Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi

Son güncelleme: 04.12.2009 18:37
  • Akdeniz Üniversitesi - Su Ürünleri Fakültesi
    12.08.1998 tarihli ve 98/11641 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur.
    2547 sayılı Yükseköğretim kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulunun Yürütme Kurulu Kararları ile Fakültemiz Bünyesinde 1999 yılında Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü ve İçsular Biyolojisi Anabilim Dalı, 2000 yılında da Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümleri ile Balıkçılık Temel Bilimleri, Deniz Biyolojisi, Yetiştiricilik, Hastalıklar, Avlama Teknolojisi ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalları kurulmuştur. Fakültemiz 2001 Eğitim-Öğretim yılında Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans , 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında Lisans , 2005 yılında da Doktora öğretimine başlamıştır.


    Fakültemizde Lisans programı, Su Ürünleri Alanında yeterlilik durumu dikkate alınarak hazırlanmakta, dersler teorik ve uygulamalı olartak verilmekte ve sekiz yarıyıl (4 yıl) süren lisans eğitiminden sonra öğrenciler yeterli bilgi donanımı ile Su Ürünleri Mühendisi unvanıyla mezun olmaktadırlar.

    Fakültemizde 5 laboratuvar, 2 adet yetiştiriclik laboratuvarı (70-150 litrelik toplam 40 tank), 1 Seminer Salonu ve 1 Okuma Salonu bulunmaktadır. Fakültemizdeki bilimsel çalışmaların ve öğrenci uygulamalarının yürütülmesinde kullanılmak üzere 2007 yılı sonunda üniversitemize alınan 26.5 metre uzunluğundaki R/V AKDENİZ SU isimli araştırma gemisi ile fakülte araştırma ve uygulama imkanları artımıştır. Ayrıca Kumluca ilçesi, Çavuşköy Beldesinde Fakültemize tahsisi yapılan 6400 metrekarelik alanda Yetiştiricilik, Temel Bilimler ve Avcılık konularında araştırmaların ve uygulamalı eğitimin yürütülmesi amacıyla kurulacak olan birimin projelendirme çalışmaları devam etmektedir.

    Su Ürünleri Mühendisliği alanında bilgi donanımlı, konularında uzman, yaratıcı ve girişimci bireyler yetiştirmek için nitelikli eğitim-öğretim programları uygulamak ve etkin Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) çalışmalarıyla sektöründe gereksinimlerini karşılayacak bilim ve teknolojiye dayalı araştırmalar yapmak ve bilgi üreten bir bölüm olmak.

    Sulak alanların korunması, biyoçeşitliliğinin belirlenmesi ve türlerin devamlılığının sağlanması ile yetiştiriciliği yapılan su canlılarının biyolojik bilgilerinin kazanılmasına yönelik ileri teknolojik donanımlı araştırma laboratuarlarının oluşturulması,
    Deniz ve tatlısu balıkları ile kabukluların yetiştiriciliğinde yeni teknolojik gelişmeleri uygulamak ve geliştirmek. Su ürünleri sektöründeki üreticilerin karşılaştıkları sorunları çözmek, kültürü yapılabilecek yeni alternatif türleri ortaya çıkarmak ve yetiştirmek, ayrıca öğrencilerimizin daha bilgili ve donanımlı olarak yetişebilmesine yönelik araştırma ve üretim birimlerinin kurulması,
    Avcılıkta kullanılan av araç ve gereçlerinin modernizasyonu, Avrupa Birliği (AB) Ortak Balıkçılık Politikası kapsamında ülke ve bölge balıkçılığının gelişmesine yönelik mevcut metotların güncellenmesi ve stokların korunmasına ilişkin araştırmaların yapılması ve bunlara ilişkin donanımın sağlanması,
    Fakülte öğrencilerine ve su ürünleri sektöründe çalışan personelin eğitimine yönelik hizmetlerin verilmesi amacıyla ileri düzey kriterlere uygun olarak tasarlanmış bir su ürünleri işleme ünitesinin kurulmasının sağlanması.
    Çağın gereklerine uygun eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri yapan, bilgiyi üreten, ürettiği bilgiyi bilimsel ve ekonomik yarara dönüştüren, çevreye duyarlı, ulusal bazda ilgili sektörlerle bütünleşebilen ve uluslararası konum kazanmış bir bölüm olmak, diğer Üniversitelerin ilgili bölümleri ile ve sektörle koordinasyon sağlayan bir denge oluşturmak..

    http://www.akdeniz.edu.tr/sufak/fakulte.html
#04.12.2009 18:37 0 0 0