Çocuklarda İlaç Zehirlenmeleri

Son güncelleme: 05.10.2009 13:24
  • Çocuklarda İlaç Zehirlenmeleri - İlaç Zehirlenmeleri


    Aspirin: Sık karşılaşılan ve ciddi bir zehirlenmedir. Bir günde alınabilecek en fazla miktar kilo başına 0,05 gr olduğundan, 10 kg ağırlığında (1 yaşında) bir çocuk için, günlük en fazla miktar 0,5 gr, yani bir komprimedir. Aspirin zehirlenmesinde, midenin hemen yıkanması gerekir. Teşhisi kolaylaştırmak için, idrar renkli ayıraçlarla denetlenir. Kilo başına 0,15 gramdan fazla aspirin alınmışsa sinir, karaciğer ve böbrek bozuklukları görülür (çırpınma, koma, sayıklama, kalp ve solunum bozuklukları, yüksek ateş, kanamalar) ve acilen yoğun bir yeniden canlandırma uygulamak gerekir.

    Barbitürik asit türevleri (uyku ilaçları): Süt çocuğu için normal miktar, günde kilo basma 0,01 gramdır; saralı küçük çocuklarda günde 0,10 gramlık sınır aşılmamalıdır. Yüksek dozlarda alındıklarında koma ve solunum bozuklukları görülür. Çocuğu kusturmaya çalışmamak gerekir. Hastanede, bol serum verilerek, zehirin böbrekler yoluyla atılması sağlanır.

    Fenotiyazinler: Huzursuz çocuklara yatıştırıcı ve rahatlatıcı olarak verilen bu ilaçları kullanmak zor olduğundan, verilen dozları aşmamaya büyük özen göstermek gerekir (yüksek doz, ciddi komaya ve özerk sinir sistemi bozukluklarına yolaçar). Bu evreye gelinmeden mide yıkanmalıdır.

    Afyonlu ilaçlar ve kodein: Dört yaşından küçük çocuklara, büyüklerin kullandığı ağrı kesici ilaçlar ve öksürük şurupları verilmez. Bu ilaçlar, çocukta önce bünyeyi uyarır, sonra tekrarlanan kusmalara, en sonunda da solunum bozukluklarıyla birlikte komaya sebep olur. Nalorfin iğneleri çok etkili bir panzehir olmakla birlikte, geç kalmadan mideyi yıkamak en iyi yöntemdir.

    Teofilin: Çocuk için günde alınabilecek en fazla miktar, kilo basma yedi miligramdır. Bu miktarın aşılması, kusmayla birlikte taşkınlık, daha sonra da sayıklama ve çırpınmalarla sonuçlanır. Çocuklar için hazırlanan fitillerin yüksek dozlu olduğu (100 mgr) ve duyarlığın çocuktan çocuğa büyük değişiklikler gösterdiği unutulmamalıdır.

    Öteki ilaçlar: Çocuklarda en sık görülen zehirlenme sebeplerini tamamlamak için, yukarda sayılan ilaçlara kalp yetmezliği ilaçlarını (dijital türevleri), aspirin dışındaki ateş düşürücüleri ve ruhsal bozukluklarda kullanılan ilaçları eklemek gerekir.
#05.10.2009 13:24 0 0 0