Kadın ve kadının insan hakları

Son güncelleme: 25.02.2010 23:17


  • Buraya yanlız bayanlarmı konu açabiliyor.Eğer yanlış yapmışsan yönetici arkadaşlar gerekeni yapar.


    Kadın ile erkek toplumları oluşturan iki ayrı cinstir. Kadında erkek gibi önce insandır.


    Ülkemizde insan haklarının tamamı, yasal düzenlemeler ile kadınlara da verilmiştir. Anayasamız da açıkça kadın ve erkeğin eşit olduğu ifade edilmektedir. Ancak bu hakların tamamının yasalarla kadınlara verilmesinin yanında, kadının insan haklarının etkin ve yeterli kullanımının da yasal düzenlemeler ile sağlanması önemlidir. Çünkü günümüz Türkiye'sinde, kadınların birçok hakkı maalesef kâğıt üzerinde mevcut olup, ancak fiilen kullanılmayan haklar durumundadır.

    TÜİK 'in verilerine göre ülkemizin 2007 yılında kadın nüfus sayısı 35.209.723, erkek nüfus sayısı 35.376.533 ve toplam nüfus sayısı 70.586.256 'dir. Yüksek Seçim Kuruluna göre ise 2007 yılı Milletvekilliği genel seçimlerinde ki kayıtlı seçmen sayısı 42 milyon 533 bin 41' dir.

    Ülkemizin 2009 yılında ki toplam nüfusu 72.561.312 olup bunun 36.098.842 kişisi kadın ve 36.462.470 kişisi erkektir. 2009 Yerel Seçimlerinde ki kayıtlı seçmen sayısı 48 milyon 6 bin 650 'dir.

    Türkiye'nin toplam nüfus sayısına baktığımızda ,ülkemizin hemen hemen nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğu açıkça görülmektedir. Doğal olarak da seçmenlerin de yarısını kadınların oluşturduğu tartışmasızdır.

    Resmi istatistik verilerine göre, 2009 yılındaki mahalli idarelerde ki kadının temsil oranı % 1.23 iken erkeklerin temsil oranı % 98,77'dir.

    2007 Genel seçim sonuçlarına göre ise TBMM de ki vekil sayısı 550,kadın vekil sayısı 50 ve kadın temsil oranı ise % 9,1, erkek temsil oranının ise bu koşullarda 90,9 olduğu görülmektedir.

    Sadece bu veriler bile, kadınlarımızın toplumsal yaşama ne kadar az katıldığını ve toplumun yarısını oluşturan kadınların gücünden toplumun ne kadar az yararlandığını göstermek açısından, yeterince açıktır. Kadınlarımızın da tıpkı erkekler gibi sosyal ve ekonomik hakları ile siyasi haklarını kullanmasına dair bir toplumsal yapının kurulması ve toplumun tamamının bu hususta bilinçlendirilmesi zarurettir. Kadınların, bir insan olarak haklarını erkekler ile eşit kullanması; toplumsal kalkınma, demokratikleşme ve modern bir toplum yaratma bakımından çok büyük bir önem arz etmektedir.

    Kadınların haklarını kullanmalarına engel olmayacak bir zihinsel yapının, toplumda ki tüm erkeklerde oluşturulmasıyla, kadınların eğitimlerinin- okuryazarlık oranlarının artırılması ile sorun daha hızlı çözülecektir.

    Ailedeki bütün bireylerinin daha ilk eğitimini aldığı aile yuvasından başlanmak sureti ile okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve Yükseköğretimde, kadınların insan haklarını kullanmalarını sağlayacak bir eğitim sürecine tabii tutulmaları gereklidir. Bu eğitime hem örgün eğitim kurumlarında, hem yaygın eğitim kurumlarında hem de Sivil Toplum Kuruluşlarında devam edilmeli, her konuda bilgi sahibi olmayı amaçlayan bireyler olmaları sağlanarak, özgüvenleri artırılmalı ve böylece haklarını etkin kullanmaları sağlanmalıdır. Bilgili, hayatın gerçeklerinin farkında olan, özgüvenli kadınların haklarını kullanmakta da mücadeleci olacağı kuşkusuzdur. Tabiri caiz ise "kadınlarımızı, bilginin esiri ve bilgisizliğin düşmanı" ilkesi ile yetiştirmeliyiz.

    Diğer yandan yetişkin erkeklere bilgilendirme toplantıları, eğitim seminerleri verilerek, kadınların haklarını kullanmasına destek olmaları sağlanmalıdır.

    Unutulmamalıdır ki, toplumumuzda ki kadınlarımızın sorunları sadece kadınlarımızın sorunları değildir. Kadınlarımızın sorunları aynı zamanda aile bireylerinin yaşamlarına ve geleceklerine sirayet eden toplumsal sorunlardır. Erkeklerin bu bilinç ile kadınlara ve sorunlarına yaklaşımda bulunması gereklidir.

    Kadın ve erkek arasında ki ayrımcılıkların giderilmesi, 21. yüzyılın modern çağının ivedilikle çözülmesi gereken gecikmiş bir sorundur. Toplumumuzun kalkınmasının önünde ise ciddi bir engeldir. Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözü bu gerçeği çok net ifade etmektedir "bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse, ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkân, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur".

    Alıntı
#25.02.2010 22:19 0 0 0
  • Yok farketmiyo acabilirssiniz.

    Tesekkurler.
#25.02.2010 23:17 0 0 0