Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün bol kayalık kesimleri.
Beslenme Biçimi: Omnivor (Hem etçil hem otçul) Davranis Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
Üreme: Dişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir.
Sıcaklık: 25-27 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 13cm
Su Sertliği: Çok sert
pH: 7.7- 8.5
Genel Yorum: En tutulan balıklardan biridir. Renkli, hareketli üremesi kolay, kötü şartlara toleresi yüksek bir baliktır. Akvaryumda dekor olarak kayalarla mağaralar yapılmalıdır. Erkeklerin ağzı kur yaparken siyah, mor arası bir renk alır.
Sarı prensesler için karma akvaryumların vazgeçilmez balıklarıdır diyebiliriz. Dişinin ve erkeğin renkli oluşu tercih edilmelerinin başlıca sebeplerinden biridir. 1/3 - 4 - 5 beslenmesi dişilerin rahat bir kuluçkalık geçirmeleri için şarttır.Genelde bitkisel ağırlıklı yemlerle beslemelidirler. Yavru alınması kolay bir türdür denebilir. (Tabi ki her işte olduğu gbi biraz tecrübe kazanmak gerekiyor.) Yavrularının da daha küçücükken renkli olması onların farklı bir özelliğidir. Boyları; özellikle erkeklerde 15-16 cm, dişilerde 12-13 cm civarını bulur. Erkek dişi ayrımı biraz zordur. Biraz tecrübeden sonra ayrım rahatlıkla yapılabilir. Zor su şartlarına en dayanıklı türdür. Yavrularını ağzında çok iyi bir şekilde saklarlar. Malawi türlerine meraklı arkadaşlara şiddetle tavsiye edilir. Diğer türlerle uyumlu bir balık olduğu için sıklıkla tercih edilir.
Cichlid ailesinin üyelerinden olan bu balığın ağzında yumurtaları kuluçkaya yatırma gibi ilginç bir özelliği vardır. Yaklaşık 18 ila 30 gün boyunca dişi sarı prenses ağzında yumurtalarını saklı tutarak böylece onları başka balıklar tarafından yenilmekten korur. Dişi sarı prenses bu kuluçka dönemi süresince aç kalarak oldukça fazla zayıflar ve hassas bir hal alır. Her ne kadar kuluçkadayken bir şey yemez denirse de, bazı dişi sarı prenseslerin atılan yemlerden yedikleri gözlemlenmiştir. Bu sebeple doğumdan önce ve sonra anne balığı iyi beslemek sağlığı açısından çok önemlidir. Sonrada fıstık gibi gibi 10 ila 50 civarı yavrusu olacaktır. Bu balığın yavrularını akvaryumunuzda farklı bir bölgede güvence altına alın ve balığı akvaryuma salmayın çünkü yeni gelen balığı dışlayıp ölmesine sebep olabilirler balığın kuyruğu didiklenerek mantar olur bunun tek çözümü o balığı akvaryumdan alıp diğer balıklara hastalık geçmesin diye sonra da mantar ilacı kullanmaktır. Bu arada edindiğiniz balıkları vermemek istiyorsanız ya akvaryumunuzu ikiye böleceksiniz ya da . Bu balıklar çok hassastırlar onlara cok ıyı bakmanız gerekır . Ayrıca sarı prensesler ağızlarını açıp damaklarını gıdıkladığınızda 60-70 tane canlı yavru doğururlar; ama ilk anne olan balığın ağzı ile oynamamamız gerekir yoksa korkar ve bir daha yavru alımaz. Yavrular çıkar çıkmaz yüzerek normal bir sarı prenses olurlar. Sizede yeni sarı prenses yavrlarınızın keyfini sürmek düşer.
Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün bol kayalık kesimleri.
Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye
Cinsiyet Ayrımı: Genelde erkeklerin dorsal pelvic ve anal yüzgeçlerinde geniş siyah bir hattın olması erkek balığı nitelesede kesin ayrım için anüs ve ventral açıklığa bakılır. Anüs ve ventral açıklık aynı boyda ise erkektir. Eğer ventral açıklık anüsten daha büyük ise de dişidir.
Üreme: Dişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir.
Sıcaklık: 25 - 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 13cm
En Az Akvaryum Hacmi: 120 lt
Zorluk Seviyesi: 3
Genel Yorum: En tutulan balıklardan biridir. Renkli hareketli üremesi kolay kötü şartlara toleresi yüksek bir baliktır. Akvaryumda dekor olarak kayalarla mağaralar yapılmalıdır. Erkeklerin ağzı kur yaparken siyah mor arası bir renk alır.
Bilgilerin Açıklaması
Davranış Biçimi: Balıkların karma tanklardaki davranış biçimidir. Üreme döneminde hemen her canlının daha saldırganlaştığını göz önünde bulundurmak gerekir.
Yüzme Seviyesi: Balığın doğal şartlarda nerede yüzdüğü ile ilgili bilgidir.
En Fazla Büyüdüğü Boy: Balığın geldiği en büyük boydur. Genellikle bu boya gelmesi zorken bazı bireylerin bu boyu geçtiği de görülebilir.
