Yiyeceklerdeki Vitaminleri Korumak - Vitaminleri Korumak
• Meyve ve sebzeleri az miktarda satın alın, taze olmalarına dikkat edin. Buzdolabında çok uzun süre bekletmeden tüketin.
• Kızartmalardan uzak durun, kızartma vitaminlerin tamamen yok olmasına sebep olur. Vitamin içeriğinden daha fazla yararlanmak için sebze ve meyveleri çiğ yiyin ya da buharda pişirin.
• Salatalarınızı ne zaman yiyecekseniz o zaman yapın. Meyve ve sebzeler kesilip bekletildiğinde
vitaminlerini kaybeder.
• Sebzeleri haşlarken vitaminlerin önemli bir bölümü suya karışır. Bu suyu dökmeyin, çorba ya da yemeklerinizde kullanın. Sebzelerinizi mümkün olduğunca az suda haşlayın.
• Meyve ve sebzeler için keskin sebze ve meyvelerin ezerek A ve C vitaminlerinin eksilmesine sebep olur.
• Patatesleri kabuğuyla fırında pişirin ya da haşlayın.
• Vitamin kaybını önlemek için sebzeleri suda bekletmeden önce yıkayıp sonra doğrayın. Taze meyveleri kestikten sonra bekletmeden tüketin.
• Ispanak, semizotu gibi sebzelerin önce kök kısmını pişirin daha sonra yapraklarını ekleyin.
• Taze sebzelerle yemek hazırlarken domates ve salçayı pişmeye yakın ekleyin. Çünkü asit içeren salça ve domates yemeğin pişme süresini uzatır.
• A ve C vitaminleri ve renk kaybını önlemek için salataya sirke, limon soslarını servisten hemen önce ekleyin.
• C vitamini değerinin kaybolmaması için sıkılmış meyve sularını buzdolabında bekletmeyin, hemen tüketin.
• Sebze ve meyveleri küçük parçalar halinde doğranıayın.
• Yemekleri bir defadan fazla ısıtmamaya özen gösterin
• Kabuklarıyla yenilebilen meyveleri kabuklarıyla tüketin.