Grip aşısını alerjik bünyeli çocuklara yaptırmayın

Son güncelleme: 20.12.2005 16:50
  • noimage

    Grip aşısının alerjik bünyeli çocuklarda ciddi yan etkilere yol açtığını belirten uzmanlar aşının eczanelerde değil hekim kontrolünde yapılmasını öneriyor.

    Kış aylarında sıklıkla görülen gribe karşı "koruyucu kalkan" olarak değerlendirilen grip aşısının, faydalarının yanında kontrolsüz yapıldığı takdirde zararlarının da olacağı belirtiliyor.

    Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nejat Narlı, "Grip aşısı telaşına düşenlerin, eczaneden aspirin ya da bakkaldan peynir, ekmek alır gibi grip aşısı alıp, uygulatmasının doğru olmadığını" söyledi. Doç. Dr. Narlı, alerjik bünyeli çocuklarda grip aşısının ciddi yan etkilere yol açtığını, bu nedenle aşının hekim kontrolünde yapılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bir yaşından önce grip aşısı uygulanmaz. Bu yaştan itibaren ilk yıl aşı yarımşar doz halinde birer ay ara ile uygulanır. İkinci yılda ise tüm doz olarak bir defa yapılır. Eğer çocukta alerjik bir sorun yoksa, yan etkileri çocuğu sarsmaz. Ancak, alerjik bünye söz konusuysaçocuğu hastanede yataklı tedaviye kadar götürebilir. Aşı, yumurtada üremiş virüslerden elde edildiğinden özellikle yumurtaya karşı alerjisi olanlarda, aşıya bağlı istenmeyen yan etkilergörülebilir. Bu nedenle aşının yapılıp yapılmayacağına mutlaka doktor karar vermelidir."

    Risk grubundakiler mutlaka yaptırmalı

    Doç. Dr. Narlı, Dünya Sağlık Örgütü'nün de onayladığı grip aşısının, özellikle risk grubunda bulunan "çocuklar, vücut direnci düşük, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve kalabalık ortamlarda bulunanlara" mutlaka uygulanmasını önerdi.

    Grip virüsünün değişik tiplerinin bulunduğunu ve damlacık yolu ile bulaştığını ifade eden Doç. Dr. Narlı: "Grip, üst ve alt solunum yollarına girdikten 1-3 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkar. Vücut direnci ile ilişkili olarak enfeksiyon hafif ya da ağır geçirilir. Baş ağrısı, titreme, ateş, halsizlik kas ağrısı, nezle belirgin bulgulardır. Öksürük ve boğaz ağrısı olabilir. Hastaların çoğu iyileşirken, bir kısmında bakteriyel enfeksiyon da görülebilir." dedi.

    Doç. Dr. Narlı, bakteriyel enfeksiyon belirlenmedikçe antibiyotik kullanılmaması'' gerektiğine de işaret etti.
#19.12.2005 13:52 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler canım
#19.12.2005 14:59 0 0 0
  • Bilgilerin icin cok tesekkürler cadikizcim
#19.12.2005 20:08 0 0 0
  • bilgilerin için teşekkürler kardeşim ellerine kollarına sağlık
#20.12.2005 16:50 0 0 0