Hz. Peygamberin en sevdiği yemeğin hangisi olduğunu biliyor muydunuz? İşte et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılan yemeğin adı ve tarifi.
Hürriyet'in yemek uzmanı Arman Kırım'ın kaleminden Hz. Peygamberin en sevdiği yemek ve tarifi..
Ramazan ayında sizlere bildik yemeklerden söz etmek yerine, hakkında bilgi sahibi olmadığımız ama pek çoğunuzun ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir yemeği anlatmak istiyorum: Tarid.
Bu yemek Hz. Muhammedin en sevdiği yemek olarak biliniyor. Merak edip özgün tarifini araştırdım, muhtemelen de buna en yakın olanı bulup evde pişirdim. İlgilenirseniz buyurun ayrıntılarını anlatayım.
Hz. Muhammedin hangi yemekleri sevdiği konusu ile aslında bir tesadüf eseri karşılaştım. Mekkeye ilk gidişimden önce bu şehir ve özellikle de İslam mutfağı ile ilgili biraz tarih bilgisi edinmek istemiştim. Bu amaçla ilk başvurduğum kaynak, Ortadoğu kültürüyle ilgili çalışmalarıyla tanınan Claudia Roden olmuştu. Erken Arap Mutfağı ve Elyazması Yemek Kitapları isimli çalışmasında Roden, İslam öncesi yemek alışkanlıklarını şöyle anlatıyordu:
İslam öncesi dönemde Arap yemekleri ağırlıklı olarak tarımsal ve kırsal (pastoral) kaynaklı oluyordu. Yemek hazırlığı da oldukça ilkeldi. Bedevi diyeti genelde ekmek ve hurma; kuzu, keçi ve bir miktar da deve eti ile bu hayvanların sütleri ve bir de çölde bulunan az sayıdaki av hayvanı ile birkaç çeşit böğürtlen türü meyveden oluşuyordu... Adına harira dedikleri ve arpa ezmesinden oluşan bir un çorbası yapılıyor, çorbanın unu süt içinde pişiriliyordu. Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu.