Yıllardan beri futbolcuların ne kadar aldıkları, nasıl yaşadıkları, arabaları konuşuldu, tartışıldı. Ama hakemlerin dertleri, maç başına ne kadar aldıkları konuşulmadı. Ama her zaman da futbolseverde merak uyandırdı hakemlerin aldığı ücretler... Ben de bu soruya, meraka ışık tutmak istedim ve hakemlerin ne kadar aldıklarını araştırdım. Az mı alıyorlar yoksa fazla mı alıyorlar orası size kalmış...
Süper Ligde maç yöneten orta hakemler maç başına 1.008 YTL alıyorlar Yardımcı hakemler 576 YTL alırlarken 4.hakem ise 504 YTL kazanıyor.
LİG Ada maç yöneten bir orta hakem maç başına 504 YTL alırken yardımcıları 274 kazanıyor. 4.hakem ise 216 alıyor.
2.LİG B Kategorisinde bir maç yöneten orta hakem 432 YTL alıyor. Yardımcıları 245 dördüncü hakem ise 216 alıyor.
3.LİGde orta hakem 187 yardımcıları 130 dördüncü hakem ise 115 YTL kazanıyor.
Amatör kümede bir maç yöneten orta hakem sadece 25 YTL alıyor. Yan hakemler ise 19 YTL kazanıyor. Amatör maçlarda 4.hakem bulunmuyor.
Süper Lig hakemleri aylık antrenmanlara geliş-gidiş ücreti olarak 435 YTL alıyorlar. Fakat hakemlerin fitness zorunluluğu olduğundan dolayı bu paranın çoğunu kursa ödüyorlar.
Hakemlere futbolculara tanınan fırsatlar tanınmıyor. Düdüğünü, çorabını, kartlarını ve benzeri ihtiyaçlarını kendi ceplerinden karşılıyorlar.
Her hakemin alması zorunlu olan Oyun Kuralları kitabı bu seneye kadar hakemlere para karşılığı satılıyordu.
Örneğin bir hakem maç yönetmeye giderken masraflarını(yemek,uçak, otel...) kendi cebinden karşılıyor. Federasyon ise daha sonra giderlerini hesaplarına yatırıyor. Ama ödemeler her zaman aynı doğrultuda olmuyor. Çoğu zaman federasyon hakemlerin paralarını geç yatırıyor. Sezon başında 5-6 hafta hakemlerin parası ödenmemişti.
Süper Lig hakemleri dışında kalan diğer hakemlere uçakla gitme fırsatı tanınmıyor. Federasyon sadece otobüs parasını veriyor. Eğer hakem uçakla gitmek isterse aradaki farkı kendi cebinden veriyor.
Bunun yanı sıra hakemlerin kaldıkları otellerde herhangi bir futbol takımının kalması yasak. Otel sahibinin yönetici olması da yasak. Bu yasaklar ise küçük yerleşim yerlerinde problem yaratabiliyor.