Bilim insanları ultra-küçük alüminyum plakalarını 1 saniye içinde saatte 122 bin 410 kilometre hızına ulaştırdı.
ABDnin New Mexico eyaletindeki Sandia National Laboratoryde bulunan ve Z Machine (Z Makinesi) olarak adlandırılan hızlandırıcıda yapılan deneylerde, alüminyum plakalar saniyede 34 kilometre hıza ulaşabiliyor. Dünya, Güneşin etrafından saniyede 30 kilometre hızla dönüyor. Bu hız aynı zamanda en gelişmiş silaha göre mermiyi 50 kat hızlı ateşlemeye denk düşüyor.
Mashinede hızlandırılan büyüklüğü 850 mikron olan alüminyum tabakalar 1010 g hızına çıkabiliyor. 1 g Dünyanın yerçekim gücüne işaret ediyor. İnce manyetik alan sistematiği sayesinde plakalar buharlaşmıyor.
Hızlandırılan plakalar sadece 5 milimetre yol alıyor. Plakalar hızlanırken atmosfer basıncının 15 milyon katına çıkabilen bir şok dalgası yaratabiliyor. Bu basınca maruz kalan katı maddeler sıvıya, sıvılar gaza, gazlar ise plasma haline dönüşebiliyor. Bilim insanları bu hızlandırma deneylerini Güneş Sistemindeki dev gaz gezegenlerinde meydana gelen fakat Dünyada gerçekleşmeyen koşulları araştırmak için kullanıyor. Z Machine aynı zamanda nükleer patlama simülasyonlarında da kullanılıyor.
Z Mashinede meydana gelen füzyonlar gelecek için hidrojen temelli enerji üretiminde kullanılabilecek.