Kaplumbağalarda Beslenme

Son güncelleme: 18.04.2009 21:58
  • Kaplumbağ Deniz Kaplumbağları Kaplumbağ Bakımı Kaplumbağ Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Yerler Kaplumbağ Bakımı Kaplumbağ Üremesi Kaplumbağ BeslemesiKırmızı yanaklı su kaplumbağası beslerken dikkat etmemiz gereken noktalar, sağlayacağı fayda ve yanlış beslemenin zararlarını sizler ile paylaşmak istedik.

    Kırmızı yanak su kaplumbağalarının beslenme diyetlerinde dikkat edilmesi gereken temel noktalar

    * programın yaşlarına uygun olarak düzenlenmesi;
    * aşırı beslenme, yetersiz beslenme ya da tekdüze beslenmeden uzak durarak doğru miktarda, sağlıklı, güvenilir, çeşitliliğin olduğu beslenme düzenlerinin takip edilmesi;
    * kalsiyum ve vitamin almalarının sağlanması;
    * kalsiyum/fosfor oranı uygun, oxalic asit içermeyen ve parazit, bakteri vb. riskli içeriğin olmadığı besinler tercih edilmesi olarak sıralanabilir.



    Pelet (stick) yemler

    Kaplumbağalar için özel üretilen pelet yemler ana yemdir ve protein ihtiyaçlarını karşılamanın en sağlıklı yoludur. Kaliteli bir pelet yem mutlaka her yaştaki kaplumbağanın beslenme programında farklı miktarlarda yer almalıdır. Özellikle Sera (Raffy P, Mineral, Carnivor) ve Tetra (Reptomin) yemler kaliteli pelet yemlerdendir.



    Diğer hazır yemler

    Gammarus, karides gibi hazır yemler ek besin olarak tercih edilebilir. Oldukça iyi oranda kalsiyum içeren bu yemler aynı zamanda yüksek oranda yağ ve protein içerdiği için sınırlı miktarda kullanılmalıdır, ana öğün yerine geçmez, kaplumbağaların yaşına göre az miktarda, takviye olarak verilmesi uygundur. Ülkemizde bulabileceğiniz kaliteli ek besinlerden bazıları; Sera Raffy I, Sera Raffy Royal, Tetra Fauna Gammarus, Sanyu Karides.



    Bitkisel besinler

    Hazır yem vermenin besleyen açısından kolaylığı, hazır yeme alışan kaplumbağaların bitkisel besinlere zor alışması, bitkisel besinlerin akvaryumun temizliğini bir kat daha zorlaştırması gibi sebeplerden ötürü, genelde bitkisel besinler kaplumbağaların diyetlerinde çok daha az önemsenir ama aslında her yaştaki kaplumbağa hazır yemlerin yanı sıra yaşlarına göre değişen oranlarda sağlıklı bitkisel besinlerden de mutlaka tüketmelidir.

    Bitkisel besinler özellikle yaşını doldurmuş kaplumbağalar için çok daha büyük önem taşır, beslenmelerinin temelini oluşturur. Genel kanının aksine her yeşil bitki kaplumbağalarımız için uygun değildir, tercih edilen bitkisel besinlerin yüksek kalsiyum/fosfor oranına sahip olmasına; az miktarda protein ve kalori, yüksek miktarda lif içermesine; oxalic asit ihtiva etmemesine dikkat etmek önemlidir. Ülkemizde bulabileceğiniz sağlıklı bitkisel besinlerden bazıları (tümü iyi yıkanmış; tercihen çiğ, ama birazcık haşlanmış olarak da verilebilir); Her gün verilmeye uygun olanlar: Yeşil yapraklı kıvırcık marul, kırmızı yapraklı kıvırcık marul, fesleğen, şalgam yaprağı, karahindiba, ebegümeci, dereotu, roka. Haftada 1-2 kez verilmesi uygun olanlar: Havuç, kabak, üzüm yaprağı, gül ve karanfil (çiçek ve yaprak), hindiba, tatlı patates (sadece haşlanmış), kesinlikle acı olmamak kaydıyla dolmalık ya da çarliston biber (her renk).

