Bir bahar havası bir kış havası derken nezle ve gribe yakalanmanın çok kolay olduğu bir mevsimdeyiz. Ama bazı önlemler alarak bu hastalıkların size uğrama ihtimalini azaltabilirsiniz
Çocukluğumuzda bahar 21 Mart'ta başlardı. 1 Mayıs'ta okullarımız tatil olur, bahar bayramını kutlardık. Yaz haziran ayında yani okullarımızın tatilde olduğu günlerdeki güneşle bize gelirdi... Ya şimdi? Şubatta bahardan bir gün, haziranda son derece soğuk bir gece, temmuzda yağmur! Böyle havalar bizi daha çok hastalanır hale getirdi. Gün geçmiyor ki birimiz gripten, nezleden, vücudumuzun kırılmasından bahsetmeyelim.
Nezle aslında yılın her mevsiminde görülebilen, değişik virüslerle oluşabilen, kırıklık, burun akıntısı, öksürük gibi belirtilerle seyreden, en fazla bir hafta-10 gün içinde kendiliğinden iyileşen bulaşıcı bir hastalıktır.
Çocuklar nezleye büyüklere oranla daha çok yakalanıyor
Nezle bütün dünyada yaygındır. Ilıman iklim kuşağında daha çok görülür. Mevsimlerin değiştiği zamanlarda, ani sıcaklık değişiklikleri ile nezle görülme sıklığı artar. Bu nedenle en fazla görüldüğü mevsim sonbahardır. Herkes yılda birkaç kez nezle geçirebilir. Hastalığa yakalanma yaş ve cinsle ilgili değildir fakat çocuklar erişkinlere oranla daha duyarlıdır. Nezle, hapşırık ve öksürükle havaya yayılan virüslerin başka bir insan tarafından solunmasıyla bulaşır. Halsizlik, hafif baş ağrısı, hafif bir ateş, öksürük, gözlerde kızarma, yaşarma, üst solunum yollarında yanma hissi ve burun akması en önemli belirtilerdir. Normal şartlarda kısa sürede geçen hastalık sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürree gibi komplikasyonlara neden olursa iyileşmesi zorlaşır ve uzar.
Tedavisinde burnu tuzlu suyla yıkama ve C vitamini alınması dışında yapılabilecek çok fazla bir şey yoktur. Bir hafta geçmesine rağmen nezlesinin iyileşmediğini ve durumunun kötüleştiğini fark eden herkes bir doktora gitmelidir.
Kapalı, yağışlı havalardan sonra grip vakaları artıyor
Hastalıktan korunmak için yapılacak tek şey, nezleli kişilerden ve özellikle hastalığın çok görüldüğü aylarda toplu yaşanan ve sıkışık yerlerden uzak durmaktır.
Gribe gelince, nezle gibi bulaşıcı bir virüs enfeksiyonu olmakla birlikte ona nazaran çok daha ağır seyreden bir hastalıktır. Genellikle sonbaharın soğuk aylarında başlar ama yaz sonlarında, sıcak aylarda başlayan salgınlar da olduğu saptanmıştır. Hastalık sisli, kapalı, yağışlı geçen günlerden sonra artış gösterir. Grip hastalığına bütün ırk, cins ve cinsiyetler aynı oranda duyarlıdır. Fakat küçük çocuklar ve vücut direnci düşmüş yaşlı ve hasta kişiler hastalığa daha çok yakalanır. Okul, kışla, fabrika, hapishane, bakımevi gibi toplu yaşanılan yerlerde bulaşma kolay olduğundan hızlı bir şekilde yayılır. Sonbahar ve kış mevsimlerinde toplu ulaşım araçlarının, sinema, tiyatro gibi yerlerin hastalığın bulaşmasını kolaylaştırdığı bilinmektedir.
Nezlede geçerli olan korunma yöntemleri grip için de geçerlidir. Ayrıca gripte son yıllarda sıkça uygulanmaya başlayan aşının da yüksek oranda koruyuculuğu olduğu görülmüştür. Her yıl salgın yapan influenza virüsü kendi içinde değişiklikler gösterdiğinden o yıl üretilecek olan aşılar Dünya Sağlık Örgütü tarafından yeniden belirlenir. Bu nedenle risk grubundaki kişilerin aşılanması her sonbahar başında tekrarlanmalıdır.
Alınabilecek önlemler
Enfeksiyonun çok olduğu zamanlarda ara öğünlerde 1 kivi+10 fındık yiyin.
Salatalara bir demet maydanoz doğrayın.
Bütün besin gruplarını içeren, yeterli ve dengeli bir beslenme planını uygulayın.
Her gün bol sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
Bol sıvı alın.
Bitki çaylarından, özellikle ekinezyadan destek alabilirsiniz.
Sigarayı bırakın. Sigara içmeyenler sigara içenler kadar nezleye, gribe, öksürük ve boğaz ağrısına yakalanmamaktadır.
Nezle ve grip olan kişilerden uzak durun. Enfeksiyona neden olan virüsler öksürme ve hapşırma yoluyla havaya saçılır ve soluduğumuz havadan kolayca bulaşabilir. Bu nedenle hasta kişilerden, kalabalık ve kapalı yerlerden uzak durun.
Ellerinizi sık sık yıkayın. Nezle ve grip mikropları telefon, kapı tutamakları ve paradan kolayca bulaşabilir.