Çocuğa D, sigara içene C, vejetaryene B12 vitamini

Son güncelleme: 29.12.2009 12:19
  • Büyüme ve gelişme çağında, hamilelikte, ileri yaşlarda, kronik hastalığı olanlarda, alkolizmde eksikliği saptanan vitaminler kullanılmalıdır.



    İhtiyaç duyulan miktar kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Örneğin belirli hastalıklarda kişiye daha yüksek oranda vitamin tavsiye edilir; ayrıca ilaçlar vitaminlerin aktivitelerini engelleyebilmektedir. Belirli grupların özel vitaminlere daha fazla ihtiyacı vardır. Örneğin çocuklar (D vitamini), hamile bayanlar (folik asit), yaşlılar (D vitamini), sigara içenler (C vitamini), çok alkol tüketenler (B1 vitamini) veya vejetaryenlar (B12 vitamini) belirli vitaminlere daha fazla ihtiyaç duyarlar.

    Sağlığın A, B, C'sini gelişigüzel kullanmayın

    A vitamini vücutta birikip karaciğer toksisitesine yol açar. A vitamini toksisitesi, onu bağlayan proteinlerin yok olması ve bu yüzden A vitamininin hücrelere hücum etmesiyle belirir. Bu genellikle vitaminlerin diyetten alınması durumunda ortaya çıkmaz; fakat kişinin takviye kullanması durumunda belirebilir. Belirtileri mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal ve kilo kaybıdır. Kas ve sinir sistemi de iştahsızlık, sinirlilik, yorgunluk, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı ve kaslarda zayıflık belirtileri göstererek etkilenir.

    D vitamini uzun etkilidir ve birikir. D vitamininin fazlası kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olur. Kalsiyum böbrek taşı oluşturabilir. Kandaki yüksek kalsiyum seviyesi ayrıca kan damarlarının sertleşmesine neden olur ki; özellikle bu da kalp ve akciğer arterleri için tehlikelidir ve ölümcül olabilir. D vitamini toksisitesinin ek belirtileri ise iştahsızlık, baş ağrısı, zayıflık, halsizlik, aşırı susuzluk, sinirliliktir.

    E vitamini ile zehirlenme çok fazla miktarda alınırsa olur; fakat A ve D vitaminlerinde olduğu gibi kolay olmaz. Belirtileri baş ağrısı, zayıflık, baş dönmesi, halsizlik ve görme bozukluklarıdır.

    K vitamini zehirlenmesi sadece K vitamini için suda çözünen kaynakları tüketen insanlarda meydana gelir. Belirtileri ise kırmızı hücrelerin hemolizi, sarılık ve beyinde hasarlanmadır.

    Tiaminin (B1) anormal bir şekilde çok alımı sinir sistemini etkiler. Güçsüzlük, baş ağrısı, alınganlık ve uyku bozukluğuna yol açar. Ayrıca taşikardi yapabilir.

    Yüksek miktardaki niasin (B3) sinir sisteminde, kandaki glukoz ve yağda uyuşturucu etkisi yaratabilir. Kusma, dilin şişmesi, bayılma gibi belirtiler meydana gelebilir.

    B6 vitamininin uzun süreli yüksek dozda alımı, kimi zaman geri dönüşümü olmayan sinir hasarlarına neden olur. * Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü

    PROF. DR. BİRSEL KAVAKLI*
#27.12.2009 10:23 0 0 0
  • Long red scarf
    Light Leather Cloak
    Horc Head Morph
    Mystic's Hood
    Dwakel Bubble Helm
    Kama
    Fishman Trident
    Mammoth Crusher Blade
    Iron Draconian Sword
    Default Sword
    :D
#28.12.2009 19:31 0 0 0
  • ya bunlar benim adventure quest world taki araç lar daha var onlarıda edicem şimdi :D
#28.12.2009 19:32 0 0 0
  • Warrior Class (Rank 8)
    Pirate Class (Rank 1)
    Newbie Armor
    Terra Robe
#28.12.2009 19:33 0 0 0
  • Cottage
#28.12.2009 19:34 0 0 0
  • Broken Purple Egg
#28.12.2009 19:34 0 0 0
  • çok saol tşkrlr cnm
#29.12.2009 12:19 0 0 0