Küçük cins çöpçüler için ( panda, aneus ve juli) her zaman 10 galonluk kumsuz tank kullanırım. Çünkü balıklarım yumurtladıkları alanları kontrol etmek hoşuma gider. Bu söylediğim yumurtaları değil sadece ebeveynleri tanktan çıkarttığım anlamına geliyor elbette. Daha sonra yumurtalara , kimyasal mantar önleyicilerle müdahale ederim , onları yerlerinden kımıldatarak öldürme riskini de almamış olurum. ( Bu arada bu çöpçü balıklarının yumurtalarının % 50 sinin ölüm sebebini de açıklar)
Büyük cinsler için ( starbea, adolfoi , rubuty) 20 ve üstü tank kullanırım. Bu tanklardan yumurtaları , ebeveynlerin onları yemelerini önlemek adına almak zorundasınız.
Şimdi eğlenceli kısmına geldik , bunları tanktan zarar vermeden nasıl alacağız? Bazıları onları tankın yüzeylerinden traş bıçağı yardımı ile kazırlar. Ben yapmam. Bu bir hayır!! Alan insanın farkında olmadan zarar verdiği çok yumurta gördüm. Bulduğum en iyi yol , temiz bir kuş tüyü veya parmakları kullanmaktır.
2. Şimdi , filtrasyon ve su temizliğinden konuşalım;
Filtre gerekmemektedir. Hava hortumu ve hava taşı ile balıklar gayet iyi olurlar. Birazcık kirli sudan hoşlanırlar. Hepsinden öte bütün çöpçü türleri leşçildir.(ÇN: scavenger: çöp karıştıran kimse - leş yiyici) Bunun yanında tanka filtre koyarsanız , yumurtaları bulmak için bakmanız gereken yeni bir yeriniz oldu demektir.
3. Ebeveynlere kondisyon kazandırmak:
Bunun 2 yolu vardır. Yavaş yol ve hızlı yol.
Yavaş yol yüksek yumurtlama sayısına ulaşabilmek için en iyi yoldur. Bu yol , ebeveynleri yumurtlamadan önce soğuk suda beslemeyi içerir ki çok sayıda yumurta hazırlayabilsinler. ( sadece ısıtıcıyı kapatın , gerisini onlar halledeceklerdir)
Hızlı yol ise balığın hormonlarını değiştirmek için çok sayıda kimyasal kullanmayı içerir.Biz şimdi bununla ilgilenmiyoruz , zaten bu yol balık için de çok iyi değildir.Benim yaptığım ise balıkları bunun yılın farklı bir zamanı olduğuna inandırarak kandırmak. ( üreme sezonu) Not: Bu balıklar yılda 5-6 kez yumurtlayabilirler.
4. Ebeveynlere kondisyon kazandırabilmek için neyle beslemek gerekir?
Canlı yem ve çokça canlı yem. ( siyah kurt , su piresi , kanatsız meyve sineği ve ulaşabilirseniz yetişkin artemia)
5. Onları üremek için nasıl kandıracağız?
Öncelikle tankın suyunun % 50 sini çekin. Sonra balıkları daha önce konuştuğumuz canlı yemlerle yemlemeye devam edin. Tankı bu şekilde en azından 3 gün bırakın. 3. gün geçtikten sonra tankı yukardan şapırdatarak bıraktığınız su ile tekrar doldurun.( Gece ,65F derecelik su ile tepeden) Bu üreme mevsiminin başladığını gösteren sağanak yağış efekti verecektir. Eğer başarılı ise güneşin doğması ile veya doğduktan birkaç saat sonra yumurtaları görmeniz gerekir.
6. Yumurtlama materyali
Vahşi türlerin yumurtalarını yapıştıracakları yüzer bitkilere ihtiyaç duyduklarını gözlemledim. Fakat akvaryumda doğmuş olanlar - normaller- nereye yumurtladıklarını umursamıyorlar ( mop , kaya ya da cam)
7. Şimdi yumurtalarınız var , onları nasıl çatlatacaksınız?
a. Yumurtaları çıkarın ve bir düzeneğe koyun. ( ÇN: egg thumbler veya hava taşı ile yumurtaları havalandıran bir düzenekten bahsediliyor.)
b. Ebeveynleri ayırın ve tüm tankı kontrol altında tutun.
c. Hiç bir şey yapmayın ve ebeveynlerin yumurtaları bulmamalarını umut edin.
Cevap : A veya B olabilir , fakat kesinlikle C değil.
8. son olarak fakat kesinlikle önemsiz değil , bebek çöpçüler neyle beslenecek?