Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre, hasta odaları 1 veya 2 kişilik olacak.
Yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hastaların hekim seçmesine imkan sağlayan yeni düzenlemeye göre, uzman tabipler, talepleri üzerine valilikçe aynı ilde olmak kaydıyla başka bir sağlık kurumunda görevlendirilebilecekler.
Yönetmelik, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ağız diş sağlığı merkezleri ile en az 50 yataklı genel hastaneler, özel dal hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri ve servisleri ile eğitim hastanelerini kapsıyor.
Sağlık kurumlarını işlevlerine göre 5 gruba ayıran yönetmelikte, hastaneler de, ''genel, özel dal, eğitim ve araştırma hastaneleri, ilçe-belde ile gün hastanesi'' olmak üzere 5 grupta toplanıyor.
Yataklı tedavi kurumlarında tüm personelin mesaiye başlama ve bitiş saatleri, hizmetin ve mahallin özelliği ve kurum personel kadrosu göz önüne alınarak ilgili kanunlara göre valilikçe belirlenecek. Başhekimler, vardiya ve nöbet gibi hizmetlerde farklı çalışma saatleri belirleyebilecek.
Yönetmelikte, hastanelerde ayakta ve yatarak muayene ve tedavileri ücretsiz olarak yapılacaklarla ilgili madde de de değişiklik yapıldı. Buna göre, hastanelerde ücretsiz muayene ve tedavileri yapılacak kişiler, 4736 sayılı kanun gereği çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.
Yönetmeliğe göre, yataklı tedavi kurumlarında hasta odalarının 1 veya 2 kişilik olarak düzenlenmesi esas olacak. Ancak, kurumun fiziki şartları dikkate alınarak daha fazla hastanın kalabileceği odalar da düzenlenebilecek.
Yönetmelikte, özel odalar, ''tek yataklı, buzdolabı, televizyon, telefon ve refakatçinin dinlenmesi için gerekli bölümü ve donanımı bulunan, banyolu, lavabolu, tuvaletli'' oda olarak tanımlanırken, birinci sınıf oda, ''tek yataklı, tuvaletli, banyolu, lavabolu, ve hasta refakatçisinin dinlenmesine yönelik donanımı bulunan'' oda şeklinde tanımlandı. Yönetmeliğe göre, ikinci sınıf oda ise ''2 ya da 3 yataklı, yatakların arası uygun biçimde ayrılabilen, tuvaletli, banyolu ve lavabolu'' olarak düzenlenecek.
Yönetmelikte ayrıca başhemşire ve muavinlerin kıyafetleri, lacivert renkli, alpaka veya terilen kumaştan, tunik ve astarlı pantolon veya etek tarzında olması öngörülüyor. Hemşire formaları, alpaka veya terilen kumaştan, tunik ve astarlı pantolon ya da etek tarzında, başhemşirenin belirlediği renkte yapılacak.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, hemşirelerin mezun olduğu okulun rozetini kullanma, beyaz kep takma zorunlulukları da kaldırıldı.