Türkiyede Festival - Şenliklerimiz - İl İl Festivaller
Türkiye"de pilav, karpuz gibi yiyeceklerden yağmur duasına, çiçek, çocuk ve spordan turizme, bir çok alanda, yaklaşık bin 323 festival, anma günü, şenlik ve şölen tarzında etkinlikler düzenleniyor.
İzmir fuar, Bursa anma günleri, Antalya spor, Ankara festival cenneti konumundayken, İstanbul"da, kent gibi, etkinlikler de kozmopolit. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerinden derlenen bilgiye göre, bu yıl, Türkiye"nin 81 ilinin tamamında festival, şenlik, özel gün, özel hafta ve şölen adı altında yaklaşık bin 323 etkinlik yapılıyor.
Sinema, tiyatro, müzik, yağmur duası, yiyecekler, dans, turizm, spor, karikatür gibi bir çok konuda düzenlenen etkinlikler, ağırlıklı olarak kültürel yasama canlılık katmayı ve illeri markalaştırmayı amaçlıyor.
Etkinliklerin bir kısmı ününü Türkiye"ye, hatta dünyaya duyururken, bazıları küçük bütçeyle ancak yöre veya bölge halkına hitap edebiliyor. Hatta, aynı ilin farklı ilçelerinde, değişik zamanlarda aynı adla etkinlikler düzenlendiği görülüyor.
İller sıralamasında da bu yıl Ege"nin incisi İzmir 73 etkinlikle başı çekerken, onu 63 etkinlikle Bursa, 59 organizasyonla İstanbul, 56 etkinlikle Antalya ve 41 etkinlikle de Ankara takip ediyor.
İZMİR FUAR CENNETİ
İldeki etkinliklere bakıldığında, İzmir"in fuar cenneti olduğu görülüyor.
"Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları", "Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim", "Oto Yan Sanayi", "Şarap, Zeytin, Zeytinyağı ve Alkollü İçecekler", "Süs Bitkileri, Seracılık ve Peyzaj", "Takım Tezgahları", "Mobilya, Dekorasyon, Ev ve Büro Mobilyaları", "Kitap", "Kozmetik, Estetik, Kuaför ve Güzellik Ekipmanları" gibi A"dan Z"ye hayatın her alanına dair fuarların hemen hepsi neredeyse İzmir"de toplanıyor. Ayrıca, çocuk, çiçek, tiyatro, eğitim-bilim, bağ bozumu, barış-demokrasi-emek, deve güreşleri gibi şenliklerin düzenlendiği kentte, kültür ve sanat, caz, turizm ve dans, kiraz ve incir festivalleri; Türkçe, heykel, sağlıklı yaşam konularında günler; karikatür, resim, fotoğraf ve dağ bisikleti alanlarında yarışmalar düzenleniyor.
BURSA ANMA GÜNLERİNDE BAŞI ÇEKİYOR
Bursa ise anma günleri düzenlemede Türkiye"de başı çekiyor. İlde, "Dede", "Pilav", "Yağmur Duası", "Edebiyat", "Fotoğraf", "Barakfakih Hazretleri Anma", "Aydoğdu Beyi ve Şehitlerimizi Anma", "Abdal Mehmet Dedeyi Anma", "Geyikli Babayı Anma", "I. Murad Hüdavendigar"ı Anma", "Vani Mehmet Hz. Anma", "Çiçek Baba ve İstiklal Şehitlerini Anma", "Osmangazi"nin Oğlu Çobanbey"i Anma", "Mehmet Akif Ersoy"u Anma" gibi günlerle, "Osman Gazi"yi Anma" ve "Dayı Karacabey"i Anma" şenlikleri ve Zeki Müren"i anma gecesi düzenleniyor.
Ayrıca, kültür-sanat, gençlik ve spor, leylek, çilek, kiraz, yamaç paraşütü, gibi alanlarda şenliklerin yapıldığı ilde, "Aşıklar Bayramı" ile incir, zeytin, kukla ve gölge oyunları adı altında festivaller; çocuk olimpiyatları, uluslar arası karikatür bienali, ilkbahar panayırı, pehlivan güreşleri ile "Şeb-i Arus Gösterisi" ve "Uluslar Arası İpekyolu Film Festivali" de şehre renk katıyor.
