Çocuklarda Kolestrol Olur mu

Son güncelleme: 11.06.2023 11:14
  • çocuk hastalıkları - çocuklarda kolestrol
    noimage



    Çocuklarda Kolestrol Olur mu?

    Kolestrol yüksekliği, çocuklar söz konusu olunca pek akla getirilmeyen bir konudur. Erişkinlerdeki yüksek kolestrol düzeylerinin kalp hastalıkları ve felçle ilişkisi bilinmektedir. Yapılan çalışmalar, bunların temelinin çocuklukta atıldığını göstermektedir. Son yıllarda obez çocukların sayısındaki artış da göz önüne alındığında, özellikle ailede kolestrol yüksekliği de varsa çocuğun da bu yönden değerlendirilmesi ihmal edilmemelidir.
    Kolestrol Nedir?

    Kolestrol, vücutta üretilen, hücre duvarının ve bazı hormon ve dokuların yapısına katılan bir lipid ( yağ ) molekülüdür. Tükettiğimiz hayvansal gıdalar ( et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve süt ürünleri ) kolestrol içerir.
    İyi Kolestrol / Kötü Kolestrol Nedir?

    Kolestrol kanda proteinlerle birleşerek lipoprotein denilen molekülleri oluşturur. Bazen kötü kolestrol diye de anılan LDL ( low density lipoprotein = Düşük densite lipoprotein ) artmışsa, damar duvarlarında birikip damar sertliğine, tıkanmalara yol açar. Damarların tıkanması kalp krizi veya felce neden olabilir. İyi kolestrol de denilen HDL ( high density lipoprotein = yüksek densite lipoprotein ) kolestrolü dolaşımdan karaciğere taşır, bu zararları önler.
    Hangi Çocuklarda Dikkatli Olmak Gereklidir?

    Kötü beslenen çocuklar- Yağ özelikle doğmuş yağ ve trans yağları ( özellikle paketlenmiş gıda ürünlerinde bulunur ) çok tüketen çocuklar

    Obez çoçuklar

    Kalıtsal risk taşıyan çocuklar- Anne, baba veya her ikisinde kolestrol düzeyleri yüksekse veya 55 yaşın altında kalp hastalığı, kalp krizi nedeniyle ölümler mevcutsa, bu çocuklar riskli kabul edilmeli, 2 yaştan sonra kolestrol dzeylerine bakılmalıdır. Saptanacak sonuçlarla, uygun bir diyet ve egzersiz ile sağlıklı bir yaşam sürmeleri mümkün olacaktır.
    Ailenizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

    Bu konuda, özellikle biz annelere büyük görevler düşmektedir. Ailede yerleşecek sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam alışkanlığından her yaştaki birey yararlanacaktır.

    Market alışverişi sırasında, gıdaların etiketini, içeriğini okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Ailemizin hayvansal yağ ve trans yağ alımını kısıtlamalıyız. Trans yağlar, bitkisel yağların margarine dönüşmesi sırasında ortaya çıkarlar. Eğer bir ürünün içeriğinde ' hidrojene nebati / bitkisel yağ ' tanımını görürseniz, o ürünün trans yağ içerdiğini anlayabilirsiniz.

    Ara öğünlerde, çocuklarımıza sağlıksız abur cuburlar yerine meyve, az yağlı süt veya yoğurt önerebilir, beslenme çantasında bu tarz ürünler bulundurmasını sağlayabiliriz.

    Kırmızı et dışındaki protein kaynaklarından ( tavuk, balık, kuru baklagiller ) da yararlanabiliriz.

    Şekerli içecek ve hazır meyve sularının aşırı tüketiminden kaçınmalıyız. Tüketilen fazla şekerin de vücutta yağa dönüşeceğini unutmamalıyız.
#22.04.2009 08:54 1 0 0
  • Bütün bu bilgiler ışığında çocuklarımızın yedikleri ve içtiklerine çok dikkat etmemiz lazım.Çok aydınlatıcı bilgilerdi teşekkürler.
#22.04.2009 11:42 0 0 0
  • Emeğinize Sağlık
#11.06.2023 11:14 0 0 0