Resimdeki pramitte dört taraftaki basmakların sayısı en tepedeki kare biçimli yapı ile beraber 365 sayısını veriyor!!
Piramit" dendiğinde, doğal olarak insanın aklına Mısır'ın göremli piramitleri gelir. Ama oradan binlerce kilometre uzakta, zamanında baska uygarlıklar da piramit tutkunuymus! Bugün Meksika'nın sınırları içinde Aztek ve Mayaların bu saheserlerini görmek mümkün. Bu ülkenin kuzeyinden baslayarak güneyde Kostarika'ya kadar inen, adına topluca "Mesoamerika" denen bu üstün uygarlıkların tümünde, göğe tırmanan piramitler en benimsenmis mimari tarzı.
Chichen Itza'nın ünlü piramidi; Dört yanında, her biri 91 basamaktan oluşan, sarp, dar, taş merdivenin bulunduğu 30 metre yüksekliğindeki bu piramide yöre halkı "El Castillo", yani kale diyor. Dört merdivenin basamak sayısının toplamı 364 ediyor, buna en üstteki tapınak platformu da eklendiğinde, yılın gün sayısı olan 365 rakamı çıkıyor. Merdiven basları kutsal kus yılanı "Kukulkan" heykelleriyle süslü. 10'uncu veya 11'inci yüzyılda insa edildiği sanılan bu simetrik mimari saheseri, kilometrelerce uzaktan görülebiliyor.
El Castillo'nun biraz ilerisinde, Bin Sütunlu Tapınak ya da Savasçılar Tapınağı adı verilen muhtesem yapıtlar duruyor. Bin olmasa bile, bugün ayakta kalan sütun sayısı 221'i buluyor. Rasathanesi, stadyumu ve kutsal kuyu "cenote"sini de gördükten sonra, İspanyolların 500 yıl önce bu uygarlık karsısındaki saskınlıklarını bugün biz de aynen yasıyoruz!..
Cinde bile topraktan yapilmis piramitler bulundu.İlk Cin hukumdarinin mezari icine konulmustu.Ama Azteklerdeki piramitler Misirdaki piramitlerle dah cok benzerlik gosterir. 1-8yy. da yapilan Tientuakan da 50'den fazla piramit vardir.Ve de bunlarin en buyugu ile Misir piramitlerinin taban alanlari birbirlerine esittir.Peki Aztekler nerden esinlenip bu piramitleri yaptilar.Her 2 toplumunda piramitleri cennete ulasmak icin yaptiklari tahmin edilen bir dusuncedir.Ama Maya ve Azteklerin piramitlerinin tepelerinde kuleler vardir ve bu kulelerde insan kurban edildigi kanitlanmis bir gercektir.Günümüzden binlerce yil once Misirlilar mi güney amerika topraklarina vardilar yoksa Aztek ve Mayalar mi afrika topraklarina?Misirda bulunan bir cok mumyanin icinden tütün ve coco yapraklari cikti.Bu bitkiler sadece Güney Amerikada yetisiyor.