    Uygun su bitkileri: Su bitkilerinin hemen hemen hepsi su kaplumbağalarımız için son derece yararlıdır, ancak bu bitkilere ve kaplumbağalarımıza aynı ortamda bakmak pek de mümkün olmadığı için ya ayrı bir bitki akvaryumu kurmak ya da balık akvaryumu olan tanıdıklarınızdan zaman zaman rica etmek bir çözüm olabilir. En çok tavsiye edilen su bitkilerinden bazıları su mercimeği, su sümbülü ve nilüferdir.



    Meyveler

    Meyvelerin pek çoğu yüksek oranda şeker içerdikleri için ancak 2 haftada 1 kez, az miktarda vermek uygun olacaktır. Turunçgiller ve kivi hariç tüm meyveler bu miktar ve sıklıkta verilebilir.



    Diğerleri

    Yukarıda saydığımız sağlıklı besinlerin yanı sıra tümüyle zararlı olmamakla beraber ancak az miktarda ve nadiren verilmesi uygun olabilecek besinlerden bazıları; yağsız, haşlanmış tavuk ya da hindi eti (göğsü kısmından), tatlı su balıkları (sazan, alabalık), haşlanmış yumurta beyazı. Ancak bu besinler genelde iştahını kaybetmiş kaplumbağalar için tavsiye edilmektedir, ihtiyaçları olan proteini hazır yemlerden fazlasıyla alabilirler ki güvenli ve sağlıklı olan yolun bu olduğu dünyada tüm güvenilir sitelerde vurgulanır.



    Kalsiyum ve vitamin

    Kaplumbağalarımızın sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmeleri için vitamin almaları da önemlidir. Yukarıda saydığım kaliteli yemler bir miktar vitamin de içerir, ancak özellikle UVB floresan olmayan akvaryumlarda yaşayan, beslenme diyeti yetersiz, kabuğunda zafiyetler olan, direnci düşük ya da hastalıktan çıkmış kaplumbağalara vitamin takviyesi mutlaka şarttır. Sera Reptilin ve Beaphar Turtle Vit güvenle kullanılabilecek kaplumbağa multivitaminleridir. Ancak vitamin konusunda da ölçülü olmaya dikkat ediniz, vitaminler kullanım kurallarına uyarak, haftada 1 kez, vücut ağırlıklarına göre miktar belirlenerek ve yemlerine emdirerek verilmelidir. (Suya damlatmayınız, hastalık durumunda bu miktar birazcık arttırılabilir, aşırı ve anormal deri döküntüsü gözlemlerseniz vitamini hemen kesin.) Ayrıca özellikle kabuk sağlıkları için kalsiyum takviyesi yapılması da son derece önemlidir.

    Kalsiyum almalarının en yaygın ve doğru yolu gaga taşı (sübye kemiği) de denilen mürekkep balığı kemiğidir. Özellikle kuşlar için satılan, elips şeklindeki bu kemikleri vermeden önce iç organlara zarar vermemesi için mutlaka üstündeki sert, jelatin gibi olan katmanı bir bıçak yardımıyla kazıyın. Bu kemiği bütün olarak suya atabilirsiniz, istediklerinde gidip kemirebilirler. Bu şekilde yiyemeyen kaplumbağalar için gaga taşını rendeleyip yemlerine bu toza bulamak da bir başka yöntem.

    Güneş, UVB floresan yoluyla vücutta üretilen ya da besin yoluyla aldıkları D3 vitamini, kalsiyumun vücutta kullanılır hale gelmesini sağlar; bu kombinasyon kaplumbağalarımız için son derece önemli olan kabuk sağlığı ve kabuk yumuşamasını önlemede altın kuraldır.



    Canlı yem konusu

    Canlı balık ya da doğadan toplanan solucan, böcek tarzı yemler risklidir; parazit riski, hastalık ve bakteri taşıma ihtimalleri, yüksek oranda yağ ve protein içermeleri, bazı balıklarda bulunan thiaminase enzimi sebebiyle alınan B1 vitamininin kaplumbağalar için kullanılamaz hale gelmesi, doğadan toplanan böcek, solucan vb. hayvanların ilaç, gübre, çamur içerebilecek olması.