En Az Akvaryum Hacmi: Balığın karma tankta rahat yaşayabilmesi için gerekli minimum hacimdir. Üretim tankları gibi 2 balığın bulunduğu durumlarda daha küçük tanklar kullanılabilir. Sırasıyla; balığın ortalama boyuna hareketliliğine ve narinliğine bakılarak değerlendirilmiştir.
Zorluk Seviyesi: 1 en kolay yeni başlayanlar için uygundan. 5 en zor sadece uzman akvarisltere uzanan balığın akvaryum şartlarında beslenmesini zorluğu ile ilgili bilgi.
Ventral genetik bölgedir yani doğum yapılacak bölge yavruların ortamı çok önemlidir büyümesi için ayrıca yavru alman için ortalama 1 yıl beklemen lazım ...
kardeş bu forum çok güzel anında çevap veriyorsunuz çok teşşekür ederim bende zebra ve albino ciklet besliyorum ve yanlarında da 4 cm lik yunus besliyorum...Bu yunuslar kaç yılda yavru aalınabilir hale gelebilir ?
Herkes baktığı balıktan yavru almak ister bir anlamda emeğinin karşılığıdır bu. Tekrar bir heves alır bizi bir heyecan. Yeni serüvenler başlar bildiklerimizi yapmaya çalışır hayatta tutmaya çalışırız yavruları. Bir taraftan ölen yavrular endişelendirir kötü tecrübeler edinir sayelerinde yeni bilgiler ediniriz.
Yunustan yavru almak biraz daha zor oluyor. Çabuk strese girip yavruları hemen tükürüyor. 1 yıl kadar bekleyip yumurta alma ergenliğine ulaşmasını bekliyoruz ve ağzındaki yumurtalar bir bakıyoruz gitmiş ve hayal kırıklığına uğruyoruz. En kolay yavru alma tek tür yunus beslemekle olacaktır. 1 erkek 3 - 4 dişi 250 - 300 lt akvaryumda başarıya ulaşacabiliriz.
Kendi yunuslarımdan yola çıkarak yavru aldığım süreci resimlerle sizlere anlatarak yardımcı olmaya çalışacağım.
Dişi balığımız tüpçük çıkartır ve 1-2 gün içinde yumurta dökmeye hazır hale gelir. Erkek balığımız titreyerek dişiyi çiftleşmek için davet eder.Dişi yumurtaları 3'er 5'er döker erkek döller dişi ağzına toplar.
Resimde gördüğünüz gibi dişi döner yumurtaları toplar. İşte serüven başladı. Stressiz bir ortam sağlarsak o yumurtaların yavru olduğunu görebiliriz. Yunus en ufak hızlı bir hareketten yumurtaları tüküreceği için ağzı dolu dişiyi ayırmak çok zor olacaktır. İki şıkkımız vardır. Biri akvaryumun içine kovayı sokmak ve kovaya doğru balığı götürerek sudan hiç çıkartmadan diğer akvaryuma almak. Tabiiki diğer akvaryumdada risk devam etmektedir. Bir çok hobiciden duyarız başka akvaryuma aldım yine kustu diye. Diğer yöntemde benim yaptığım yöntem. Şimdiye kadar hiç balığım tükürmedi bu yöntemle.
Duşakabinlerin plastik camlarını biliriz onları akvaryumun ölçüsüne göre kesip balığı hiç sudan ve yaşadığı akvaryumdan çıkartmadan kepçe ile alttan bıraktığımız boşluğa doğru iterek diğer bölmeye alabiliriz. Bu plastıği kullanmadaki sebep hem karşı tarafı görememesi hemde hafif çivi ile delik açma şansımız olması. Vantuzlarla tutturarak akvaryum içine sabitleyebiliriz. Ama kesinlikle hava hortumunu oraya çekmeyi unutmayınız.
Resimde gördüğünüz gibi ağzı dolu dişi bölmede ymurtalarını çiğneyerek anaçlığını yapmaktadır.
Kusturmadan yavruları almak daha iyi fakat yer darlığı ve salacağı balıkları başka balıklara yedereceği için ben 10-11. gün kusturmak zorunda kalıyorum. Geniş bir kovaya akvaryumdan aldığım suyla beraber anne balığımızı alıyoruz. Yunus balığı bu kadar strese dayanamadığı icin elimize alır almaz balığı zedelemeden hemen kusacaktır zaten.
alıntıdır
Cıklet
bu bilgiler işine yararmı bilmem ama
1 yıl kadar beklemen gerekli sanırım.
çok teşekkür ederim yaptığım araştırmalar sonu yeni doğmuş yunuslar 12-18 ayda büyüyomuş benimkiler 1 sene gibi bir civarda büyücek sanırım daha 4 cmler ama 1 çift yunusun erkek mi dişi mi olduğunu anladım ve çok sevindim 2 si birbirine kur yapıyordu bilgiler için çok teşekkür ederim zebra ciklet ve albino cikletler hakkında bilginiz varsa paylaşırmısınız ???