Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Türkiye'nin nano devrimi kaçırmaması için kolları sıvadı. İki ay önce devreye giren milyon dolarlık nano-teknoloji laboratuvarı, bu alanda uzmanlaşmak isteyenler için bir cazibe merkezine dönüştü.
Türkiye'de kim bilir kaç kuşak Sanayi Devrimi'ni nasıl kaçırdığımız hayıflanmasıyla büyüdü. Sırf bu yüzden bile son birkaç yılın ürünü olan ve teknolojinin çehresini tamamen değiştireceği iddia edilen nano-teknoloji, biz Türklerin ilgisini hak ediyor. "Bari bunu kaçırmayalım" diyenler haksız değil. Bilgisayarların hızını ve gücünü binlerle çarpacak ve cüce robotları iç organlarımıza kadar sokacak olan nano trenine binmek de bedavadan olmuyor. Teknolojiye olduğu kadar insana da yatırım yapmak şart. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE), Türkiyede bu yatırımı yapan kuruluşların başında geliyor. Hedef, 10 yıl içinde hem ülkenin nano-teknoloji elemanı ihtiyacını karşılamak hem de özel sektörden Türk Silahlı Kuvvetlerine gelen talepler doğrultusunda proje desteği vermek. Enstitü yetkilileri, vakti geldiğinde, Bilgisayar üretiyoruz ama chipi Uzakdoğudan getiriyoruz durumları, nano-teknoloji ürünleri için de geçerli olmasın diye şimdiden çalışıyorlar.
GYTE üç yıl önce Devlet Planlama Teşkilatından sağladığı beş trilyon liralık destekle bu işe başlamış ancak proje, iki ay önce devreye giren nano-teknoloji laboratuvarıyla ivme kazandı. 700 milyon Euroya mal olan laboratuvarın sunduğu olanaklar sayesinde, çalışmalarını ABDde devam ettiren genç Türk bilim adamları Gebzeye gelmeyi kabul etti. Doç. Dr. Ali Ata yönetiminde GYTEde hem nano deneyler yapıyorlar hem de kendilerinden daha gençlerin yetişmesine katkıda bulunuyorlar. Bu arada bir nano eleman yetiştirmek de epey pahalıya patlıyor. En az 500 bin dolar!
Nano, milimetrenin milyonda biri büyüklüğü, o da iki-üç, bilemediniz beş atomun bir araya gelmesini ifade ediyor. Bu büyüklüklerde çalıştığınız zaman oyunun kuralları da değişiyor. Bildiğimiz klasik fizik kurallarının ötesine geçiliyor. Yapılan iş ve kullanılan cihazlar fazlasıyla hassas olduğu için, bu teknolojiyle çalışan bir elemanın sıradan bir mühendisten çok daha yetkin olması gerekiyor.
Yapılan araştırmalar 2020de dünyada nano eleman ihtiyacının 2 milyon kişi olacağını gösteriyor. Türkiyenin ihtiyacı nedir diye sorduğumuzda, Teknoloji için ne kadar elemana ihtiyacımız varsa, o kadar yanıtını alıyoruz, çünkü teknoloji dediğimiz olgu da hızla nano boyutlara doğru gidiyor.
10 yıl içinde nano-teknoloji ekonomisinin 1 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu alanda en büyük yatırımı tabii ki ABD yaptı. Eski Başkan Clinton zamanında kurulan Nanobilimi Çalışma Grubunun önderliğinde yürütülen çalışmalara ayrılan bütçe 1 milyar doları geçti. İkinci sırada 650 milyon dolarla Japonya var.
1994te Türkiyenin teknoloji elemanı ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan GYTEnin Rektörü Prof. Dr. Alinur Büyük Aksoy şöyle diyor: Bu, bir anlamda malzemeye atom boyutunda hâkim olma yarışı. Biz, Türkiye bu yarışın dışında kalmasın diye uğraşıyoruz. İnsan kaynağı itibarıyla itici gücü, çekirdeği burada oluşturmak itiyoruz. Üç senedir uluslararası bir konferans düzenliyoruz. ABDden çok önemli profesörler katılıyor. Nano laboratuvarımız uzay üssü gibi. Burada rahatlıkla 2-3 atom boyutunda işlem yapabiliyoruz. Bu yatırımlardan özel sektör kuruluşlarını da yararlandıracağız. Özelikle de civar kuruluşlardan talep bekliyoruz diyor.
GYTE özellikle bilgisayar teknolojisi alanında IBM ve Hitachi ile işbirliği yapıyor ki, bu kuruluşlar dünyada da nano-teknolojiye en fazla yatırım yapan şirketler arasında. Enstitünün Almanya ve Rusyadaki üniversitelerle de ortak çalışmaları var.
Allahin izniyle bu isden anlimizin aki ile cikariz