Davranış Biçimi: Vahşi Kendi Türlerine Davranısı: Saldırgan
Üreme: Yumurta
Sıcaklık: 24-27 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 250 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 3000 lt
Su Sertliği: 6-10
pH: 6.5-7.5
Genel Yorum: Akvaryumda yaşatılması tavsiye edilen bir tür değildir. Az ışıklandırılmış akvaryumlarda doğal hareketlerini sergileyebilir. Mağara, kovuk, tünel gibi yapılar balığın stresini azaltmasına yardımcı olacaktır. Karma akvaryumlar için kesinlikle tavsiye edilmez, tek tür olarak bakılması önerilir. Etçildir, sadece yiyebileceği balıklara değil tüm balıklara saldırabilir, beraber yaşadığı tür sayısı çok azdır. Üremeleri çok zordur, genelde kovuklara mağaralara yumurta bırakırlar erkek balık yumurtaları dişiden bile korur, yumurtalar mutlaka başka akvaryuma nakledilmeli, yumurtaları alırken çok dikkatli olunmalıdır. Erkek balık ne pahasına olursa olsun yumurtaları koruyacaktır. Büyütülmesi için dana kalbi ve ciğeri, tübifex dışında her türlü canlı yem, kaliteli dondurulmuş yemler kullanılabilir. Balığın doğal olarak gelişebilmesi için 1000 litrelik bir akvaryum gerekir, temizlik sırasında çok dikkatli olunmalı, temizlik dışı zamanlarda akvaryumun üstü mutlaka kalın bir camla kapatılmalıdır.
Aktavist Yorumları: 1) Ben Challenger balıklarının tek yaşarlar fikrinekatılmıyorum.Aslında o kadarda abartıldığı gibi saldırgan değiller.Ben astronot ve piranha ile birlikte besliyorum ve 2 yıldır hiç bir sorun yaşamadım.Ve bu balıkları hiç bir zaman dip yeminden mahrum bırakmayın derim.
2) Herkes kendince birşeyler yazmış ama çoğu bilgi yanlış verilmiş. Birkere kırmızı karınlı piranha ile yaşaması mümkün değil. Ama aynı boyda pacu ile mükemmel olur. Yaşayacağı tür sayısı çok az denilmiş. Bu da yanlış! Challengerlar aşırı büyük olmadıkça kendi boylarına yakın sert çiklitlerle çok rahat yaşayabilirler. Hatta benim astronotlarım kendinden biraz küçük challengerı öldürdüler bile... Savunmasız balıkları affetmedikleri doğrudur. Kan kokusuna dayanamadıkları da doğrudur. Dip yemine ihtiyaç duyar. Yağsız tavuk göğsü ve yürek vererek büyümesini maksimuma çıkarabilirsiniz. Mantara ve beyaz beneğe karşı dirençsizdir. Geniş ve uzun akvaryumlar gerektiriler. Akvaryumda loş bir ışıklarndırma olmalı. Ve kayrak taşlarıyla yapılmış kocaman bir mağara onun hoşuna gidecektir. Akvaryumda büyük beyazlar(great white shark) gibi kafasını sağa sola sallayarak süzülmesi insanı fantastik hayallere sürükleyebilir. Göz zevki için mükemmel bir türdür. Size tavsiyem bu türden en az dört, beş tane alıp ve tek tür beslemenizdir. Bu şekilde hem diğer çiklitler tarafından rahatsız edilmezler hem de birbirleri ile sürekli daha güçlü olma rekabeti içine gireceklerinden dolayı daha fazla yiyip daha dirençli olacaklardır. Beyaz renkli ince kum, deniz mavisi arka fon ve moonligth (ayışığı) efekti ile deniz köpekbalıklarını aratmayan bir manzara elde edebilirsiniz. Challengerlar en sevdiğim türlerden biridir.
3) Challenger'lar için tatlı suların jawslarıda diyebiliriz. Kırmızı karınlı pirhana ve astronotlarla barış içinde yaşayabiliyorlar.Aç kalmadıkça tabi
4) Kesinlikle kendi türü haricinceki balıklarla beslemeyiniz. Kendi türleriyle de boyutlarının eşit olmasına dikkat edilmelidir. Akvaryum etrafında oluşan ses ve titreşimler onları daha saldırgan yapıyor. Yüzerken bir yere çarptıklarında çarptıkları yeri ısırıyorlar. Çok seri manevralara sahiptirler. Çene gücü ve koku duyuları çok kuvvetlidir. Ağızlarını 1/4 oranında açabiliyorlar. Vahşi ve saldırgan tür istemeyenler için tavsiye etmem. Akvaryumlarının üstü mutlaka kapalı olmalıdır. Daha 1.5 parmak boyundayken 1 parmak boyundaki prensesi yarısına kadar agzının içine alıp öldürdüğüne bizzat şahit oldum.Bu yüzden kendi türü ile beslenmesini ve birbiri arasındaki boyutların eşitliğine dikkat edilmesini tavsiye ederim.
5) Challenger köpekbalığı etçil olup, herhangi bir balıkla yaşaması imkansızdır. Saldırgan ve yırtıcı bir balıktır. Yanlız tek tür beslemek yararlıdır. Boy olarak tahmini 2 metre gibi bir boya ulaşabiliyor. Akvaryumunuz geniş ve uzun olmalı. Yavru almak çok zor olup denemenizi tavsiye etmem.
6) Herkes karanlık ortamda beslenmeli diyor; ama bu balıkları sakın ışıksız bırakmayın. Yoksa korkudan renklerini açıyor ve ürkekleşiyorlar.
7) 6 tane alıp karma akvaryuma koydum. Daha 1 parmak boyundayken japon balıklarımı yemeye başladı.
8) Chellengerın geçinebileceği tür yok denecek kadar azdır.Yavrulaması için çok büyük akvaryumlar kullanılmalıdır ve ortamın karanlık olması gerekir. Çok yırtıcıdır. Sakın karışık akvaryumlara almayı düşünmeyin çünkü yavrusu da büyüğü de önüne geleni öldürüyor.