Vücutta su kaybının fizyolojik sorunlara ve performans düşüklüklerine yol açtığı belirten uzmanlar, bir insanın günde en az 2 litre su tüketmesi gerektiğini bildirdi.
Araştırmalar, özellikle modern toplumlarda insanların birçoğunda, yeteri kadar su içilmemesi nedeniyle hafif derecede "vücudun susuz kaldığını" ortaya koyuyor. Susama mekanizmasının iyi çalışmaması, suyun tadını pek sevmememiz, çok sık içmememiz, aşırı egzersiz ve aşırı sıcaklar gibi çevresel faktörlerin vücudun susuz kalmasına neden olduğunu belirten uzmanlar, yetişkin bir kadının günde ortalama 2.2 litre, erkeğin ise 3 litre su içmesi gerektiğini kaydetti.
Suyun havadan sonra en gerekli olan ancak bir o kadar da ihmal edilen bir besin öğesi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, vücuttan yüzde 2'lik bir su kaybının bazı fizyolojik sorunlara ve performans düşüklüğüne, yüzde 3'lük kaybı sonucunda da fiziksel performans düşüklüğüne ve konsantrasyon bozukluğuna yol açtığını belirtti.
Vücutta su kaybı arttıkça hayati tehlikenin arttığına işaret eden uzmanlar, vücuttan yüzde 8'lik bir azalma olursa solunum güçlüğü, yüzde 11 kayıpta ise kas performansı bozukluğu ve böbrek yetmezliği oluşabileceğini kaydetti.
Uzmanlar, su kaybının sadece terleme ya da idrar yoluyla olmadığını, nefes alıp verirken de önemli oranda suyun buhar şeklinde kaybedildiğini vurguladı.
Su içmek için susamanın beklenmemesi gerektiğini ve bu şekilde davranıldığında su alımının yeterli olmayacağını belirten uzmanlar, yeterli su alımı için şu önerilerde bulundu:
Her öğünde mutlaka bir bardak su için
Sabah kalktıktan sonra öğlen yemeğine kadar en az 2 bardak su için, aynı şekilde öğlen ve akşam üzeri arasında da iki bardak içmeye çalışın
Yatmadan önce mutlaka bir bardak su içme alışkanlığını edinin
Yürürken bir çeşme gördüğünüzde mutlaka su için
Abur cubur yemek yerine su içmeyi deneyin. Gazete okurken ya da televizyon seyrederken su için
Suyun tadından (ya da tatsızlığından) hoşlanmıyorsanız içine bir iki damla limon ya da portakal suyu ekleyerek tatlandırmayı deneyin.