İSTANBUL "HER TELDEN"...
İstanbul"un kozmopolitliğine uygun olarak düzenlenen etkinlikler de çeşitlilik gösteriyor. Uluslararası nitelik kazanmış, "Uluslararası İstanbul Film Festivali", "Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali", "Uluslararası İstanbul müzik Festivali" ile "Uluslararası İstanbul Caz Festivali" İstanbul"un aynı zamanda bir "kültür kenti" olduğunu tüm dünyaya tekrar tekrar yansıtıyor.
EMITT, turizmde açılmak isteyen illeri her yıl İstanbul"da toplarken, "Tasarım Fuarı Design Week", "İstanbul Kültür Gezileri", "Şeker Otobüs Çocuk Etkinlikleri", "Uluslararası Mücevher, Takı, Gümüş, Saat ve Malzemeleri Fuarı" da şehrin önemli etkinlikleri arasında yer alıyor.
Ayrıca, Bahçelievler"de "Kısadan Hisse Kısa Film", "Açık Hava Sinema" ve "Genç Sahne Tiyatro" adı altında günler, Genç Müzik Festivali, Kocasinan Yağlı Güreşleri; Beyoğlu"nda Galata Moda Festivali, fetih kutlamaları, Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali, sinema etkinliği; Kadıköy"de Dünya Kadıköy"de etkinliği ile folklor, tiyatro festivalleri ve karnaval yapılıyor. İstanbul"un merkez ve çevre ilçelerindeki diğer etkinlikler ise şöyle:
"Fatih"te Bahara Denizle Merhaba Şenliği, İstanbul"un Fethi Kutlamaları; Tuzla"da Formulan etkinlikleri, Denizcilik ile Uluslar Arası Tuzla Kültür-Sanat Festivali; Kağıthane"de bisiklet yarışması, okçuluk müsabakaları, uçurtma ile cirit şenlikleri ve yağlı güreş; Gaziosmanpaşa"da Yeşil Taşoluk Kozalak Festivali; Zeytinburnu"nda Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali; Pendik"te uçurtma şenliği, açık hava sinema günleri, kültür sanat ve 23 Nisan çocuk festivalleri, Mevlana gecesi; Büyükçekmece"de yaz şenlikleri, "Bahçeşehir", "Uluslar Arası Kültür ve Sanat" ile "Mimar Sinan Belediyesi Balık-Deniz" adlı festivaller; Ümraniye"de Alemdağ Reşadiye Köyü Geleneksel Kiraz Festivali; Esenler"de "Esenler"de Yaşayan Anadolu" ile "Geleneksel Uluslar Arası Folklor" festivalleri; Maltepe"de "Okullararası Yaz" ve "Uçurtma" festivalleri; Silivri"de yoğurt ve domates festivali, çanta spor şenlikleri; Sarıyer"de kültür ve turizm festivali; Şile"de uluslar arası Şile bezi kültür ve sanat festivali; Üsküdar"da uluslar arası katibim kültür ve sanat şenliği."
ANTALYA SPOR ETKİNLİKLERİNDE BİRİNCİ
Antalya"daki etkinliklerde ise bu yıl spor faaliyetleriyle ilgili yarışma ve turnuvalar ile kentin yöresel zenginliklerin tanıtıldığı festivaller ön plana çıkıyor. İlde, "Plaj Voleybolu Avrupa Şampiyonası", "Tekvando Turnuvası", "Türkiye Rallisi", "Sokak Hentbolu Turnuvası", "Plaj Hentbolu", "Sokak Basketbolu", "Offshore Championship Of Turkey", "Tenis Turnuvası", "Alanya Uluslar Arası Dağ Bisikleti Turnuvası", "Alanya Uluslararası Triatlon Yarışları", "Uluslar Arası Yüzme Maratonu" ve "Dağ Bisikleti Kupası" yapılıyor.
Ayrıca, Noel Baba etkinliklerine ev sahipliği yapan kentte, karpuz, bal, elma, mantar, keşkek, kardelen, ayran, başak, erik, üzüm, balık ile kültür ve turizm hakkında festivaller yapılıyor. Çeşitli pehlivan güreşleri, şenlikler ve anma törenleri düzenleniyor.
