ ol
#28.03.2005 10:01 0 0 0
  • paylasımın icin saol
#20.03.2008 23:13 0 0 0
  • ben atölyedeki bilgisayarlara ile intranet olusturdum.İntranet ile ana bilgisayardan yapmıs olduğum web sayfasını internet olmadan sadece intranet ile atölyede yayınlamak istiyorum bunu nasıl yapabilirim
#14.07.2008 22:45 0 0 0
  • Eline sağlık
#10.08.2008 14:13 0 0 0
  • tsk sağolasın
#14.09.2008 03:19 0 0 0
  • slm
#30.09.2008 18:44 0 0 0
  • merhabalar neler var biş bakim dedim
#12.10.2008 20:25 0 0 0
  • teşekkürler, eline sağlık...
#10.11.2008 23:54 0 0 0