Ortaköy Köyü Araklı

Son güncelleme: 26.12.2009 11:28
  • Ortaköy Köyü -Ortaköy Köyü Araklı-Ortaköy Köyü Hakkında -Ortaköy Köyü Resimleri


    İlçe: VAKFIKEBİR

    İl: TRABZON

    İle Uzaklığı: 55 km

    İlçeye Uzaklığı: 10 km

    Rakım: 450 m


    Ortaköy, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir köydür. Kuzey doğusunda Yeşilce köyü, kuzeyinde Taşönü köyü, batısında Yanbolu deresi ile çevrilidir.


    Köyün eski ismi Ganzi olup o yıllarda ismi Gağura olan Yeşilce köyüne bağlı bir mahalleydi. Daha sonra Yeşilce'den ayrılıp Ortaköy ismiyle köy statüsüne kavuşmuştur. Ortaköy ismi köyün coğrafi konum itibarıyla orta bir yerde olmasından kaynaklanmaktadır.

    Köy, Okul ve Caminin de bulundugu Orta Mahalle, Sırt Mahalle, Hacıahmetler Mahallesi ve Dere Mahallesi olmak üzere dört mahalleden oluşmaktadır.





    Yayla:
    Kadenizde oldukca yaygın olan yaylacılık geleneği köyümüz için de geçerlidir. Yayla olarak ise Rumlardan kalma Santa Harabeleri'nin İşhanlı mahallesi kullanılmaktadir. 1923 mübadelesiyle boşaltılan Santa, tarihi öneme de sahiptir. Son zamanlarda turizme açılması da düşünülmektedir.

    Ayrıca otlaklardan daha iyi yararlanmak için İshanlı'nın 4-5 km yakınında üç yerleşim birimi daha oluşturulmuştur. Bunlar Yirmakyayla, Lenda ve Kilisesırtı denilen küçük yerleşim birimleridir. Bu sayede hayvancılığın yoğun olduğu dönemlerde mevcut otlakların daha verimli kullanılması sağlanmıştır. Günümüzde ise yayla genellikle nostalji boyutuyla bir işleve sahiptir.
    Sonradan inşa edilen bu yerleşim birimlerindeki kelif denilen tek katlı ve üstleri çam ağaclarından yapılan hardama ile kapatılan evler tipik yayla evleridir. Daha sonraki yıllarda ise gerek altyapının gerekse insanların maddi kaynaklarının gelişmesiyle beton evler tercih edilmekte ve klasik yayla mimarisi yok olmaktadır.

    Ayrıca topcu Yusuf, fodi Mehmet, kel Temel, tulum Ali, topuz Osman, tilki Yusuf gibi ilginç lakaplar da mevcuttur.



    Eğitim: İstatistik bilgiler mevcut olmamakla birlikte giderek artan bir bilinçle eğitime önem verildiği gözlemmektedir. Mühendislik, mimarlık, tıp, bankacılık, ziraat, eğitim gibi hemen hemen her alanda yüksek okul mezunu vasıflı kişiler mevcuttur.
    Gelenek/görenek:



    Atasözleri/Özdeyişler: Ekmek elden su gölden, kaşık göneşereden. Attan inip eşeğe binmek. Kardeş kardeş iken minzi paralandır. Gün doğmadan neler doğar. Ne kadar yüksek dağ olsa bir kenarı yol olur. Akıllı adamın çarığını köpek çalmaz. Göt ıslanmadan balık tutulmaz. Ölüsü olan birgün delisi olan hergün ağlar. Acı patlıcanı kirağı çalmaz. Alışmış kudurmuştan beterdir. Sokma akıl yedi adım gider, sıçan deliğe girmez kudalı da peşinde.



    Yöresel dil: eza, peşko, peşkir, ğaşli, gügüm, merek, minzi, direni, zuluf, çömber, zibil, pisük, kenef, gaful, kemre, fuşki, kopca, kudal, puar, iltimas, madurga, muncur, temcit, kaban, gudal, galandar.



    Yemekler: Kuymak, kaymakli kuymak, Hamsi Tava, lapa, ğuliya, sulu lağana, zumur, sırgan yemeği, tirma, malez, pazi kavurmasi, gavut, ğoliva, kesme makarna, mısır çorbası, hamsiguşi, ziliktar, ekmek makarnası, kabak felisi, minzilan yağ, turşu kavurması, fasülye kızartması.



    Trabzon iline 38 km, Araklı ilçesine 4 km uzaklıktadır.


    Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


    60'li yılların ortalarında başlayan ve giderek ivmesi artan göç nedeniyle nüfus sürekli azalmaktadır. Göç genellikle Avrupa'ya, metropollere, fakat bazan da köye hiç de uzak olmayan Araklı ya da Trabzon gibi yerleşim birimlerine olmaktadır.


    Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.



#26.12.2009 11:28 0 0 0