    Güvenilir yabancı sitelerde de bu riskler önemle vurgulanır, çok çok nadiren verilmesini önerenler ile bu tehlikelere deymeyeceğine inananlar arasında fikir ayrılıkları sürmektedir, şahsi kanaatim bu yemlerin yerine kaplumbağalarımıza verebileceğimiz pek çok alternatif varken ve bu alternatifler içerik olarak da çok daha besleyici, sağlıklı ve güvenliyken canlı yem hiç alınmaması gereken bir risktir.



    Zararlı besinler

    Her türlü yağlı, tuzlu, karbonhidratlı, ağır proteinli, acılı, baharatlı yiyecekler, oxalic asit içeren besinler, fosfor miktarı kalsiyumdan fazla olan besinler kaplumbağalarımız için oldukça zararlı. Doğru sanılan yaygın yanlış besinlerin bazıları; Kıyma, peynir, domates, her tür sakatat, salam, sosis, lahanagiller, mantar, maydanoz, ıspanak, bezelye, brokoli, kereviz, pazı, yumurta sarısı, kırmızı et, tuzlu su balıkları, bakliyatlar, yemişler. Önemli olan kaplumbağalarımızın neleri yiyebildikleri ya da yemeyi sevdikleri değil, neleri yemelerinin onların sağlıklı büyümek ve sağlıklı bir hayat geçirmek için gerekli olduğudur!



    Yaşa göre uygun miktar ve çeşit

    Bebekler için

    Bebek kaplumbağalar her gün kafaları hacminde hazır yemle beslenmeli, bu yemlerin büyük bir çoğunluğunu pelet yemler oluşturmalıdır. Karides, gammarus tipi diğer hazır yemler çeşitliliği sağlamak için bir parça verilebilir. Bebekken daha protein ağırlıklı beslenmeleri gerekse de küçüklüklerinden itibaren bitkisel besinler sunmaya başlamak gelecekte temel besin kaynakları bitkiler olduğunda alışmalarını kolaylaştıracaktır. Sevdikleri bitkisel besinlerden çeşidine göre uygun sıklıkta verebilirsiniz, genelde bebekler bitkisel besinlerin pek çoğuna yüz vermese de sabırla sunmaya devam etmek lazım. İki haftada bir tadımlık bir parça meyve de verebilirsiniz. Vitamin ve kalsiyum takviyesi ise her yaş grubunda beslenmelerinin ayrılmaz bir parçası olmalı.

    Yaşını doldurmuş ya da kabuk boyu 10 cm.e ulaşmış kaplumbağalar için

    Bu yaş grubundaki kaplumbağaların artık temel besin kaynakları bitkisel besinler olmalı, yüksek miktarda protein içeren hazır yemler ise sınırlandırılmalıdır. Gün aşırı, hatta daha büyük kaplumbağalar için üç günde bir yine kafa hacmi kadar pelet yem verilmeli, diğer hazır yemler artık oldukça azaltılmalıdır. Aynı miktar her gün verilmek üzere de bölünebilir; şöyle ki her gün yarım kafa hacmi kadar pelet yem de verilebilir. Bunun yanı sıra diledikleri kadar (ishal olmamak kaydıyla) sağlıklı, her gün verilmesi uygun olan bitkisel besinlerden ve su bitkilerinden yiyebilirler. Daha nadiren verilmesi uygun olan bitkisel besinleri ve veriliş sıklıklarını da yukarıda ayrıntılı olarak anlatmıştık. Yine nadiren ve az miktarda verilmek kaydıyla uygun meyvelerden tüketebilirler. Kalsiyum ve vitamin takviyesini tabi ihmal etmeyin.

    Su kaplumbağalarında genelde beslenme problemleri yetersiz beslenmeden değil de fazla ya da yanlış beslenmeden kaynaklanır; oldukça obur, sürekli daha fazla yem için yalvarıp, türlü şımarıklıklar yapan, bitkisel besinlere ise burun kıvıran bu tatlı suratlı, yeşil fındıklar obeziteye son derece yatkındırlar. Fazla ve yanlış beslenme sonucu, aşırı büyüme, kabukta deformasyon, iç organların fazlaca yağlanması, kabukta piramitleşme gibi son derece olumsuz durumlar kaçınılmazdır. Tabi doğru ekipmanlarla donatılmış büyük bir akvaryum, rahatça hareket etmelerine ve bol bol yüzmelerine olanak vererek harcanan enerjiyi arttıracak ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine imkan verecektir.
#18.04.2009 21:58 0 0 0