NASAnın Phoenix uzay aracı, Marsın buzla kaplı Kuzey Kutbuna Mart 2008de ayak basacak. Spirit ve Opportunitynin performanslarından cesaret alan NASA, yeni bir jeolojik araştırma cihazını Marsa gönderiyor. Jeolojik araştırma robotu Phoenixin Spirit ve Opportunity gibi gelişmiş bir robot kolu bulunuyor. Robot kol buzla kaplı sert zemini delerek yüzey altından toprak numuneleri çıkaracak. Gezegenin yörüngesine araştırma yapan Mars Odyssey, 2002 yılında kuzey kutbunda buzulların bulunduğu bir bölge tespit etmişti. Bilim insanları Phoenixin Kızıl Gezegenin jeolojik tarihiyle ilgili önemli ipuçları elde etmesini bekliyor. Uzay aracının birinci hedefi buzun içinde mikropların yaşayıp yaşamadığını bulmak olacak. Phoenix, NASAnın düşük bütçeli uzun dönem sürdürülebilir uzay araştırmaları planının bir parçası. NASA insanlı uzay üsleri kurmadan önce, karşılanabilir bütçelerle desteklenen araştırmalar yaparak, astronotları öncül araştırma yükünden kurtarmak istiyor.
Phoenix gelecek iki yıl zarfında, laboratuvarlarda yaratılan Mars şartlarında denenecek. Gelecek Ağustos ayında fırlatılacak olan Mars Reconnaissance Orbiter adlı uzay aracından gelecek bilgiler ışığında da Phoenixin gezegende ineceği bölge kesin olarak belirlenecek.
YARIM KALAN PROJE
Toplam 386 milyon dolarlık Phoenix, daha önce 2001 yılında Mars Surveyor programının bir parçası olarak uzaya gidecekti, fakat bu program, Mars Polar Landerın 1999 yılında Mars yüzeyine çakılmasının ardından geçici olarak durdurulmuştu. Polar Lander, Marsın Güney Kutbuna ineceği sırada motoru erken kapanmış ve araç dengesini yitirerek yere düşmüştü.
Phoenix o günden beri NASAnın uçak yapım işlerini yürüten Lockheed Martinin deposunda bekletiliyordu. Phoenix, Floridadaki Kennedy Space Centerdan Ağustos 2007de fırlatılacak ve 9 ay içinde Marsa varacak.