İnternet analistleri tarafından ''akıllı casus'' olarak nitelendirilen yazılımlar, açılır pencere ile bilgisayara kendini kopyaladıktan sonra, kullanıcıların para işlemleri yapılan bir banka sitesi gibi daha önceden belirlenmiş 50 siteye girdiği an şifreleri çalıyor.
Müşterilerine internet bankacılığı hizmeti sağlayan birçok finans kuruluşu, banka şifrelerini çalan bu casus yazılımlardan müşterilerini korumak amacıyla, mouse kullanımını şart koşan arayüzler (interface) ile kullanıcılarına hizmet veriyor. Bu korunma yöntemine göre internet işlemleri şöyle gerçekleşiyor. İnternet bankacılığı yapmak isteyen kişiler, kullanıcı adını klavye ile yazdıktan sonra genelde sayılardan oluşan şifreler için arayüzde çıkan ve sadece mouse ile ''tık''lanarak çalışan bir sistem kullanıyor. Kullanıcı ''gönder'' tuşuna bastığı zaman, tarayıcı (browser), 128 bit şifreleme/kripto yaparak bankadaki ana sunucuya (server) bağlanıyor ve işlemi gerçekleştiriyor.
Açılır pencereler ile yayılmaya başlayan casus yazılımlar ise kullanıcı ''gönder'' tuşuna basmadan yani tarayıcı kriptoya başlamadan önce şifrelerin yer aldığı bir 'günlük' (log) oluşturuyor. İnternete bir sonraki bağlanmada da bu günlüğü, virüsü gönderen kişi ya da kişilere ulaştırıyor. Bir ticaret sitesindeki bilgisayara, İnternet Explorer'ın yardım sunucusuna bağlandıktan sonra sızmaya çalışan casus yazılım, internet güvenlik ayarlarının yüksek olması sebebiyle başarısız olarak ilk defa farkedildi. Microsoft firması ise kullanıcılardan, söz konusu casus yazılımı engelleyecek yama (patch) çıkarılana kadar güvenlik ayarlarını en yüksek seviyede tutmasını istedi.
evey ayrıca etrafta birçok iyi veya kötü trojan dolaşıyor.İnternet bankacılığının yapıldığı pc'de güvenlik yazılımlarının spyware yazılımlarının olması gerekli ve bu pc'lerle nette güvenilir olamyan sitelere girilmemeli ve yama&crack gibi dosyalar indirilmemeli ve ip kontrolü olan bir antivirus yazılım kurulmalıdır...