Göztepe Parkı'na camii tartışması bugün sokağa taştı. Cami yapımını protesto eden grupla, "Cami hakkımız engellenemez" yazılı pankart açan bir başka grup arasında gerginlik çıktı. Polis 5 kişiyi gözaltına aldı.
Göztepe Parkı'nda bu sabah toplanan ve aralarında ressam Bedri Baykam ile deprem profesörü Ahmet Ercan'ın da bulunduğu yaklaşık 500 kişiden oluşan çevreci grup "yeşil alanlara cami de okul da istemiyoruz" diyerek protesto gösterisi yaptı.
Bu sırada Vakit Gazetesi'nde çalaştığı öne sürülen bir gazetecinin, elindeki fotoğrafları göstererek, "Özgürlük Parkı'na tiyatro salonu inşası başlamasına neden tepki göstermiyorsunuz?" demesi gerginliğe neden oldu.
Bunun üzerine araya giren güvenlik görevlileri, tartışmanın daha da büyümemesi için gazeteciyi koşar adımlarla eylem alanından uzaklaştırdı.
PANKART AÇTILAR
Eylemin sonlarına doğru göstericilerin yanına gelen yaklaşık 10 kişilik bir grup "Cami yapımı engellenemez" diye pankart açıp tekbir getirerek slogan atmaya başladı. Bunun üzerine toplulukta itiş kakış başladı. Polis iki grubun arasına girerek kavgaya karışan 5 kişiyi gözaltına aldı.
"Göztepe'ye cami kararı değişebilir"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Göztepe Parkı'na cami yapımı kararının değiştirilebileceği sinyalini verdi.
Topbaş, ''belediye meclisinin verdiği karar, yine meclise verilecek farklı tekliflerle değişebilir'' dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, "özellikle ifadelerde 'yeşili kaybetmek istemiyoruz' görüşü var. Buna biz de hassasiyet gösteriyoruz. Ama Kadıköy Belediyesi'nin geçmişte de birçok yeşil alanları maalesef kaybettiğini biliyoruz. Bu yeşil alanlar ortadan kalkarken, aynı hassasiyetlerin gösterilmesi lazımdı'' şeklinde konuştu.
Kadir Topbaş, toplumsal birtakım tepkileri ortaya koyarak bunu gerginliğe taşımanın yanlış olacağını belirtti. Topbaş bütün sorunların uzlaşı ve hoşgörü ile çözülmesi gerektiğini de vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 eylül tarihindeki oturumunda Göztepe Parkı'na cami yapılması yönünde karar almıştı.
Kadıköylüler kararı eleştirmiş ve 10 bin metrekarelik Göztepe Parkı'nın 2 bin 500 metrekarelik bölümünün 'dini tesis alanı' olarak tahsis edilmesine tepki göstermişti.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de, 15 yıllık görevi süresince belediyeye bu yönde bir talep gelmediğini belirtmişti.
İstanbul Göztepe Parkı'na cami yapılmasının onayında vekil İdris Güllüce'nin imzası bulunuyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş bazı tartışmalı kararların altında imzası bulunan İdris Güllüce'nin başkan vekilliği yetkilerini 8 kasımda almıştı.
Göztepe Parkı'na cami kararının yarattığı polemikler sonlanmadan, bu kez de Etiler ve Tuzla'daki camiler tartışma konusu oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Göztepe Parkı'na cami yapılması kararıyla başlayan tartışmalar sürerken, bu kez de Etiler'de cami yapmak için hazırlıklara başlandığı, AKP'li Tuzla Belediyesi'nin de, kıyıdaki dolgu alana cami yapmak için karar aldığı ortaya çıktı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, geçen hafta Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan 9 Mart tarihli "Tuzla Marmara Denizi ile Demiryolu Arası Revizyon Nazım İmar Planı"na Tuzla Belediyesi'nce yapılan itirazları görüştü. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, 12 itirazdan 8'ini kabul ederken, 4'ünü ise uygun görmedi.
9 üyeli İmar Komisyonu'ndaki 2 CHP'li üye de kabul edilen itirazlara karşı çıkmadı. Kabul edilen itirazlardan biri de Tuzla kıyı dolgu alanında kalanş Nazım İmar Planı'nda park ve rekreasyon alanı olarak ayrılan yere ilişkindi. Tuzla Belediyesi bu yerin "dini tesis alanı" olarak düzenlenmesini teklif etti.
Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü raporunda, "Kanuna göre; kıyı dolgu alanında cami alanı yapılması mümkün olmayıp,itiraz uygun mütalaa edilmemektedir" denilmesine rağmen itaraz kabul edildi ve dolgu alanına cami için izin çıkmış oldu.
Etiler'de plan değişikliği
Etiler Cengiz Topel Caddesi Mineli Sokak'ta bulunan 3 bin 335 metrekarelik araziye şantiye kuran belediye, başına bir bekçi diktiği konteynerin camına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adına Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden imzalı bir yazı astı. Yazıda, arsaya ne inşaatı yapılacağı bilgisine yer verilmedi. Araziye cami yapılacağını öğrenen 300 mahalle sakini, camiye ihtiyaç olmadığını yönünde Beşiktaş ve Büyükşehir belediyelerine başvurdu. İmzaları değerlendiren Beşiktaş Belediyesi, bu alana park, yaşlılar için dinlenme yurdu ve spor alanı yapılması için gerçekleştirdiği plan değişikliğini Meclis'e havale etti.
'İhtiyaç yok'
Beşiktaş Belediyesi CHP Meclis Üyesi İdris Ekşi, "Camiye karşı değiliz ancak söz konusu arsaya çok yakın camiler var. İhtiyaç yok. Bu nedenle de caminin cemaati olmaz. Oysa Etiler'de konutlar nedeniyle vatandaşın nefes alacağı boş alan yok. 10 yıldır ihtiyaç olmadığı için cami inşa edilmemiş. Şimdi anakentin politikası, 'cami yeri var, gelin yapalım' şeklinde herhalde" dedi.
arkadaşlar bu konu tamamen siyasi çevrecilikle alakası yok daha birçok yerde çevre felaketleri yaşanıyor bu çevreci arkadaşlara istanbulun yarsının kaçak binaların oluşturduğunu hatırlatırım... ve o bölge deki yeşil alanlar talan edilirken nerede olduklarını sorarmak isterim doğrusu... o zaman aklınız neredeydi