Renkli gıdalar çocukları tehdit ediyor

Son güncelleme: 19.04.2009 14:46
  • Besin maddelerine eklenen katkı maddeleri ve renklendiriciler renkleriyle göz alıyor ama içerdikleri katkı maddeleri çocukların sağlığını tehdit ediyor. Çocukların yanı sıra yetişkinler tarafından da tercih edilen; cips, çikolata, şeker gibi gıdalar sanıldıkları kadar masum değil.
    Araştırmalar, gıdalardaki katkı maddelerinin çocuklardaki hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi psikolojik bozukluklarda rolü olabileceğini gösteriyor.
    Ne işe yararlar?
    Renklendirici maddelerin çocuk gelişiminde olumsuz etkileri olduğunu söyleyerek anne-babaları uyar Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek şöyle konuştu: "Katkı maddeleri tek başına gıda olarak tüketilmeyen, gıda ham veya yardımcı maddesi olarak kullanılmayan, tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, imalat sırasında kalıntı ve türevleri mamul maddede bulunabilen maddelerdir. Bunlar ayrıca, bir gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıdanın koku, tat, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelerdir."

    Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açılmaması için E harfi ve üç rakamlı sayıların kullanıldığını söyleyen Yüksek, "Avrupa Birliği tarafından her katkı maddesi için bir kod belirlenir. Katkı maddesi olarak tanımlanan tüm kimyasallar bu kodlama sisteminin içindedir" dedi. Gıda katkı maddelerinin işlevlerine göre de sınıflandırıldığını kaydeden Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Koruyucular, tatlandırıcılar, antioksidanlar, renklendiriciler, taşıyıcı solventler, asitler, aroma arttırıcılar, jelleştiriciler, köpük oluşturucular, nişastalar ve daha birçok madde gıdaları istenen şekle ve renge getirir." İngiltere'deki Southampton Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ise, renklendirici denilen boya katkı maddelerinin hiperaktif çocukları olumsuz etkileyebileceğini gösterdi. Çalışma sonunda; 8-9 yaş arası çocukların boya katkılarından olumsuz etkilendiği tespit edildi. 3 yaş grubu çocuklarının ise bunların kana sadece bir kez karışmasıyla bile olumsuzluk yaşadıkları belirlendi.

    Etiketler dikkatle okunmalı
    Çocuklardaki hiperaktivitenin; genetik faktörler, erken doğum ve çevresel nedenler gibi birçok faktöre bağlı olduğunu belirten Diyetisyen Oya Yüksek ekledi: "Katkı maddeleri hiperaktiviteyi tetikleyen etkenlerden sadece biridir. Çocuklara sağlıklı besin seçimi öğretilmelidir. Onları hazır gıdalardan uzak tutmakta yarar vardır. Anne-babalar etiket okuma alışkanlığı edinmeli ve bu alışkanlığı çocuklarına da kazandırmalılardır.
    Renklendirici bulunan gıdalar
    Tükettiğiniz gıdalar;
    - Sunset yellow (E 110)
    - Tartrazin ( E102)
    - Karmoisine (E 122)
    - Panceau (E 124)
    - Quinoline ( E 104)
    - Allura red ( E 129)
    - Sodyum Benzoat ( E 211) gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olmanızda yarar var. Bu maddeler alerjiye yol açabilir.
    Meyve ezmelerinde, gazlı içeceklerde, hazır pudinglerde, toz kremalarda, çorbalarda, soslarda, dondurmada, tatlılarda, sakızda, jellerde, marmelâtlarda, meyveli yoğurtlarda, reçellerde, ketçap, mayonez ve hardalda bu tür katkı maddeleri bulunmaktadır.
#26.02.2009 11:49 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#26.02.2009 14:49 0 0 0
  • Faydalı bilgiler için saol arkadaşım.
#02.03.2009 16:04 0 0 0
  • Çok önemli..
    Teşekkürler..
#02.03.2009 16:25 0 0 0
  • zaman ayirip okudugunuz icin ben tesekkur ederim .)
#04.03.2009 10:29 0 0 0
  • millette çocuklara nie alıosa bu boyalı gıdaları adı üstünde boya
#19.04.2009 14:46 0 0 0