1 kg kuzu eti kusbasi
3,5 su bardagi pirinc
4 corba kasigi margarin
1 demet taze nane
2 demet taze sogan
tuz ve karabiber
Hazirlanmasi
Ikii saat önce pirinclerimizi ilik suya koyun,üzerine bir corba
kasigi tuz ilave edip dinlenmeye birakin.....
Bir kasik margarin ile etleri tencerede hafif sekilde pisirin
etlerin üzerini gececek sekilde su ilave edip orta ateste pisirmeye
birakin...Etler pisince kevgirle baska bir yere alin.Suyu dökmeyin!!.
tuzlu sudaki pirinclerimizide tuzu ve unlari gidene
kadar iyice yikayin ve iyice süzün..Bir tencerede üc yemek
kasigi margarini eritiip pirincleri icine katip karistirarak
kavurun...Bes on dakika sonra ince dogradigimiz tazesogani
ve naneyi icine katip karistirarak kavurun..Bir süre birlikte
kavrulan karisima tencerede kalan et suyumuzu süzüp
ilave ediyoruz.yaklasik 5 bardak et suyunu pirince ilave
edip etleride üzerine dizin..Önce cok sonra hafif ateste
pirincler suyunu cekene kadar pisirin.Pirincler suyunu cekip
sistigini gördügünüzde atesten alip demlenmeye bnirakin..
deneyenlere simdiden afiyet olsun....
Bilip bilmeden biri nasil tarif verebilir ki..Buryan kebabi
oldugu gibi pilavida var ki yemek kitablarinda tarifi yer
almis..Istedigin türk mutfagi yemek kitabini acip bakabilirsin...
Kafadan uydurma tarifleri asla paylasmadim paylasmamda...
Hic isim yok siirt yemeklerini mix edip yeni bir karisim
cikaricam..
Evliya Çelebi şahittir ki 'Büryan kebabı' bizimdir
Siirtlilerin 'Büryan Kebabı'na patent alması Bitlislileri ayağa kaldırdı. AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Türk Patent Enstitüsü'ne bir mektup yazarak Büryan kebabının Siirt'e ait olduğuna ilişkin patentin iptal edilmesini istedi.
Siirt'lilerin 'Büryan Kebabı'na patent alması Bitlis'lileri ayağa kaldırdı. AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Türk Patent Enstitüsü'ne mektup yazarak Büryan kebabının Siirt'e ait olduğuna ilişkin patentin iptal edilmesini istedi. Patent Enstitüsü Başkanı Selim Şengün'e bir mektup yazan Kiler, "Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde, bu kebabın Bitlis tarihindeki yeri açıkça anlatılmaktadır. Tarihi vesikalar ortadayken, başkanlığını yürüttüğünüz kurumun, birbirine komşu illerin arasına açabilecek hassas bir konuda araştırma yapmadan hüküm ve tescil verebilmesine şaşkınlıkla şahit oluyorum" diyerek patentin iptalini istedi.
'Siirtliler bizden öğrendi'
Kiler, Büryan kebabının Bitlis'e ait olduğunu belirterek, "Siirt, Bitlis'e bağlı bir kaza idi. Siirt'liler Bitlis'e gelip giderken Büryan kebabını yapmayı öğrendiler. Büryan kebabının asıl memleketi Bitlis'tir. Adana kebabı her yerde yapılır ama kaynağı Adana'dır. Büryan kebabını da Siirtliler'in yapmış olması bu kebabın Siirt'e mal edilmesine neden olamaz" dedi.
Başbakan'a seslendi
Kiler, Bitlis İl Kültür Müdürlüğü'nün Büryan kebabının Siirt'e ait olduğuna dair kararının iptali için dava açtığını belirtti. Kiler, Büryan kebabının Siirt'e değil, Bitlis'e ait olduğunu savunarak Siirt Milletvekili olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Sayın Başbakandan tarihi gerçekleri gözardı etmeden objektif olarak karar vermesini bekliyoruz" diye seslendi. n
KİM DAHA GÜZEL YAPIYORSA O BU İŞİ DEVAM ETTİRSİN
İstanbul'da Siirtlilerin buluştuğu Fatih Kadınlar Pazarı'ndaki Güneydoğu Sofrası'nda da büryan kebabı geleneği devam ettiriliyor. Kuyuda yapılan büryan kebabı, sabah saatlerinde yakılan devasa odun ateşinin köz haline gelmesinin ardından pişirilmeye başlanıyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana büryan kebabı yapan Zeki Özdemir Bitlis ve Siirt arasındaki büryan kavgasının gereksiz olduğunu dile getiriyor. Özdemir "Kim daha güzel yapıyorsa, o bu işi devam ettirsin" diyor.
Evvela yumurta, süt ve yağ ile yoğrularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti, et suyu ile hafifçe pişen pirinçle birlikte, çeşitli baharat ve badem içi ile bezenerek bu tencereye konur, üzeri yine yumurtalı hamurla sıvandıktan sonra tencere kapağı örtülür. bundan sonra bir müddet köz ateşin üzerinde döndürülerek pişirilir.
Hazır hale gelen perde pilav yeneceği sırada kapağı çıkarılır. Tencerenin ters yüz edilmesiyle tepside külah şeklinde duran nefis yemek, börek gibi kızarmış olan kabuğu yarılarak tabaklara dağıtılır. Perde Pilavı çevreleyen yufka sırrı, bademler erkek çocuğu, keklik eti mutluluğu ve barışı simgeler.
BÜRYAN (PERİVE)
Kuyu içerisinde odun yakılarak, ateş köz haline getirilir. Kuzu etinin (Yırım gövde) but ve kol kısmı ayrıldıktan sonra, leğen kemiği bırakılarak diğer kemiklerden sıyrılır. Kemikli etler, kuyuya yerleşebilecek büyüklükte kulplu kazan içerisine konur, su ilave edilerek köz üzerine yerleştirilir. Kemiksiz etler, çember şeklinde bulunan demire yerleştirilmiş çengellere, 10-15 tane yarım gövde, leğen kemiğinden asılır ve kuyu içerisine havada kalacak şekilde duvarlara değmeden daldırılır, kuyunun üstü metal kapak ile kapatılarak kenarları kül ile sıvanır. Pişme esnasında etin yağı, kazanın içine damlayarak, kuyu içerisinde duman oluşmadan etin daha lezzetli pişmesi sağlanır. Ortalama 2-2.5 saat sonra pişen kemiksiz etler, kuyudan çıkarılarak tezgah üstüne asılır. Bıçak ile istenilen miktar kadar kesilerek tartılır ve kuşbaşı büyüklüğünde pide ekmek üzerine doğranarak, tuzlanıp taş fırında ısıtıldıktan sonra servis yapılır. Ortalama 3-3.5 saat sonra, kazan kuyudan çıkarılarak, pişen kemikli etler bir tepsi içerisinde tezgaha konur ve istenilen miktar kadar tartılarak, pide ekmek üzerinde tuzlanıp, taş fırında ısıtılarak servis yapılır.