Temizlik ciddi bir iştir, kirli eller ödürücü olabilir. Peki hijyen nereden çıktı ve etkileri neler? İşte hijyen hakkında bilinmeyen ilginç gerçekler..
1. Hijyen, Yunan sağlık ve temizlik tanrısı 'Hygieia'dan ve 'Ay'dan geliyor. Eski yunanlılar temizlik öncesi çift vardiya çalışırlardı.
2. İnsan vücudu 1.000'e yakın bazı bakterilerin evidir. İnsan vücudunda ABD'de yaşayan insanlardan daha fazla mikrop var.
3. Anti bakteriyel sabunlar enfeksiyondan korumada diğer normal sabunlardan daha çok etkili değildir. Ayrıca, oldukça geniş bir yelpazede, bakteri ve mantarlara karşı etki gösteren antiseptik ajan olan triclosan, sabun, sıvı sabun, vb. temizleyici ürünlerde ve dezenfektanlarda sıklıkla katılır. Hatta Triclosan'ın seks hormonlarını bozduğu, isteksizliğe neden olduğu ileri sürülüyor.
4. Mikroplardan korunma! 11 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmada hijyenik ürünlerin egzaman ve astım riskini artırdığı belirlenmiştir.
5. Hintliler el ve ayaklarının dışında vücutlarının geri kalanını yıkadıklarında milyonlarca bakterinin yaşamlarını tehlikeye atacağını, hasta olacaklarına inanır.
6. İyi ki böyle düşünenler sadece rahipler..
7. Sabun ismini mitolojik Sapo dağından geliyor
8. Eski Mısırlılar ve Aztekler idrar torbası yüzünden cilt sorunları yaşarlardı. İdrarda bulunan üre, bakterileri de öldürür.
9. Temizlikle ilgili küçük bir zafer de, İngiltere'nin ortaçağ kralı 4. Henry zamanında olmuş. Kral 4. Henry dinsel krallık seramonilerine katılanların en az bir kere yıkanmasını istedi.
10. 18. yy'da Londra'da insanlar dışkılarını pencereden sokağa atarladı. Daha sonra sokaklar suyla yıkanırdı.
11. Florida'da bir 7. sınıf öğrencisi okuldaki bilim fuarında, fast food restaurantlarının dondurma makinelerinde tuvalet lavabolarından daha fazla bakteri bulunduğunu belirterek ödül kazandı.
12. Yere düşen bir yiyeceği hemen almanızın bir önemi yoktur, bakterinin yiyeceğe bulaşması için zamana ihtiyacı yoktur. Düştüğünde zaten bulaşmış olur.
13. İlk diş fırçasının nasıl yapıldığını duyunca çok şaşıracaksınız. İlk diş fırçası 1498 yılında Çin'de, Sibirya domuzunun kısa ve sert kıllarından, büyük baş hayvanların kemikleri oyularak yapıldı. Ancak düzenli diş fırçalama Amerikalı askerlere 2. Dünya Savaşı boyunca zorla kabul ettirilebildi.
14. Mısır koçanınızı ezmeyin. 1935 yılında, Amerika'nın Kuzey Tissue bölgesin de mısır koçanından yapılan kıymıksız tuvalet kağıdı gururla sunuldu. Öncesinde tuvalet kağıdı olarak farklı birkiler kullanılmıştı.
15. NASA, uzak mekiği tuvaleti tasarlanması için son olarak 23.4 milyon dolar harcadı. Yerçekimi olmayan uzayda, tuvalet için dakikada 850 litre emme teknolojisine sahip tuvalet geliştirdiler.
16. Hastanelerin temiz tutulmasıyla ilgili ilk kampanya 1843 yılında Oliver Wendell Holmes Sr. tarafından başlatıldı. Ancak bu kampanya o zaman için insanları küçük görme olarak algılandı ve çok eleştirildi. Amerikan Doğum Uzmanu Charles Meigs, daha sonra "Doktorlar centilmen insanlardır ve centilmenlerin elleri temiz olur" diyerek durumu toparlamaya çalıştı.
17. Avrupa ve Amerika'da 17. ve 19. yy arasında hastanelerdeki bebek ya da anne ölümleri hemşire ve doktorların hijyenik olmamaları yüzünden gerçekleşti.
18. Televizyon da ödürür. Arizona Üniversitesi uzmanları hastane odalarında yer alan TV kumandalarını inceledi ve tuvaletten çıkanların ellerinden daha kötü bir sonuca ulaştı. Kumandaların, antibiyotiğe dirençli Staphylococcus bakterisi yaydığını ve hastanelerde gerçekleşen enfeksiyonel ölümleri artırdığı belirlendi.
19. Ellerinizi iyi yıkamazsanız enfeksiyon sebebiyle kısa sürede yaşamınızı yitirebilirsiniz.
20. Tüm bunlardan sonra bugün ne kadar hijyenik bir ortamda bulunduğumuzu farkettiniz mi?