Her ne kadar siz kopek ve kedinize sevecen bir sekilde baksaniz da , kazalar her zaman olabilir. Soguk kanli olmaya hizli davranmaya , mantikli olmaya ozen gosteriniz., ve onu mumkun oldugu kadar cabuk bir Veteriner Hekime ulastirmaya calisiniz. Onun ofisinde oldugundan emin olmak icin ve acil bir vakanin yolda oldugunu bildirmek icin ,onceden telefonla arayiniz. Ilk anda ne yapilmasi gerektigi hakkinda bilginiz yoksa , o size uzman olarak onerilerde buluna bilir.
Yarali hayvanlar korkmus kafalari karismistir, normalde iyi huylu olanlarin bile, kendilerine yarim eden insani isirip tirmalyabileceklerinden , her seyden once kendi emniyetinizi goz onunde bulundurmalisiniz.
Yarali hayvan yardim ederken dikkat edilmesi gereken birkac nokta vardir:
1. Yavas hareket edin, alcak ve sakin bir sesle konusun, asla panik olmayin.
2. Hayvani kontrol altina alin,
3. Isirmasini engellemek icin agizlik takin veya agizini baglayin.
4. Eger kanama varsa durdurmak icin basincli bandaj,turnike yapin.
5. Hayvanin ustune battaniye veya palto orterek sicak tutun.
6. Daha fazla ne yapabileceginizi ogrenmek icin bir Veteriner Hekimi arayin.
Yarali bir hayvan sizin kendi petiniz de olsa cani aciyinca aci ve sok etkisi ile sizi isirabilir ve ciddi zarar verebilir. Ona dikkatle yaklasin ve dokunmadan once ne kadar ciddi yaralandigini anlamaya calisin. Ona ilk yardim yapmadan onu agzini yaninizda bulunan kravat, esarp, yumusak bir ip ve bezeri seylerle agzini baglayiniz.
Ciddi bir kesik veya isirma yarasi varsa kanamayi durdurmak icin tampon uygulayiniz. Steril gazli bez veya temiz bir mendili yaranin ustune koyarak bastiriniz.
Eger bir kirik olmasindan supheleniyorsaniz kendiniz duzeltmeye calismayiniz ve kirik bolgenin hareketsizligini saglayiniz.
Zehirlenmis oldugundan supheleniyorsaniz Veteriner Hekime hayvanin neyi yuttugunu ( biliyorsaniz )soyleyerek semptomlari tarif ediniz.
Ilk yardim konusunda Veteriner Hekimin tavsiyelerine uyun , eger cok acil bir durum varsa , derhal ne yapmaniz gerektigini size soyleyecektir. Ondan sonra petinizi derhal onun muayenehanesine goturunuz. Petinizi kalin bir havlu , ortu veya battaniye ye sariniz ve yavas ve dikkatli olarak tasiyiniz. Ancak cabuk olunuz !
Sizin ve petiniz icin olabilecek gercek bir acil durumda komsunuza sizi hastaneye goturmesi icin rica ediniz.
Ayrica petinizin ilac dolabinda daima bazi ilk yardim malzemelerini bulundurunuz. Bunlar Veteriner Hekiminiz tarafindan verilmis ilaclar, steril gazli bez, sargi bezi, yara bandi,pamuk,kucuk yara ve siyriklari ( buyuk ve derin yaralari degil ) temizlemek icin solusyonlar,Veteriner hekiminiz tarafindan kullanilisi gosterilmis ise ve siz de petinize zarar vermeden kullanbilecekseniz makat derecesi,ve petinizin derisinden kirik cam parcalarini, kiymiklari, dikenleri temizlemek icin cimbizlar olacaktir.