Biri bizi gözetliyor. Türkiye sadece dinlenmiyor; aynı zamanda il il, ilçe ilçe, köy köy fişleniyor. Üçüncü ihbar mektubunda yer alan Çorum İl Jandarma Komutanlığı raporları, Türkiye'nin etnik köken, dini inanç ve siyasal düşüncelerine göre fişlendiğinin kanıtları.
....... sitesinde yer alan habere göre, İl Jandarma Komutanlıkları İstihbarat Değerlendirme Yönergesi kapsamında her gün toplantılar düzenleyip halkı etnik köken, dini inanç ve siyasal düşüncelerine göre fişliyor. Üçüncü ihbar mektubunda yer alan Çorum İl Jandarma Komutanlığı raporları, fişleme ve andıçların Ergenekoncularla ya da Dursun Çiçeklerle sınırlı kalmadığını gösteriyor.
Fişlemede sınır yok
Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek imzalı 'İlticayla Mücadele Eylem Planı' ile ilgili Genelkurmay Karargahı'nda yapılan soruşturma kapsamında bilgisayarları inceleyen bir subay tarafından yazılan ihbar mektubu ile birlikte gönderilen 590 dosya dolusu belge arasında Çorum klasörü ayırt edici.
'CORUM' isimli klasörde yok yok; Bölgede faaliyet yürüten tüm partiler ve üyeleri... 2004 Çorum İli Asayiş Durumu raporu... Sendika, dernek, vakıf, yurt, okul istihbarat raporları... Radyo, TV bilgileri... Köylerin demografik yapı haritaları... 'CORUM' isimli klasörde çorum ile ilgili her şey mevcut. Çorum ilinde hatırı sayılır kişiler ve cemevlerinin durumu bile.
İl Jandarma Komutanlığı'nda Çorum'da faaliyet yürüten tüm siyasi partilerin üye ve yöneticileri tek tek kayıt altına alınmış. Gazeteler, radyolar yayın politikalarına; üniversite öğrencileri fakülte ve siyasi görüşlerine göre tasnif edilmiş. İllegal örgüt üyesi olduğu düşünülen insanlar ise kardeşleri ve yakın akrabalarına kadar ayrıntılı bir şekilde fişlenmiş. Fişlemelerde devlet dairesi ile özel sektörde çalışan akrabalar bile not edilmiş.
Hergün saat 09.00'da
Bunun için hummalı bir faaliyet yürütülüyor. Çorum İl Jandarma Komutanı J.Kd.Albay İrfan Şahin tarafında 3 Eylül 2004 tarihli istihbarat raporunun sonunda karargaha geçilen şu bilgide olduğu gibi:
"JGY:37-2 İstihbarat Değerlendirme Yönergesi kapsamında her gün saat: 09.00'da İstihbarat Şube Müdürünün emir komutasında, Kısım Amirleri, Özel Alan İstihbarat Tim Komutanları ve görevli diğer personelin katılımıyla İstihbarat Değerlendirme Merkezinde toplantı düzenlenmektedir. Bu toplantılara zaman zaman İl J.K.nı başkanlık yapıp Asayiş ve KOM. Ş.Md.leri de iştirak etmektedir."
İstihbarat Şube Müdürlüğü bünyesinde bunun için 6 özel alan istihbarat timi görev yapıyor. Görev talimatı esaslarına göre bunların hepsi sivil. Çorum'da görev yapan haber elemanı sayısı ise 2004 yılı itibarıyle 789.
Hassas edütler
İl Jandarma Komutanlığı, özel alan istihbarat timlerinin faaliyetleri ve istihbarat toplantılarının sonucunda oluşturduğu Çorum Etüd'ünde ili şöyle analiz ediyor:
"(1) Bölgede 1980 yılı öncesi Alevi-Sünni çatışmaları sebebiyle Çorum ili hassas bir konumdadır. Şehir merkezinde Alevi ve Sünni kesimler ayrı ayrı mahallelerde ikamet etmekte olup, birbirleriyle akrabalık bağı kurma gibi faaliyetleri yoktur. Sünni kesimin irticai kesimlere sempatisi mevcut olup, alevi kesim ise sol kesime sempati duymaktadır.
(2) Mecitözü, Ortaköy ve il merkez bölgesinin arazi yapısının engebeli ve ormanlık olması, ayrıca bu bölgelerde bulunan köylerin etnik yapısının hassasiyet arz etmesi nedeni ile sol terör örgütlerinin barınmalarına imkan verir."
Vakıf, dernek, okul...
Fişleme 2004 İç Güvenlik Semineri'ne ise şöyle yansıyor:
"Radikal dini gruplar; iltisaklı legal alan kuruluşları olan vakıf, dernek, özel okul, dershane, yurt ve pansiyonlar aracılığıyla faaliyetlerini İl Merkez, Osmancık, İskilip, Alaca, Sungurlu, Kargı, Boğazkale ve Bayat İlçeleri bölgesinde sürdürmektedir.
DEHAP İl teşkilatı Kürt orijinli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı İl Merkez, Mecitözü, Ortaköy ve Alaca ilçeleri bölgelerinde taban genişletmek amacıyla çalışmalar yapmaktadır.
İl genelinde eleman temini ve propagandaya yönelik İncil, Kitap ve Kaset dağıtma faaliyetleri bulunmaktadır. Ön plana çıkan etkili çalışmaları yoktur."
Fiili OHAL kararları
İl Jandarma Komutanlığı, istihbarat değerlendirme toplantıları ve etütlerinin sonunda 2004 İç Güvenlik Semineri'nde "Terör Örgütlerine Karşı Alınması Gereken Tedbirler" adı altında fiili OHAL ilan ediyor. Kararlardan bazıları şöyle:
"İlçe J. ve Krk.K.lıklarınca bölgelerindeki nüfus hareketlerinin çok iyi takip edilmesi,
Terör örgütlerine yardım ve yataklık yapanlar ile terör örgütü mensuplarının metropol ve kırsalda bulunan birinci derecede yakınlarının tespiti ve teknik izlemenin yapılması,
Güvenlik güçlerine istihbari konularda yardımcı olan vatandaşların ve haber elemanlarının deşifre edilmemesi için her türlü tedbirin alınması,
Terör örgütlerinin kamu kurum ve kuruluşlarına sızmalarına engel olmak amacıyla ; örgüt mensuplarının ilişki ve irtibat kurabileceği kamu çalışanlarının tespit edilerek takiplerinin yapılması."