Yıldız Çiçeği Dahlia

Son güncelleme: 17.03.2011 16:21
  • Yıldız Çiçeği Dahlia - Yıldız Çiçeği Dahlia Hakkında

    Yıldız Çiçeği Dahlia, yüzlerce çeşidiyle çiçek dünyasının en geniş ailelerinden birine sahiptir.Nisan ayında çiçeklenenleri de vardır. Kasım ayının sonuna kadar yeşil kalabilirler. Hala bahçenizde çiçekli kalanları varsa vazoya almayı tavsiye edebiliriz.

    Seneye de bahçenizde görünsün istiyorsanız bu bahar yumrularını toprağa dikebilirsiniz. Yıldız Çiçeği Dahlia, güneşi çok sever, toprağının geçirgen olmasına dikkat edin. Nemli kalacak şekilde sulayın. Seneye masanızı süsleyecektir.


    noimage
#06.09.2009 18:06 0 0 0
  • Dahlıa - Dahlıa Bitkisi - Dahlıa Bitkisi Hakkında


    DAHLIA
    (Dahliya, Yıldızçiçeği)

    Çok yıllık, yumru köklü bu bitkinin 20 cinsi vardır. Fakat, kültüre alınanların hemen hepsi bahçe orijinli olanlardır. Bunların tümünün genel karakteristiği, yumrulu kök sistemi, yeşil yapraklar, büyük ve gösterişli çiçekle beyazdan krem, sarı, pembe, kırmızı, mor ve bronza kadar değişik renklerdir. Çiçeklenme mevsimi yaz sonu ve sonbahardır. Çiçeklenme süresini uzatmak için, ölü çiçekler düzenli olarak ayıklanmalıdır. Açık ve güneşli ortamları sever. Birkaç hafta boyunca humusla iyice gübrelenmiş ağır topraklarda iyi yetişir. Sadece kurak havalarda sulanmalıdır. Kök soğanlarının ayrılması veya ilkbaharda yumuşak genç sürgünler. köklendirilmesiyle üretilir. Bazı türleri ise tohumla çoğalt
#13.12.2009 02:11 0 0 0
  • Yıldız Çiçeği - Yıldız Çiçeği Nedir - Compositae Yetiştiriciliği


    Yıldız Çiçeği (Dalya) Yetiştiriciliği





    * Bilimsel Sınıflandırma
    o Âlem: Plantae
    + Bölüm: Magnoliophyta
    # Sınıf: Magnoliopsida
    * Takım: Asterales
    o Familya: Compositae
    + Cins: Dahlia sp.

    Genel Özellikleri
    İsveçli botanikçi Andreas Dahl'dan adını almıştır. Yumrulu, çok yıllık bir bitkidir. Çiçek tablaları düz, kenar çiçekleri dilsi formlu, iç kısımdakiler borumsu formdadır. Çiçek renkleri çok değişiktir. Yaprakları karşılıklı dizilmiş, tek veya üç parçalı, kenarları dişlidir. Yıldızlar gerek çiçek formları ve gerekse renkleri bakımından çok değişken bitkilerdir. Güzel katmerli bir çeşidin kısa süre sonra yarı katmerli şekle dönüşmesi ve renginin de değişimi mümkündür. İki renklilerde rengin birisi kaybolabilir. Aynı bitkinin ayrı dalları farklı renkli çiçekler oluşturabilir.
    noimage
    Üretimi
    En kolay üretim köklenmiş ve sürmüş yumru grubunun ayrılmasıyla olur. Yaprak gözü veya tomurcuğu bulunmayan yumru gelişemez, çürür. Ayrıca çelik, aşı, tohum, yumru ve ayırma ile de üretmek mümkündür.

    Yeşil çelikle üretim: Çelik materyali kazanmak amacıyla yumrular, ocak ayında 5 -8
    cm kalınlığında kum+torf karışımına yumrunun boyun kısmı harcın dışında kalacak şekilde
    dikilir. Ölçülü sulama yapılır. Sisleme altında 18 - 20 0 C sıcaklıkta 2- 3 hafta içerisinde yumrular sürerek çelikler alınır. Bu genç sürgünler 5 - 8 cm olunca sürme noktasından ana bitkiden ayrılır. Bir yumrudan 15 - 50 adet çelik alınabilir. Alınan çelikler yumrunun
    dikildiği aynı harç içerisine dikilir. Çelikler 20 - 25 0 C'de 10 - 14 gün içerisinde köklenir. Fidelerde üç çift yaprak oluştuktan sonra uç alma yapılarak bitkinin dallanması sağlanır.



