Evlerde meydana gelen kazalar trafik kazalarını solladı

Son güncelleme: 11.12.2005 18:20
  • noimage

    Türkiyede hastane acillerine başvuran vakalarda ev kazaları sonucunda oluşan ölümler ve sakatlıklara varan yaralanmalar trafik kazalarına oranla üç kat daha fazla.

    1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan bir araştırmaya göre sadece İstanbulda 11 büyük hastanenin acil servislerine ev kazaları sebebiyle başvuranların sayısı 11 bin 544, tüm acil hastaların sayısı ise 42 bin 778dir. Bu rakamın yüzde 34ünü ev kazaları oluşturuyor.

    Kendimizi en çok güvende hissettiğimiz evlerimizde büyük oranda kazalar meydana geliyor. Hatta çocuk ölümlerinin en büyük nedeni ev kazaları. Bu kazalara en çok maruz kalanlar ise kadınlar ve 7 yaşın altındaki çocuklar. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Acil Yardım ve Can Kurtarma Müdürlüğünde görevli Dr. Bülent Dik, en sık rastlanan ev kazalarını; yanmalar, haşlanmalar, elektrik çarpmaları, kesici ve delici aletlerle yaralanmalar, şofben kazaları, boğulmalar, böcek sokmaları ve zehirlenmeler olarak sıralıyor.

    Dik, çocukların kazalara daha fazla maruz kaldıklarını, çevrelerinde bulunan nesnelere karşı aşırı ilgi gösterdiklerini, el ve vücut maharetlerinin yetişkinlerden daha az olması nedeniyle risk altında olduklarını vurguluyor. Dik, Ayrıca çocukların öğrenme yollarından biri de buldukları nesneleri ağızlarına sokmaktır. Bu yüzden ev aletlerinin kabloları, prizleri ve musluklar ilgi alanlarıdır. Delik ve küçük aralıklara çivi, filkete, tel, kibrit çöpü gibi nesneler sokmayı seviyorlar. diyor. Dr. Dik, yürümeye başlayan çocukların tehlikeli noktalara ulaşabileceklerini, alçak dolaplarda bulunan kimyasal temizleyicileri içebileceklerini kaydediyor. Büyüklerin, çocukların kazaya maruz kalmamaları için, emniyetli hareket ederek çocuğa örnek olmaları, çocukları evde yalnız bırakmamaları gerektiğini belirten Dik, ev kazalarındaki çocuk yaralanmalarının yüzde 90ının çocuklar yalnızken oluştuğunu söylüyor.


    Ev kazalarını önlemenin yolları

    Bebek yalnız başına etrafı açık yatakta veya yüksek bir yerde bırakılmamalıdır. Ayrıca halı kıvrımlarına da dikkat etmek gerekir. Basamak olan mekanlar aydınlatılmalıdır. Merdiven kenarlarında tutunmak için korkuluk olmalıdır. Bebeğinizi yıkamaya geçmeden, su ısısının aniden artabileceğini göz önünde bulundurarak önce soğuk suyu açınız. Sıcak suyu arkasından açınız.

    Çay, kahve gibi sıcak içecekler çocuğun eline verilmemelidir. Ocakta bulunan tava, çaydanlık gibi eşyaların ocağın arka gözlerinde ve sapları uzak köşeye dönük bakmasına dikkat edilmelidir. Parlayıcı yakıtlar mümkün mertebe evde bulundurulmamalı, bulunması gerekiyorsa çocukların ulaşamayacağı yerde durmalıdır. Kibrit, çakmak gibi yakıcı aletler el altında bulundurulmamalıdır. Prizler mutlaka kapatılmalıdır. Açıkta kablo ve kordon vs. bulundurulmamalıdır. İlaçlar ve kimyasal maddeler çocukların erişemeyecekleri yerler konulmalı.

    Ev kazalarının nedenleri

    Annenin yorgun olması, dikkatini toparlayamaması, dalgın veya unutkan olması, üzüntü, stres. Annenin yaşı, görme bozuklukları, algılamada güçlükler, zihinsel veya fiziksel özür. Aile bireylerinin ev kazaları konularında bilgisiz olmaları. Evde kullanılan eşyaların bakımsız olması veya yeterli izolasyona sahip olmaması. Sakıncalı eşyaların uluorta açıkta bırakılması. Balkonlarda korkuluk olmaması veya seviyesinin çok az olması. Balkonda veya pencere önlerinde bırakılan sandalye, tabure gibi eşyalar.

    Evler güven içersinde oturduğumuz yerler olmasına rağmen dikkatsizlik sonucu büyük ve tehlikeli kazalar oralarda meydana geliyor. İşte evlerde bulunan ve dikkat edilmesi gereken alanlar.

    Banyo: Islak bez, sıcak su, makas, elektrikli ısıtıcı, sabun ve deterjan, tıraş bıçağı, çamaşır makinesi, şampuan, saç kurutucu, priz, şofben...

    Çocuk odası: Top, patlayıcı oyuncaklar, vurucu oyuncaklar (sivri uçlu oklar), küçük parçalı oyuncaklar, yayla kurulan oyuncaklar.

    Oturma odası: Prizler, soba ve ısıtıcılar, sehpa ve cam eşya, bazı zehirli ev bitkileri.

    Mutfak: Kibrit, çakmak, tüpgaz, çatal, bıçak, metal tencere, elektrikli ev aletleri, cam eşya, tabak-çanak, ilaçlar.
#09.12.2005 17:45 0 0 0
  • ellerine saglik cadikizcim tesekkürler
#10.12.2005 17:38 0 0 0
  • teşekkürler cadıkızcım
#11.12.2005 11:12 0 0 0
  • teşekkürler kardeşim ellerinize sağlık
#11.12.2005 18:20 0 0 0