Pentium® III 1.0GHz (1000MHz) veya Athlon 1.0GHz (1000MHz) işlemci
256MB RAM
300MB boş disk alanı
DirectX® 9.0b
Oyun İçi Görüntüler;
Oyun Bilgileri
"Düşman kokusu bu; korkunun zavallılara olan etkisi. Kılıçların kafalarına olan etkisini de göstermeli mi onlara? (röaaağ!)
Evet, atlı birliklerde bizden üstün olabilirler, hatta piyadeleri sayıca 2 katımız olabilir. Ancak savaş ruhu olmayan bir ordu, hiçbir şeydir! Duvarların bizi durdurmaya yeteceğini düşünüyorlar, bir daha düşünmeliler! Onlar ki halkın koruyucuları, onlar ki kafalarımızı elimize vereceklerini sanan umarsızlar, onlar ki potansiyel ölüler!! (rööÖ!)
Bu savaştan sonra düşmanın her şeyi bizim olacak kardeşlerim, ganimet, yiyecek, koca bir şehir, ve kadın! (rö?) Yürüyün kardeşlerim, Battle for victory!!!"
Klasik olmayan bir oyunda imzası bulunmayan, künyesi madalya ve ödüle boğulmuş saygı duyulası firmalardan olan İngiliz Creative Assembly'nin 3. oyunu, diğer ikisinde de olduğu gibi oynayanları esir etme yeteneğine sahip; zira incelemenin gecikme sebebi de oyundan başımızı kaldıramamış olmamız. Büyük mercekli büyütecimi almanın zamanı geldi sanırım artık.
Total War oyunlarına aşina olanların bildiği üzere oyunumuz, savaş ve siyasi gibi 2 ana ekrana sahip. Savaş ekranında korkudan altına yapmış düşmanın kokusunu duyabiliyorken (tam tersi durumlar da olabilir) siyasi ekranda Dünya haritası üzerinde piyonla temsil edilen kudretli ordularınızı sıra tabanlı oynanış doğrultusunda hareket ettirebiliyoruz. "Ee, nesi yeni o zaman bu oyunun" gibisinden bir soru sorabilirsiniz, oyunun asıl yeniliği, bütün bu sahnelerin 3 boyutlu bir ortamda cereyan etmesi. Gerçek savaşa hoş geldiniz...
Tarihin en enteresan en merak edilesi (?) geçmişlerinden birine sahip olan Roma'ya odaklanan Rome'da (biliyorum, şaşırdınız Roma'ya odaklandığı için.. isminden anlaşılmıyordu halbuki) başlarda senatonun ayak işlerini yerine getirmekle yükümlü, gelecek vaat eden bir hükümdarı yönetiyoruz. Scipii, Julii ve Bruti olarak 3'e bölünen Roma ailelerinden birini seçip savaş alanına giriştiğimiz oyunda en baştaki aile seçiminiz önemli; zira her bir aile farklı bölgelere doğru yayılımcı politika izliyor. Her ne kadar asker ve bina yapısı (renk farkı dışında aynı olsa da bulunduğu mekanlar ve dolayısıyla düşmanlar, 3 aileyle oynarken de farklı stratejiler gerektiriyor. Örneğin bendenizin de seçmiş olduğu Julii ailesi batıya doğru, Gaul ve Almanlar ile boğuşurken Bruti ailesi doğuya doğru ilerl(eyem)iyor, zira Yunan şehirlerinin her biri birbirinden hırçın. Daha çok denizlerde ilerleyen ve Kartaca cephesini gözüne kestiren Scipii ailesi ise güneybatıya doğru yayılıyorlar. Senato tarafından yeterince saygınlık kazandığınızda ise senatörleri kılıçtan geçirip Roma'nın size tapmasını sağlayabiliyorsunuz. (kim demiş huzursuzluk çıkartmayacağınızı? kahrolsun barış!)
Milattan önce 270 yılında başlayıp İsa'nın doğuşuna kadar yaklaşık 300 yıllık bir periyoda sahip olan Rome'daki öncül amacınız, senatonun baskıcı yönetimine son verip en az 50 şehirde söz sahibi olmak. Oyunun ağırlık merkezi olan Roma'yı ele geçirmek içinse senatodan verilen görevleri yerine getirip isminizin senato koridorlarında yankı bulmasını sağlamanız gerekiyor.
Senato tarafından verilen görevler o kadar akıllıca tasarlanmış ki, Shogun ve Medieval'daki "saldım çayıra mevlam kayıra" felsefesinin biraz daha önüne geçilip nispeten daha kapalı oyun yapısı oluşturulmuş. Bu kulağa pek hoş gelmeyebilir, ancak Medieval'daki sınırsız özgürlüğe tercih ederim şahsen. Zaman zaman bir limanı bloke etmeniz salık verilirken yeri geldiğinde bir imparatorun gırtlağını kesme, toprak ele geçirme, hatta barış yapma gibi görevleriniz oluyor ve bu görevlerinizi gerçekleştirirken, oyun çaktırmadan size Avrupa'yı fethettiriyor. Senatonun buyruklarını yerine getirirseniz hem kutsal (!) senatörlerin size olan desteği artıyor, hem de sizde bulunmayan birlik, veya bir miktar para hediyesinde (rüşvet?) bulunabiliyorlar. Gayet tabii bu görevler zaman sınırlamalı, ve yerine getirmezseniz senatoyla aranız bozulup küsüşebiliyorsunuz; ve emin olun bunun sonucu da pek iyi olmuyor.