BAŞKENT SİYASET YANINDA FESTİVALLERİN MERKEZİ
Siyasetin merkezi Ankara ise en fazla festivallere ev sahipliği yapıyor.
"Ankara Uluslararası Film Festivali", "Sevda-Cenap And Müzik Festivali" ve "Uluslararası Ankara Caz Festivali" başkentteki kültür yaşamında en ön plana çıkan uluslararası nitelikteki etkinlikler iken, "Avrupa Filmleri Festivali", "Ankara Sanat Fuarı", "Tiyatro-Kukla ve Karagöz Gösterileri", "Tarihi Türk Müziği Konser ve Gösterileri", "Mahallede Şenlik Var" etkinlikle de merkezdeki diğer önemli organizasyonlar arasında yer alıyor.
İlçeler arasında en fazla etkinliğin yapıldığı Altındağ"da bahar konserleri, Hacı Bayram Veli Anma Günü Etkinlikleri, Uçurtma Şenliği, Ankara Kale"si Şenlikleri, Geleneksel Karapürçek Yağlı Güreşleri, Halk Aşıkları Şöleni düzenleniyor. Başkentin merkez ve çevresindeki diğer ilçelerinde ise bu yıl birbirinden değişik şu festival ve etkinlikler düzenleniyor:
Etimesgut"ta tiyatro, resim, müzik ile izcilik konularda şenlikler; Yenimahalle"de şenliklerin yanı sıra Aşıklar Şöleni, Uluslar Arası Kültür Sanat ve Dostluk Günleri etkinlikleri; Sincan"da "Lale" ve "Geleneksel Kavun" festivalleri; Ayaş"ta "Geleneksel Dut Tarihi Evler Kültür ve El Sanatları Festivali"; Beypazarı"nda "Geleneksel Tarihi Evler, El Sanatları, Havuç ve Güveç Festivali", "Eğriova Yayla Festivali", "Kırbaşı Hasat Festivali ve Açık Tarım Fuarı", Gölbaşı"nda "Uluslararası Göller-Andezit ve Sevgi Çiçeği Festivali"; Bala"da "Buğday Hasat Festivali"; Çubuk"ta "Vişne Festivali", "Uluslar Arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali"; Kızılcahamam"da "Su Festivali"; Çamlıdere"de "Doğa Festivali"; Nallıhan"da "Tabduk Emre"yi Anma Töreni", "Tabduk Emre"nin Kızı Bacım Sultanı Anma Töreni"; Kalecik"te "Uluslararası Kalecik Karası Üzüm Festivali"; Kazan"da "Atasporları Festivali".
DOĞU VE GÜNEYDOĞU"DA ETKİNLİK AZ
Yıl boyunca tek etkinliğe ev sahipliği yapan illerden Şırnak"ta "Kuzu Kırpma Kültür, Sanat ve Yayla Şenlikleri Festivali", Hakkari"de "Hakkari"nin Kurtuluşu", Mardin"de "Kiraz Festivali", Ağrı"da da "Doğubayazıt Kültür Sanat ve Turizm Festivali" yapılıyor.
Ayrıca, Iğdır ve Kilis"te bu yıl yaklaşık 2"şer, Adıyaman, Kahramanmaraş, Ardahan, Van ve Bitlis"te 3"er, Muş, Tunceli ve Şanlıurfa"da 4"er, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Siirt ve Elazığ"da 5"er, Batman ve Kars"ta 6"şar, Diyarbakır"da da 7 etkinlik düzenleniyor. Kırklareli, Düzce ve Edirne gibi Marmara illerinde etkinlik sayısı çift haneli rakamların altında kalırken, diğer illerdeki etkinlik sayıları ise şöyle:
Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, bu yıl 9 ilde toplam, 44 etkinliğin konaklama, yemek, kokteyl, hediyelik eşya ve tanıtıcı materyal gibi ihtiyaçlarını destekleyecek.
Buna göre, Ankara"da 5, İstanbul"da 17, Antalya"da 14, Afyonkarahisar ve İzmir"de 2"şer, Muğla, Mersin, Ordu ve Sivas"ta da birer etkinliğe maddi destek sağlanacak.