Yiyeceklerdeki Vitaminleri Korumak

Son güncelleme: 06.10.2009 18:30
  • Yiyeceklerdeki Vitaminleri Korumak - Vitaminleri Korumak


    noimage

    • Meyve ve sebzeleri az miktarda satın alın, taze olmalarına dikkat edin. Buzdolabında çok uzun süre bekletmeden tüketin.
    • Kızartmalardan uzak durun, kızartma vitaminlerin tamamen yok olmasına sebep olur. Vitamin içeriğinden daha fazla yararlanmak için sebze ve meyveleri çiğ yiyin ya da buharda pişirin.
    • Salatalarınızı ne zaman yiyecekseniz o zaman yapın. Meyve ve sebzeler kesilip bekletildiğinde
    vitaminlerini kaybeder.
    • Sebzeleri haşlarken vitaminlerin önemli bir bölümü suya karışır. Bu suyu dökmeyin, çorba ya da yemeklerinizde kullanın. Sebzelerinizi mümkün olduğunca az suda haşlayın.
    • Meyve ve sebzeler için keskin sebze ve meyvelerin ezerek A ve C vitaminlerinin eksilmesine sebep olur.

    • Patatesleri kabuğuyla fırında pişirin ya da haşlayın.
    • Vitamin kaybını önlemek için sebzeleri suda bekletmeden önce yıkayıp sonra doğrayın. Taze meyveleri kestikten sonra bekletmeden tüketin.
    • Ispanak, semizotu gibi sebzelerin önce kök kısmını pişirin daha sonra yapraklarını ekleyin.
    • Taze sebzelerle yemek hazırlarken domates ve salçayı pişmeye yakın ekleyin. Çünkü asit içeren salça ve domates yemeğin pişme süresini uzatır.
    • A ve C vitaminleri ve renk kaybını önlemek için salataya sirke, limon soslarını servisten hemen önce ekleyin.
    • C vitamini değerinin kaybolmaması için sıkılmış meyve sularını buzdolabında bekletmeyin, hemen tüketin.
    • Sebze ve meyveleri küçük parçalar halinde doğranıayın.
    • Yemekleri bir defadan fazla ısıtmamaya özen gösterin
    • Kabuklarıyla yenilebilen meyveleri kabuklarıyla tüketin.
#06.10.2009 18:30 0 0 0