Çocuklarda Boy Kısalığı ve Nedenleri

Son güncelleme: 06.10.2009 19:38
  • Çocuklarda Boy Kısalığı - Çocuklarda Boy Kısalığı ve Nedenleri - Boy Kısalığı Neden Kaynaklanır

    Ergenlikte Normal Boy Artışı Hangi Faktörlere Bağlıdır?

    Bu konu ergenlik öncesi ile de direkt ilgili bir konudur. Ergenlik döneminde normal boy artışının sürmesi için ergenlik öncesi dönemde de boy artışının normal olarak gelişmesi gerekir. Eğer ergenlik önecinde anne karnında anormal durumlar, anne ya da babanın kısa olması, beslenme bozukluğu gibi faktörler de normal boy uzamasını olumsuz etkileyen faktörlerdir.
    Eğer anne karnında bebek iyi beslenememişse çocukluk ve ergenlik döneminde normal bir uzama olmayabilir.

    Elbette sadece doğum öncesi beslenme boy uzamasında tek faktör değildir, en önemli faktörlerden biri de genetik yani kalıtımsal faktörlerdir. Anne ve babanın boyu kısa ise büyük bir ihtimalle çocuğun da boyu kısa olacaktır.

    Boy uzamasında doğum öncesinde beslenme ne kadar önemliyse doğum sonrasındaki beslenme de bir o kadar önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan proteinler, vitaminler, meyve ve sebzeler düzenli olarak alınmalıdır.

    Çocuklukluk döneminde ciddi hastalıklar geçirilmişse bu da boy uzamasını olumsuz yönde etkileyecektir elbette. Sözgelimi, kalp, akciğer, böbrek gibi organların hastalıkları boy uzamasına engel olabilir.

    Vitamiler Boy Uzatır mı?

    Bu konu maalesef çok suistimal ediliyor. Hemen hemen her hastam da bu soruyu mutlaka soruyor. Piyasada Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nrn izniyle boy uzattığı iddiasıyla satılan bitkisel karışımlı ilaçlar var. Bunlar hiçbir bilimsel temele dayanmıyor. Dengeli beslenen bir çocuk bu ürünlerin içindeki vitamin ve minerallere ihtiyaç duymaz. Bu nedenle normal beslenen ve beslenmeyi bozacak herhangi bir hastalığı olmayan çocuklarda doktor tavsiyesi dışında ek gıda takviyesine, vitamine ihtiyaç yoktur.

    Bir de Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ve ayak tabanlığı şeklinde kullanılan bazı ürünlerin boy uzattığı iddia ediliyor. Hatta 20 yaşından sonra bile uzama sağladığı konusunda özellikle internet ortamında birçok site reklam yapıyor. Bu ürünlerin de yeterli ve güvenilir bilimsel dayanakları yok. Normal bir insanda boy uzaması genetik ve hormonal yapının yanı sıra, beslenme ve spor gibi birçok çevresel faktörün etkisi altındadır. Tüm bu faktörler normal olduğunda ancak kişi genetik olarak belirlenmiş boyuna ulaşabilir. Kişinin boyunun normal olup olmadığı aynı yaş ve cinsteki normal kişilerle karşılaştırılarak saptanır. Normal boyda bir kişinin boyunun uzatılmasına gerek yok. Ayrıca besin katkı maddeleri ve ilaçlarla daha fazla uzaması mümkün değil.

    Büyüme kemikleri, eklem yerlerinde bulunan büyüme kıkırdakları yardımıyla gerçekleşir. Erkeklerde en geç 18 yaş civarı, kızlarda ise düzenli adet gördükten birkaç yıl sonra bu kıkırdaklar kemikleşir, büyüme durur ve kişi erişkin boyuna ulaşmış sayılır. Bundan sonra kişinin boyu kısa olsa bile daha fazla uzaması bu tür besin katkı maddeleri veya herhangi ilaç tedavisiyle mümkün değil. Bu nedenle boy kısalığından şüphelenilen çocukların mümkün olan en erken yaşta ve tercihen ergenlikten önce değerlendirilmesi gerekir.
#06.10.2009 19:38 0 0 0