dövme ile ilgili ayetler - dövme ile ilgili ayet - dövme hakkında - dövme yaptırma hakkında
İnsan vücudunun muhtelif yerlerine yüze, kola, ele, göğse, derinin iğne vb. sivri âletlerle şekle uygun olarak delinip, üzerine mürekkep, çivit vs. dökülmek sûretiyle yapılan nişan ve resim hakkında kullanılan bir tabir.
Dövme süs olarak yapılırdı. Câhiliye Arapları arasında yaygın bir âdetti. Bilhassa Arap kadınları dövme hususunda çok ileri gitmişler, vücutlarının birçok kısımlarını nakışlarla doldurmuşlardı. Hattâ bazıları vücutlarına, tapındıkları put şekillerini kazımışlardı.
Eski Trakyalılarda dövme asalet nişanesi, eski Yunanlılarda da ahlâksızlık damgası sayılırdı. Hristiyanlar'da da vücutlarına dövme usulüyle haç resmi kazıtanlar vardı. Kudüs'e hacca giden hristiyanlar, kol ve ellerine dövme yaptırırlardı. Osmanlılar'da yeniçeriler arasında dövme çok yaygındı. (Tecrid-i Sarih Terr., 351, 381).
Eski çağlardan türlü şekillere bürünerek zamanımıza kadar gelen dövme geleneği bugün bile garip şekillerde sürmektedir. Cahiliye devirlerine ait ilkel bir süs halinde kalması yirminci yüzyıl mantığına daha çok yakışacak dövme; Mısırlılar'ın mumyası, Asurlular'ın örgü sakalı gibi, tarih yapraklarında birer hatıra gibi kalmamış, garip bir ilgi ile günümüze kadar gelmiştir. Dövmecilikte Japonlar oldukça ileridirler. Onlar bu işi güzel sanatların bir dalı olarak kabul etmişlerdir.
Dövme, domuz yahut balık ödü, is karası, susam yağı gibi ilaçlarla yapılır. İşlem sırasında kişi büyük bir ızdırap duyar. Büyük boyda dikiş iğneleri yanyana dizilerek bir deste halinde bağlanır. Beğenilen resim ve şekil çizilir, sonra bu iğne destesi o şekil üzerine bastırılarak zımbalanır. Bu cılk yaranın üstüne renk verici madde sürülüp bezle sarılır. Renk maddesi yukarıda saydıklarımızın dışında normal boya veya kara barut olabilir. Genellikle barut ve çin mürekkebi kullanılır. Dövme iğnelerinin acısı bittikten sonra yaranın acısı başlar. İğnelenen yer şişer, iltihap yapar, tıpkı normal bir yara gibi işler ve kabuklanır. Bir de cilt altına yabancı bir cisim gömerek yapılan dövme vardır ki, buna en fazla Eskimolar'da, Çukçiler'de Gurdenlandlılar'da ve İtalya'nın bazı bölgelerinde rastlanır.
Veşm; hem eziyet, hem de Allah'ın yarattığı güzel sûreti değiştirip bozmak olduğu için çirkin bir harekettir. İnsanları bu kötü işe teşvik eden şeytandır. Cenâb-ı Hak bu durumu şöyle özetliyor: "Şeytan dedi ki: Elbette senin kullarından belli birtakımı alıp onları saptıracağım. Onlara kuruntu kurduracağım, develerin kulaklarını yarmalarını emredeceğim, Allah'ın yarattığını değiştirmelerini emredeceğim. " (en-Nisâ, 4/119) Hz. Muhammed (s.a.s.) "Allah'u Teâlâ dövme yapan ve yaptırana kaşlarını incelten ve güzellik için dişlerini törpüleyip Allah'ın yarattığı şekli değiştiren kadınlara lânet etmiştir. " (İbn Hacer el-Heytemî, ez-Zevacir, Mısır 1970, I, 141) demiştir.
Bazı âlimler dövme yaptırmayı büyük günahlardan saymışlardır. Lânet edilen bir hareketin ne derece kötü olduğu ortadadır. Hadis-i şerifte sadece kadınların zikredilmesi, bu hareketin bilhassa kadınlar arasında yaygın olmasından dolayıdır. Kadınlar için yasak olunca erkekler için de yasak olacağı tabiidir. Yasağın bu derece şiddetli olması özellikle Allah'ın yarattığı tabii güzelliği beğenmeyip bozmaya kalkışmaktan dolayıdır. İslâmiyet insan tabiatına en uygun din olduğu için insanların her hal ve hareketlerinden daima tabii olmalarını, sun'i ve sahte hareket ve fiillerden sakınmalarını istemektedir. İnsanın şekli fıtrîdir. Allah'ın bahşettiği bu tabiî şekil ve güzelliğin üstünde bir güzellik var mıdır? Şayet daha güzel bir şekil olsaydı meselâ Allah dudaklarımızı, kırmızı yaratırdı (Tecrid-i Sarih Trc. V, 351-352).
Dövme günümüzde birçok ülkelerde bilhassa Afrika'da yaygın haldedir. İnsanın tabii halini bozup zaman zaman çok gülünç ve iğrenç hallere girmesi günümüzde çokça görülmektedir. Ruh ve ahlâk güzelliğinin değerini kavrayamayanlar, kendilerini iman, ilim ve edeple süsleyecekleri yerde, çürüyüp toprak olacak fâni vücutlarını süslemekle meşguldürler.