    Aşı ile üretim: Şubat ayında seradaki bitkilerde yapılır.

    Tohumla üretim: Şubat - mart aylarında atılır. Ekilen tohumların üzeri ince bir
    harçla kapatılır. Tohumlar 24-26 0C'de 1-2 haftada çimlenir. Tohum ekiminden
    çiçeklenmeye kadar 12 - 14 hafta geçmesi gerekir.

    Yumru ile üretim: Çelik almak için dikilen yumruların sürgünleri uzadıkça haziran ayından itibaren 30 - 50 cm yukarıdan budanır. Çiçek açmalarına izin verilmez. Yıldız bitkisinin toprak üstü kısımları uzun gün reaksiyonu verirken, toprak altı kısmı kısa gün reaksiyonu vermektedir. Bu nedenle bitki sonbahardan itibaren yumrularını oluşturmaya başlar. Yumru üretimi açık alanda yapılabilir. Artık bunlar yeni senenin çiçeğini verecek olan materyallerdir. Yumrular, ayrılarak saksılara dikilir.

    Ayırma ile üretim: Az kullanılan bir yöntemdir. Şubat - mart aylarında gelişmiş anaç
    bitkiler topraktan çıkartılır. Büyüklüklerine göre keskin bir bıçakla kesilerek küçük parçalara ayrılır. Bunlar saksıya dikilerek yeni çiçekler elde edilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, her yumrunun üstte bir kök boynunun bulunmasıdır. Aksi halde göz bulunmadığı için yumrunun sürmesi söz konusu değildir.

    Ekolojik İstekleri
    Kültür çeşitlerini kolayca yetiştirmek mümkündür. Yıldız bitkisi ilk çimlenme sırasında 18 - 26 0C sıcaklıkta çimlenir. Ancak daha sonra sıcaklık düşürülmelidir. 120C yıldız bitkisinin gelişmesi için normaldir. Bol sayıda ve erken çiçek açması için güneşli - havadar ortamlara gereksinim duyar. Humuslu ve hafif tınlı topraklardan çok fazla hoşlanır. Fazla asitli topraklardan hoşlanmaz. Yumruların kışın dondan korunması gerekir. Bu ortamın kuru ve havadar olmasına dikkat edilmelidir. Yıldız bitkisi fotoperiyodik reaksiyon gösterir. Toprak üstü kısımları uzun gün koşullarında, toprak altı kısımları ise kısa gün koşullarında iyi gelişir. Toprak üstü kısımlarının iyi gelişebilmeleri için günlük en az 12 saatlik ışığa gereksinim vardır. Aksi halde gelişim yavaşlar. Çiçek taslağı oluşumu için de uzun gün gereklidir. Kısa gün koşullarında özellikle katlı çeşitlerde kalite düşüklüğü görülür. Çok dallanma ve çok sayıda çiçek ancak uzun gün koşullarında elde edilir. Yumruların gelişmesi söz konusu olduğunda kısa gün koşullarının sağlanması gerekmektedir. Bunu sağlamak için 20 - 30 gün süre ile bitkilere günlük 8 - 11 saat ışık vermeli, diğer zamanda bitkiler karanlıkta bırakılmalıdır.



    Peyzajda Kullanımı
    Yıldızların, çiçek bordürlerinde tek veya birkaç sıra üzerinde dikilmeleri daha etkili olmaktadır. Aralarına yıldızla uyuşabilen ve yıldız çiçekli iken çiçeklenmeyen mevsimlik bitkiler dikilerek yeşil bir yüzey oluşturulabilir. Balkon bitkisi ve hatta kesme çiçek olarak da kullanılmaktadır.
#27.07.2010 03:47 0 0 0
  • Güzel olmuş ellerine sağlık.İnşallah projeden 100: alırım.
#17.03.2011 16:21 0 0 0