Bilim dünyası doğadaki tasarımların tahmin edilenden çok daha büyük bir kaynak oluşturduğunu ancak son birkaç yıl içerisinde fark edebilmiştir. Bugün görmekteyiz ki gelişen teknoloji, yaratılış mucizelerini tek tek keşfetmekte ve canlılardaki olağanüstü tasarımları örnek alarak insanlığa hizmet etmektedir.
Ohio Eyalet Üniversitesinden bilim adamı Prof. Bharat Bhushan, nilüfer yaprağının üzerinde su tutmaması özelliğinden yola çıkarak, kendini temizleyen cam geliştirdi. Bhushana göre nilüfer yaprağı hidrofobik yani sudan korkan bir özelliğe sahip. Nilüfer yaprağı bunu üzerinde bulunan metrenin birkaç milyonda biri boyutundaki pürüzlerle sağlıyor. Gözle görülmesi mümkün olmayan pürüzlü camlar sayesinde cama düşen su, yüzeye yapışmayacak. Böylece geleceğin ev ve otomobil camları temizleme ve yıkama ihtiyacı olmaksızın kullanılabilecek.
Lotus(nilüfer) bitkisi, çamurlu ve kirli ortamlarda yetişir. Buna rağmen bitkinin yaprakları sürekli tertemizdir. Çünkü bitki, üzerine en ufak bir toz zerresi geldiğinde hemen yapraklarını sallar ve toz taneciklerini belli noktalara doğru iter. Daha sonra yaprak üzerine düşen yağmur damlalarını bu noktalara doğru yönlendirir ve buradaki tozların süpürülmesini sağlar.
Şüphesiz Nilüfer yaprağının korunan bir yüzeye sahip olmasındaki mucize sonsuz merhamet ve güç sahibi Yüce Rabbimiz in ilhamı ile gerçekleşmektedir. Bir Kuran ayetinde Allahın yaratma sanatı şöyle bildirilir:
Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca "OL" der, o da hemen oluverir. (Bakara Suresi 117)
Görüldüğü gibi, doğadaki tasarımları örnek alarak yapılan çalışmalar günlük hayatımızı ve yaşamımızı derinden etkileyecek, insanların daha rahat ve konforlu yaşamasını sağlayacaktır. Bugün görmekteyiz ki gelişen teknoloji yaratılış mucizelerini tek tek keşfetmekte ve canlılardaki olağanüstü tasarımları örnek alarak insanlığa hizmet etmektedir.
Bilim adamları her geçen gün doğada keşfettikleri benzersiz yapılar ve sistemler karşısında hayrete düşmekte ve bunlara duydukları hayranlığı insanlık yararına yeni teknolojiler üretmek için kullanarak göstermektedirler. Doğada var olan mükemmel sistemlerin, uygulanan olağanüstü tekniklerin bilim adamlarının bilgisinin ve aklının çok üstünde olduğunun, mevcut problemlere benzersiz çözümler sunduğunun farkına varan bilim adamları, artık senelerce uğraşarak çözüm getiremedikleri pek çok konuda doğadaki tasarımların yardımına başvurmaktadırlar. Bunun sonucu olarak da kısa zamanda, başarılı sonuçlar elde etmeleri mümkün olmaktadır. Ayrıca doğanın taklidi ile birlikte bilim adamları gerek vakit ve emek açısından, gerekse maddi kaynakların isabetli kullanılması bakımından da çok önemli kazançlar sağlamaktadırlar