Vermis oldugun bilgiler icin cok tesekkurler arkadasim fakat simdi kafama takilan birsey var
"Allah'u Teâlâ dövme yapan ve yaptırana kaşlarını incelten ve güzellik için dişlerini törpüleyip Allah'ın yarattığı şekli değiştiren kadınlara lânet etmiştir. "
Buna gore disleri yaptiran kadin lanetlimi oluyor ??
MEVCUT SAĞLIKLI DİŞLERİNİ YERİNDEN SÖKTÜREN KADINLAR İÇİN SÖYLENMİŞ BİR SÖZ VAR...ÇÜRÜK BİR DİŞ İÇİN YAPILAN HİÇBİR ŞEY DİNEN MARUZ GÖRÜLMEZ..DOLGU YAPTIRMAK ÖRNEK VERİLEBİLİR. AMA ŞEKLİ BOZUK OLAN DİŞLERE MÜDAHALE EDİP SAĞINI SOLUNU TÖRPÜLETEN, OYANLAR İÇİN SÖYLENEN DOĞRUDUR...
BUNU DİĞER ORGANLAR İÇİN DE DÜŞÜNEBİLİRSİN..SADECE DİŞLERE BAĞLI KALMAMAK LAZIM
NE DEMEK PAYLAŞMAK GÜZELDİR..HELE DE KONU İSLAM OLUNCA BİLDİĞİNİ SAKLAMAK YANLIŞ OLUR..KAYNAKLAR HARİCİNDE BİLGİMİZİN YETTİĞİ ÖLÇÜDE YARDIMCI OLMAYA GAYRET EDERİM.
ben kendim yaptırmayacam öylede bi niyetim olmaz arkadaşlarım bana sordu kararsız kaldım ben de bunu nasıl öğrenirim dedim ve main-board imdada yetiştiv ve siz arkadaşlarımında fikrini alayım dedim.
Vücudumuz bize Allahın eşsiz bir emânetidir. Bu emâneti, Sâni-i Zülcelâle, aldığımız gibi kusursuz ve noksansız teslim etmek, her şey bir yana, bizim fıtrat ve vicdan borcumuzdur. Üzerinde, fıtrat dışı ve keyfî olarak kalıcı tasarrufta bulunmaya yetkimiz olmadığı gibi, esâsen buna izin de yoktur. Bu kabilden olarak, meselâ vücuda dövme yaptırmak câiz değildir. Peygamber Efendimiz (asm) tarafından yasaklanmıştır.1
Dövme, vücut üzerinde ihtiyaç dışı, kalıcı izler bırakan, vücudu tahrif ve tahrip eden bir tasarruftur. İnsanın asâletine ve saygınlığına da uygun değildir.
Dövme İslâm toplumunun bir geleneği ve örfü değil; yabancı kültürlerin bir örfüdür. Yabancı kültürlerin insan fıtratına uygun olmayan uygulamalarını taklit etmek ise, her zaman, arkasından başka olumsuz tavırlara ve gelişmelere de kapı açma riski taşımaktadır.
Âlimler dövme yapılan yerde kan hapsedildiğinden, dövme yerinin necis olduğunu söylemişlerdir.
Dövme ile ilgili şu hususu bilmekte de yarar vardır: Dövme derinin dışına değil, içine yapılan bir muamele olduğundan, abdeste, gusle ve ibâdete mâni teşkil etmez. Çünkü abdestte ve gusülde farz olan, derinin dışını yıkamaktır.
Dövme ile ilgili şu hususu bilmekte de yarar vardır: Dövme derinin dışına değil, içine yapılan bir muamele olduğundan, abdeste, gusle ve ibâdete mâni teşkil etmez. Çünkü abdestte ve gusülde farz olan, derinin dışını yıkamaktır.
bu çok önemli bir bilgi...
çok teşekkürler SU-PERİSİ.
Anket niye yapılacak ben onu anlamadım? Haramsa haramdır!
İşte Riyazus Salihin den ilgili hadis:
:elmas:1648. İbni Ömer radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem saçlarına saç ekleten ve ekleyen, döğme yapan ve yaptıran kadınlara lânet etmiştir.
dövme yaptırmak bir müslümana yakışırmı? o zaman neden islamı hakkı ile yaşan insanlar dövme yaptırmıyorda islamı hakkı ile yaşamayanlar dövme yaptırıyor? benim gördüğüm dövme yaptıran hiç bir kimse namaz kılmıyor. hiçbirisi
Arkadaslar.lutfen.biraz mantikli olalim.su perisi arkadasimiz disinda kimse bilgi ile aciklamamis.kuranda veya sunnetlerde yeralmayan seylere direk ewet bu haram veya bu haram deil demiyelim.once bilimsel aciklayalim.sonra kisi kendisi zaten kararini verecektir.
bu kanuda bir cok rivayet var.ama dovme konusunda sunu diyebilirim ek olarak:
eskiden dovme simdiki gibi deildi.eskiden iz birakilarak vede kimyasal ilkel renk maddeleri kullanilarak yapilirdi.simdi sozde daha modernlesti.Ama ana ilke hep ayni.vucuda kimyasal madde asiliyorsun.
eger bunu millete gosteris amacli yapiyorsan,bu dinimizde yasak.eger sagligin icin yaptiriyorsan,bence sagliga pek bir getirisi yok,eger kendi ruh sagligin icin yaptiriyorsan ,o zaman sana bunu yerine cok daha faydali seyler onerebilirim.
SELAMETLE......